Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Action
Stabiele varkensmarkt richting feestdagen

De varkensmarkt in Noord-Europa kenmerkt zich als stabiel. Varkensprijzen in binnen- en buitenland komen niet van hun plek. In de biggenmarkt is wel ruimte voor prijsstijgingen. http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Achtergrond/2015/12/Stabiele-varkensmarkt-richting-feestdagen-2733911W/



Actua
Slagerij Het Kruisken sluit: na 115 jaar geen opvolging in beenhouwersgeslacht Reunes

Op 12 december sluiten Hugo Reunes en Annie Sienaert definitief de deuren van beenhouwerij Het Kruisken. Vier generaties Merelbekenaren haalden er hun vlees en charcuterie. In de plaats van de slagerij komt een restaurant. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151124_01987213



Actua
UNIZO vraagt aanpassing Turteltaks: KMO’s zwaarder belast

De Raad van State gaf negatief advies op de Vlaamse heffing op elektriciteit (de zogenaamde Turteltaks). Naar aanleiding hiervan vraagt UNIZO de minister om de heffing aan te passen zodat ze én voldoet aan de vereisten van de Raad van State én KMO’s minder zwaar belast. “Zoals de heffing er nu uitziet, moeten KMO’s van hier, die zorgen voor 70 procent van onze tewerkstelling, systematisch meer betalen dan multinationals. Ik zie daar geen enkele logica in”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. http://www.unizo.be/nieuws-pers/unizo-vraagt-aanpassing-turteltaks-kmos-zwaarder-belast



Actua
UNIZO KMO Barometer: KMO-vertrouwen op het hoogste niveau in 5 jaar

De KMO-Barometer stijgt ook dit kwartaal verder en noteert nu voor het derde kwartaal op rij boven 100 punten. Er zijn dus opnieuw meer ondernemers positief gestemd over de conjunctuur in vergelijking met het vorige kwartaal. Het aandeel ondernemers dat negatief gestemd is over de conjunctuur blijft verder dalen. De KMO-Barometer stijgt 0,3 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en komt zo op 100,9 punten. Dit is de hoogste notering van de barometer in 5 jaar tijd. http://www.unizo.be/nieuws-pers/unizo-kmo-barometer-kmo-vertrouwen-op-het-hoogste-niveau-5-jaar



Actua
VLAM maakt jaarprogramma bekend

Elk jaar zijn er wel enkele totaal nieuwe accenten in het actieprogramma van VLAM. Zo ook in 2016. De rundvleessector start in januari al meteen met de bekendmaking van het Generieke Lastenboek Rundvlees (GLR). Dit is een nieuw project dat gedragen wordt door de hele keten, van producent tot verkooppunt. http://www.vlam.be/nl/news/15081/jaarprogramma-vlam-2016-van-expertise-tot-export



Actua
Varkenshouders voeren actie bij warenhuizen, slachthuizen en vlees­verwerkende bedrijven

Vanaf vandaag zullen de varkenshouders actievoeren bij warenhuizen, slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven. Ze protesteren tegen het gebrek aan financiële steun vanuit die sectoren, terwijl die steun wel was toegezegd. http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2524832



Actua
“Intensieve veehouderij stoot minder methaan uit”

“De intensieve veehouderij stoot minder methaan uit dan extensieve veehouderij. Zo is uit onderzoek gebleken dat de methaanuitstoot van de extensieve vleesveehouderij in landen als Brazilië en Argentinië tweemaal zo hoog is als die van de intensieve in Europa”. Dat schrijft Jacques Van Outryve (Boerenbond) in het weekblad Boer en Tuinder van de landbouworganisatie. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151205_02006446



Actua
Nieuw: Bel’vidha, varkensvlees met verhoogde omega-3 vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. Ze zijn van nature sterk aanwezig in onder meer vis, die de Omega 3-vetzuren uit algen puren. Voeders Lambers-Seghers uit Baasrode verrijkt nu ook varkensvoeder met algenextracten, waardoor het aanzienlijke hoeveelheden van DHA of langketen Omega 3-vetzuur bevat. Het nieuwe veevoeder kwam tot stand na vijftien jaar onderzoek, waaraan ook UGent haar medewerking heeft verleend.  De Kempense groothandel RISA brengt dit vernieuwende varkensvlees als eerste op de markt. Dit onder de merknaam Bel’vidha. Meer info: www.belvidha.be

 



Catering & Distributie
Carrefour betaalt 10€ per varken meer vanaf morgen, Colruyt voorziet een steun van 10 cent per kilo, Delhaize verhoogt steun

Carrefour Belgium betaalt vanaf morgen 10€ meer per varken om de varkenshouders te steunen. De retailgroep hoopt dat deze tijdelijke maatregel de nodige zuurstof aan de varkenshouders zal geven, opdat zij het probleem van structurele overproductie - die hoofdzakelijk op de export is gericht - kunnen aanpakken. In de kantlijn herhaalt Carrefour wat Comeos reeds deze ochtend communiceerde, zijnde dat slechts 6,8% van het varkensvlees dat in België wordt geproduceerd in de Belgische grootwarenhuizen terecht komt. Ondertussen springt ook Colruyt op de kar. De groep is zich naar eigen zeggen bewust van de moeilijkheden waaraan de varkenshouders al maanden het hoofd moeten bieden. Concreet zal de groep voor elke kilo varkensvlees een steun van 10 cent per kilo betalen die naar de varkenshouders zal terugvloeien. Colruyt neemt dit initiatief voor al het varkensvlees dat ze in ontvangst neemt, in welke vorm het achteraf ook verkocht wordt (vers vlees, charcuterie, afgeleide producten). Deze maatregel loopt over een periode van 2 maanden. Delhaize doet er nog een schepje bovenop en betaalt zijn 53 leveranciers al sinds juli 2 euro extra per varken. De supermarktketen verhoogt die crisispremie nu tot 3 euro, of omgerekend 14 eurocent per kilo.



