Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Actua
Test-Aankoop vraagt fastfoodketens om vlees aan te passen

Consumentenorganisatie Test-Aankoop vraagt de grote restaurantketens McDonald’s, Subway en Quick in een brief een engagement aan te gaan om niet langer gebruik te maken van vlees waarbij voor de productie routinematig werd teruggegrepen naar antibiotica. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151118_01976834



Actua
Vleesconsumptie moet op klimaattafel

Wanneer komt de biefstuk op de klimaattafel? Dat vraagt milieu-econoom Johan Albrecht (UGent) zich af. Ook al daalt de vleesconsumptie in eigen land, wereldwijd wordt door een groeiende middenklasse in opkomende economieën een enorme stijging verwacht waardoor de veeteelt tegen 2050 verantwoordelijk zou zijn voor 25 tot 33 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. http://www.vilt.be/vleesconsumptie-moet-op-klimaattafel



Actua
Belg koopt bio omwille van gezondheid

De meest voorkomende reden die Belgen aangeven om biologische producten te kopen is het feit dat ze bioproducten gezonder vinden. Dat blijkt uit het eerste rapport van de Voedselconsumptiepeiling 2014-2015. Andere redenen zijn een betere smaak (38%), betere kwaliteit (38%) en het feit dat bioproducten beter zijn voor het milieu (31%). Verder koopt twee op drie wel eens bio en is er een duidelijk verband tussen het opleidingsniveau en het eten van biologische voeding. http://www.vilt.be/belg-koopt-bio-omwille-van-gezondheid

 



Actua
Bekendste slager van het land investeert in groei

Hendrik Dierendonck, de West-Vlaamse slager van de sterrenchefs, heeft een aanzienlijke investering gedaan. 1,15 miljoen in een nieuwe productieruimte in Veurne. Want de vraag naar vooral zijn rundvlees stijgt. Bovendien heeft ie ook zelf nog plannen. Nog meer winkels bovenop de twee die hij al heeft. En meer restaurants. Ooit wil hij 'Le Pain Quotidien' van het vlees worden. http://kanaalz.knack.be/nieuws/bekendste-slager-van-het-land-investeert-in-groei/video-normal-626149.html



Actua
VRV dient aanvraag in tot Europese erkenning van het vlees van het rood ras van West-Vlaanderen

Het Studie- en Documentatiecentrum voor de Vlaamse Rundveerassen (SDRV) heeft op 13 november 2014 een registratieaanvraag ingediend bij het Departement Landbouw en Visserij voor het vlees van het rood ras van West-Vlaanderen. Het centrum wil deze naam laten registeren als Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). De bekendmaking van deze aanvraag is op 6 november 2015 in het Belgisch staatsblad verschenen. Hiermee is de publieke consultatie en de bezwaarperiode officieel gestart. http://pers.vlam.be/nl/pers/detail/5058/vrv-dient-aanvraag-in-tot-europese-erkenning-van-het-vlees-van-het-rood-ras-van-west-vlaanderen



Actua
Etiketten op vleesproducten vaak misleidend

Na het nieuws dat Brusselse restaurants vaak andere vissoorten serveren dan ze op de kaart beloven, blijkt er ook wat mis te zijn met de vleesproducten die we kopen. Etiketten op producten die vlees bevatten scheppen namelijk niet altijd duidelijkheid over de inhoud en kunnen misleidend zijn. Dat concludeert de European Consumer Organisation (BEUC), waarvan Test-Aankoop lid is, na een onderzoek. De organisatie dringt er bij de lidstaten op aan de Europese regels strikter toe te passen. http://www.hln.be/hln/nl/926/Geld/article/detail/2513863/2015/11/04/Etiketten-op-vleesproducten-vaak-misleidend.dhtml



Actua
Belg eet minder zout

Sinds acht jaar geleden met de metingen gestart werd, is onze zoutconsumptie met tien procent gedaald. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de FOD Volksgezondheid en de federale voedingsindustrie Fevia, meldt de VRT. Gemiddeld eten we 1 gram per dag minder zout. Maar dat betekent niet dat we er al zijn. http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2518544/2015/11/09/Belg-eet-minder-zout.dhtml

 



Actua
Vlees en kanker: mogelijk is niet het vlees, maar de bereidingswijze de boosdoener

Rood vlees en kanker: het is een actueel thema. Een nieuwe studie van de universiteit van Texas bevestigt nogmaals dat overmatige vleesconsumptie het risico op kanker, in dit geval nierkanker, vergroot. Maar, zo zeggen de onderzoekers, mogelijk komt dat niet (alleen) door het vlees zelf. Ze vergeleken de eetgewoonten van mensen met en zonder kanker, en ontdekten een link met de manier waarop ze hun vlees bereiden. http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2521586/2015/11/12/Vlees-en-kanker-mogelijk-is-niet-het-vlees-maar-de-bereidingswijze-de-boosdoener.dhtml



Actua
We worden massaal bedrogen, maar waarom blijven we dat pikken?

