Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

33 - 08/11/2017
32 - 28/09/2017
31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Actua
Eerste helft 2016 'varkensprijs €1,30 tot €1,40'

Marktdeskundige Frank Greshake van de Landwirtschaftskammer Noordrijn-Westfalen schat dat de varkensprijs in de eerste helft van 2016 uitkomt op €1,30 tot €1,40 per kilo geslacht gewicht. In de tweede helft van het jaar verwacht varkensmarktdeskundige Greshake verder aantrekkende prijzen. Hij baseert zijn voorspelling op de krimpende zeugenstapel in Duitsland. http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2016/1/Eerste-helft-2016-varkensprijs-130-tot-140-2744494W/



Actua
Stockage varkensspek en vet wordt gesubsidieerd door EU

In 2014 en 2015 is de marktsituatie voor varkensvlees in Europa erg verslechterd. Zeugenbedrijven kunnen niet snel inspelen op wijzigingen in de vraag. Het gevolg was dat de productie toenam hoewel Rusland verloren ging als exportmarkt. Een groot aantal varkensbedrijven zit in de penarie zodat de Europese Commissie het noodzakelijk acht om tijdelijk varkensvlees van de markt te halen. Op 4 januari is een nieuwe steunregeling van start gegaan voor de opslag van varkensvlees door private firma’s. Elke steunaanvraag moet betrekking hebben op minstens 10 ton uitgebeend vlees. Deze keer worden er ook subsidies verstrekt voor de opslag van spek en vetten. http://www.vilt.be/stockage-varkensspek-en-vet-wordt-gesubsidieerd-door-eu



Actua
Verouderde voedselwetgeving in het vizier van Peeters

Federaal minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters gaat de levensmiddelenwetgeving screenen en aanpassen. De wetgeving bestaat uit een 50-tal koninklijke besluiten die vaak meer dan 30 jaar oud zijn en daardoor achterhaald. Zo bepaalt het KB mayonaise dat die 80 procent vetstoffen moet bevatten, terwijl dat in het buitenland 65 of 70 procent is. En een ciabatta, waarin olijfolie of gedroogde tomaten zit, bestaat niet volgens het KB uit 1985 over bakkerijproducten. FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, juicht het initiatief van Peeters toe. http://www.vilt.be/verouderde-voedselwetgeving-in-het-vizier-van-peeters

 

 



Actua
Michael Gore nieuwe gedelegeerd bestuurder FEBEV

Michael Gore is sinds 1 januari 2016 officieel de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de De Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV). “Het voorbije decennium groeide FEBEV uit tot een professionele federatie en een volwaardige onderhandelingspartner voor overheden, (sector)verenigingen en andere stakeholders. De raad van bestuur van FEBEV is er rotsvast van overtuigd dat de ingeslagen weg constructief verder zal worden afgelegd met Michael Gore aan het roer”, luidt het in een persbericht.



Actua
Hendrik Dierendonck nu ook bekend bij onze noorderburen

De bekendste slager van het land heeft nu ook de aandacht van onze noorderburen getrokken. De Volkskrant ging ‘Vlaamse oerslager’ Hendrik Dierendonck opzoeken, die ook de Nederlanders probeert te overtuigen om niet meer, maar wel béter vlees te eten. http://www.hln.be/hln/nl/1/article/search.dhtml?searchValue=slager&submit=zoek



Bedrijven
Grote overname in vleesverwerkerswereld

De Duitse vleesgigant Tönnies heeft de overname van de Deense varkensvleesverwerker Tican afgerond. Dit gebeurt met terugwerkende kracht op 1 oktober 2015. De overnameprijs is niet bekendgemaakt. Daarmee ontstaat de vijfde grootste verwerker van varkensvlees in de wereld. http://www.vleesmagazine.nl/industrienieuws/nieuws/2015/12/grote-overname-in-vleesverwerkerswereld-10139792



Catering & Distributie
Deel winst varkensvlees naar Coca-Cola

Een deel van de winst in de supermarkt op varkensvlees, komt terecht bij Coca-Cola. Dat zegt Gé Backus, directeur van Connecting Agri & Food BV. "Supermarkten realiseren een winst van ongeveer 2% van de omzet", vertelt hij. "Een supermarkt maakt vrijwel geen winst op een aantal producten. Dat zijn de sterke merken, zoals Coca-Cola, Elmex tandpasta en enkele merken van Unilever." http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2016/1/Deel-winst-varkensvlees-naar-Coca-Cola-2745689W/