Catering & Distributie
Supermarktketen schrapt halalaanbod na islamofobe reacties

In Oostenrijk gaat supermarktketen SPAR, een van de grootste supermarktketens van het land, in haar winkels in Wenen niet langer halalvlees aanbieden. De beslissing van de keten is ingegeven door de vele islamofobe reacties op sociale netwerken. http://www.hln.be/hln/nl/922/Nieuws/article/detail/2546744/2015/12/04/Supermarktketen-schrapt-halalaanbod-na-islamofobe-reacties.dhtml



Catering & Distributie
Franse Quick-restaurants serveren enkel nog halalvoedsel

Zo'n veertig Franse restaurants van de oorspronkelijk Belgische fastfoodketen Quick behouden hun naam maar zullen voortaan enkel nog halal producten serveren. De andere vestigingen in Frankrijk worden overgenomen door Burger King. http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2557469/2015/12/15/Franse-Quick-restaurants-serveren-enkel-nog-halalvoedsel.dhtml

 

 

 



Hygiëne
Nog te veel antibiotica in vis en vlees

Volgens een Britse studie zitten er nog altijd teveel antibiotica in ons voedsel, zeker in vlees en vis. De wetenschappers vragen striktere regels en nog meer controles wereldwijd. Want als we teveel antibiotica binnenkrijgen, worden bacteriën ertegen bestand en dan werken antibiotica op termijn niet meer tegen infecties. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151209_02013173



Internationaal
Recordaanbod vleesvarkens in Duitsland, retail pakt de winst

De Duitse varkenssector koerst rechtstreeks af op een record. Het ziet er namelijk naar uit dat in dat land dit jaar voor het eerst meer dan 60 miljoen varkens aan de haak komen. Dat verwacht marktexpert Albert Hortmann-Scholten van de Landwirtschaftskammer in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De retail profiteert van de lage varkensprijzen. Aan de kassa wordt de lage varkensprijs namelijk niet aan de consument doorgegeven, stelt Hortmann-Scholten vast. http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2015/11/Recordaanbod-vleesvarkens-retail-pakt-de-winst-2719005W/



Internationaal
Deens 'superstalproject' in de praktijk

De Deense overheid stimuleert de ontwikkeling van een 'superstal' voor varkens. De stal moet uitblinken op gebied van milieu en dierenwelzijn. De inschrijving op de aanbesteding van een protoype van de stal is geopend. http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2015/12/Deens-superstalproject-in-de-praktijk-2730206W/



International
Nederlands onderzoek: Gourmetvlees in supermarkten niet duurzaam en diervriendelijk

Natuur & Milieu rankte de 12 meest gangbare en waarschijnlijk meest verkochte gourmetschotels uit supermarkten op de onderdelen diervriendelijkheid en duurzaamheid. In de kerstbenchmark scoorden alle onderzochte schotels gemiddeld een onvoldoende. http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/nieuws/2015/12/gourmetvlees-in-supermarkten-niet-duurzaam-en-diervriendelijk-10139767

 

 



Randnieuws
Zoveel kost het duurste stukje vlees ter wereld

Fan van een mals en smaakvol stukje vlees op zijn tijd? Dan ben je bij de Franse slager Alexandre Polmard uit Parijs aan het juiste adres. Om de lekkere smaak van zijn vlees te garanderen laat hij het vlees van zijn koeien 15 jaar (!) rijpen. Je kan er best wel met de kaart betalen, want zo'n delicatesse heeft zo zijn prijs. Voor een rundsribstuk mag je bij deze prestigieuze slager maar liefst 3.000 euro neertellen. Maar aan jouw stukje vlees gaat dan ook een hele procedure vooraf. http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2546572/2015/12/04/Zoveel-kost-het-duurste-stukje-vlees-ter-wereld.dhtml

 



Randnieuws
Zó maak je de perfecte kerstkalkoen klaar!

Traditioneel, maar helemaal terug van weggeweest: de kerstkalkoen. Hoe je hem tot in de perfectie bereidt, lees je hier. http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2553867/2015/12/15/Zo-maak-je-de-perfecte-kerstkalkoen-klaar.dhtml



Randnieuws
Vogels palmen afdeling fijne vleeswaren in

Verbazingwekkend tafereel in de Walmart van Chicopee, Massachusetts. Daar heeft een zwerm vogels bezit genomen van de rekken met vleeswaren. De gevederde vrienden pikten er lustig op los in de voorverpakte vleesproducten. http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/2546261/2015/12/04/Vogels-palmen-afdeling-fijne-vleeswaren-in.dhtml