Het gesjoemel met vlees is het zoveelste in een lange rij fraudeschandalen die de voorbije maanden werden onthuld. En toch blijven we dat pikken. “Voor de consument telt slechts één ding: zijn gemak en comfort.” http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151104_01955539



Actua
Empack en Packaging Innovations Brussel verplaatst naar Nekkerhal, Mechelen

Na intensief overleg met de autoriteiten in Brussel en de exposanten, heeft beursorganisator Easyfairs besloten de verpakkingsevents Empack en Packaging Innovations te verplaatsen naar de Nekkerhal te Mechelen op dinsdag 1 en woensdag 2 december a.s. www.easyfairs.com



Actua
Crisisbudget voor varkens- en vleesveehouderij verdeeld

Vlaams Landbouwminister Joke Schauvliege heeft in overleg met de landbouwsector beslist hoe het Europees crisisbudget wordt verdeeld. Veehouders en varkenshouders krijgen evenveel. Van de 13 miljoen euro die België toegewezen kreeg, gaat iets meer dan 8 miljoen euro naar Vlaanderen. Concreet kunnen zowel de vleesveehouderij als de varkenshouderij op 3.867.500 euro rekenen. De steun zal begin 2016 worden uitbetaald. Minister Schauvliege hoopt de sectoren die vandaag in moeilijkheden zitten zo "enige ademruimte" te geven. http://www.vilt.be/crisisbudget-voor-varkens--en-vleesveehouderij-verdeeld



Catering & Distributie
Test-Aankoop vraagt fastfoodketens om vlees aan te passen

Consumentenorganisatie Test-Aankoop vraagt de grote restaurantketens McDonald’s, Subway en Quick in een brief een engagement aan te gaan om niet langer gebruik te maken van vlees waarbij voor de productie routinematig werd teruggegrepen naar antibiotica. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151118_01976834



Internationaal
Streep door grote Deense vleesfusie

De geplande fusie tussen de Deense vleesgigant Danish Crown en zijn kleinere lokale concurrent Tican is door de kartelautoriteiten in Denemarken verboden. De markt zou te veel verstoord raken als de transactie plaats zou vinden. De fusie werd in februari van dit jaar aangekondigd en leidde tot een maandenlang onderzoek naar de effecten. http://www.vleesmagazine.nl/industrienieuws/nieuws/2015/11/streep-door-grote-deense-vleesfusie-10139472



Internationaal
Handelsverdrag met Japan moet EU-varkensmarkt redden

Het Trans Pacific Partnership, een handelsakkoord tussen verschillende Aziatische landen, Canada en de Verenigde Staten, vormt een enorme bedreiging voor de positie van de Europese Unie op de mondiale varkensvleesmarkt. Dat is de overtuiging van het Deense Landbouwministerie, schrijft Boerenbusiness. De Denen, die enorme exportbelangen te verdedigen hebben, zijn dan ook vragende partij om op Europees niveau snel afspraken te maken met Japan, ’s werelds grootste importeur van varkensvlees. http://www.vilt.be/handelsverdrag-met-japan-moet-eu-varkensmarkt-redden



Internationaal
Amerikaanse start-up innoveert met synthetische scampi

Het Amerikaanse biotechbedrijf New Wave Foods wil een namaakscampi ontwikkelen die het dreigende tekort op de Amerikaanse markt moet voorkomen. Het alternatief op basis van algen en plantaardige eiwitten moet tegelijkertijd ook de ecologische voetafdruk van de tijgergarnaalkweek in Zuidoost-Azië verkleinen. http://www.vilt.be/amerikaanse-start-up-innoveert-met-synthetische-scampi



Randnieuws
Er zit meer in een chicken nugget dan je denkt: dit zijn de 40 ingrediënten

Dat een chicken nugget niet meteen het gezondste op aarde is weten we wel, maar dankzij foodfotograaf Dwight Eschliman kunnen we nu ook exact benoemen wat we allemaal met 1 hap binnenkrijgen. In zijn recentste boek "Ingrediënts" ontleedt hij samen met schrijver Steve Ettlinger wat er in verschillende etenswaren zit, en giet al deze ingrediënten in een overzichtelijke, maar confronterende foto. http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2516354/2015/11/07/Er-zit-meer-in-een-chicken-nugget-dan-je-denkt-dit-zijn-de-40-ingredienten.dhtml



Randnieuws
Gentse Sphinx toont eenmalig veelbesproken documentaire over vleesindustrie

'Cowspiracy: The Sustainability Secret' is een documentaire over de verwoestende impact van de vleesindustrie. De film ging vorig jaar in New York in première, en groeide daar in ecologische middens uit tot een hype. Met het oog op de naderende klimaattop zal de film nu ook eenmalig in de Gentse Sphinx te zien zijn. http://www.nieuwsblad.be/cnt/blmde_01977255

 



Randnieuws
Buurderij brengt boeren naar de klanten

Online producten van boeren kopen en die wekelijks aan een afhaalpunt ophalen: dat is in een notendop het principe van een buurderij. Op 3 december opent Boeren & Buren in de hogeschool Vives in Kortrijk. Na Brugge krijgt nu ook Kortrijk zijn eerste buurderij. Het concept van deze buurderijen komt uit Frankrijk. Het model is eenvoudig. Via www.boerenenburen.be kan je online groenten, fruit, kruiden, vlees, vis, zuivel, verse soep, gevogelte en andere seizoensgebonden streekproducten rechtstreeks aankopen bij de lokale producenten. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151120_01981205



Randnieuws
Oostendenaars veroveren foodtruckmarkt met Streetfood Dierendonck

Oostendenaars Quinten Goekint en Margaux Rubbens hebben naast Spithouse en Les Filles du Bord de Mer een derde cateringconcept opgestart: Streetfood Dierendonck. De naam verklapt het al. Voor dit nieuwe concept werkten Quinten en Margaux samen met Hendrik Dierendonck, de bekendste slager van het land die sterrenchefs als Sergio Herman en Kobe Desramaults als klanten heeft. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151116_01973531



Randnieuws
Voor de durvers: slager maakt gin op basis van... vlees

Dat gin een hype is, dat hoeven we u allang niet meer te vertellen. En dat iedereen graag op die hype kar meespringt, is ook al langer duidelijk. Ook de bekende Antwerpse slager Luc de Laet heeft nu die sprong gemaakt. En zoals het een beenhouwer betaamt, is zijn gin er één... op basis van vlees. En dat is een wereldprimeur. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151117_01975587