Catering & Distributie
Lidl verkoopt nog altijd plofkipachtig vlees

Supermarktketen Lidl zou ondanks beloften nog altijd kippenvlees verkopen dat sterke overeenkomsten vertoont met vlees van plofkippen. De Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier beschuldigt Lidl van 'kunstgrepen'. De keten zou namelijk alleen nog het vlees verkopen van hennetjes. Die groeien minder hard dan de haantjes. Bovendien krijgen ze speciaal voer, zodat ze iets minder snel groeien dan vroeger. Officieel gelden ze net niet als een plofkip, maar de haantjes worden volgens Wakker Dier wel vetgemest. "Zo los je het plofkip-probleem niet op", aldus de organisatie. http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4196805/lidl-verkoopt-nog-altijd-plofkipachtig-vlees.html

 



Hygiëne
Een overzicht: vogelgriep in Frankrijk

De vogelgriep grijpt om zich heen in Frankrijk. Verschillende hoogpathogene virussen verspreiden zich en veroorzaken uitbraken bij commerciële pluimveebedrijven, sinds eind november de eerste uitbraak bij een koppel hobbykippen in de Franse Dordogne werd vastgesteld. Een overzicht van de ontwikkelingen. http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Foto-Video/2016/1/Een-overzicht-vogelgriep-in-Frankrijk-2734130W/



Internationaal
Ierland wil meest duurzame rundveestapel van Europa krijgen

Ierland is de snelst groeiende economie in de westerse wereld. Een van de belangrijkste pijlers voor die groei is de landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Stuwende kracht achter het succes is het nationale duurzaamheidsprogramma Origin Green. Een van de doelen van dit programma is de meest CO₂-efficiënte rundveestapel van Europa te krijgen. De eerste resultaten zijn bemoedigend. http://www.vleesmagazine.nl/industrienieuws/nieuws/2016/1/ierland-wil-meest-duurzame-rundveestapel-van-europa-krijgen-10139821



Internationaal
Bijna 1800 bedrijven kochten bij Nederlandse vleessjoemelaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de 1800 namen en adresgegevens van bedrijven gepubliceerd, die tussen 2011 en 2013 vlees hebben gekocht bij vleesgroothandel Selten in Oss. Selten werd vorig jaar veroordeeld voor gesjoemel met vlees. Begin december vorig jaar gaf de rechter gehoor aan de oproep van voedselwaakhond Foodwatch de namen vrij te geven. De NVWA weigerde, volgens Foodwatch uit vrees voor reputatieschade voor de bedrijven. http://fd.nl/ondernemen/1135386/nvwa-geeft-namen-afnemers-in-paardenvleesschandaal-vrij



Internationaal
VS laat verplichte herkomstlabeling voor vlees varen

Na herhaaldelijke klachten van buurlanden Canada en Mexico en de Wereldhandelsorganisatie (WTO), hebben de Verenigde Staten de verplichte oorsprongslabeling voor vers vlees geschrapt. Op die manier wil de VS een boete vermijden die zou kunnen oplopen tot meer dan een miljard dollar om de schade te compenseren die de Mexicaanse en vooral Canadese vleesindustrie opgelopen hebben door de wetgeving. Canada spreekt van “een duidelijke verbetering” van de relatie met hun zuiderburen. Consumentenorganisaties reageren dan weer ontgoocheld. http://www.vilt.be/vs-laat-verplichte-herkomstlabeling-voor-vlees-varen



Randnieuws
Bezorgd om het milieu maar wil je vlees niet laten? Word dan klimatariër

Dat het steil bergaf gaat met ons milieu, weten de meeste mensen wel. Dat onze massale vleesconsumptie daar toe bijdraagt ook. Maar kan je je dagelijkse stukje vlees toch niet laten? Dan kan je ook klimatariër worden, door de New York Times uitgeroepen tot één van dé trends van 2016. Een klimatariër is iemand die nadenkt over hoe zijn persoonlijke CO2-uitstoot verkleind kan worden zonder daarvoor hele voedselgroepen te laten, zoals vegetariërs bijvoorbeeld wel doen. Vlees en vis kan dus wel nog, maar er wordt dan bijvoorbeeld gekozen voor kip of kalkoen in plaats van rundvlees, omdat de milieubelasting van pluimvee stukken kleiner is. http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/2583519/2016/01/13/Bezorgd-om-het-milieu-maar-wil-je-vlees-niet-laten-Word-dan-klimatarier.dhtml



Randnieuws
Veganistisch vlees wordt mogelijk foodtrend van 2016

In de Amerikaanse stad Minneapolis opent binnenkort een veganistische slagerij. Vanaf 23 januari kunnen klanten bij ‘The Herbivorous Butcher’ kiezen tussen allerlei soorten ‘vlees’, van steak tot ribbetjes en Mexicaanse chorizoworsten, zonder dat er een dier voor geslacht werd. http://nl.metrotime.be/2016/01/07/must-read/veganistisch-vlees-wordt-mogelijk-foodtrend-van-2016/