Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Actua
Pluimveesector heeft goed 2015 achter de rug

De Belgische pluimveehouderij kan terugblikken op een vrij goed jaar. De leghennenhouderij kon vooral profiteren van de vogelgriep in de Verenigde Staten waardoor de eierprijzen terug de hoogte in schoten na een korte prijsval. En ook de braadkippenhouders kunnen terugkijken op een bovengemiddeld jaar op vlak van inkomensvorming. Dat staat te lezen in Boer&Tuinder. Boerenbond waarschuwt wel voor vogelgriep die overal in de wereld aan een opmars bezig is. “Alle schakels in de keten doen er goed aan om de bioveiligheidsmaatregelen op scherp te houden”, klinkt het. http://www.vilt.be/pluimveesector-heeft-goed-2015-achter-de-rug



Actua
Franse varkenshouders krijgen 6 maanden vaste prijs

Franse varkenshouders die zijn aangesloten bij de Bretoense producentenorganisatie Syproporcs krijgen de komende zes maanden gegarandeerd 1,26 euro per kilo voor hun dieren. Dat hebben ze vastgelegd in een bilateraal swap-contract met vleeswarenfabrikant Herta. Over het contract werd vorige zomer een overeenkomst bereikt, maar na een half jaar experimenteren is nu een vaste prijs vastgesteld van 1,26 euro per kilo, 16 cent hoger dan de huidige referentieprijs. “Deze methode biedt onze varkenshouders de kans om zicht te krijgen op hun verkoopprijs”, zo klinkt het bij Syproporcs. http://www.vilt.be/franse-varkenshouders-krijgen-6-maanden-vaste-prijs



Actua
Tienduizenden Nederlanders tekenen petitie voor accijns op vlees

Meer dan 67.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder een petitie van Stichting Varkens in Nood voor verandering in de varkenshouderij door accijns op vlees. Volgens de stichting lijden varkens in de Nederlandse varkenshouderij onder in totaal 120 misstanden, zoals doorligwonden, maagzweren, speendiarree en stress. http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4212399/tienduizenden-nederlanders-tekenen-petitie-accijns-vlees.html



Actua
Nederlander wil Zwitserland in met 160 kilo vlees

Een Nederlander is zondag aangehouden bij de Zwitserse grens met 160 kilo vlees in zijn auto. Het vlees was bedoeld als proviand voor zijn skivakantie. Levensmiddelen zijn duur in Zwitserland. De douane vonden spareribs, geroosterd varken, steaks en vleeswaren in de auto. In Zwitserland mag maar 1 kilo vlees worden ingevoerd. De 28-jarige man had bij de grenscontrole aangegeven dat hij niets wilde invoeren. De Nederlander kreeg een boete van een paar duizend Zwitserse frank. http://nos.nl/artikel/2087248-nederlander-wil-zwitserland-in-met-160-kilo-vlees.html



Actua
Moet vlees opnieuw een luxeproduct worden?

Opvallend bij de vijfde editie van Dagen Zonder Vlees is dat de campagne ook de steun van slagers en boeren krijgt. Zo pleiten zowel landbouwbeweging Wervel als topslager Hendrik Dierendonck ervoor om nog slechts één keer per week vlees te eten, maar dan wel van pure kwaliteit. En dus met een hoger prijskaartje. Vlees opnieuw een luxeproduct, een goed idee? http://www.standaard.be/cnt/dmf20160215_02128749



Actua
Slager opent pop-up op parkeerterrein

Op een nabijgelegen parkeerterrein bouwde keurslager Michielsen uit de Anselmostraat in Antwerpen een tijdelijke zaak uit. Geen snel-snel geplaatste container, maar een volwaardige slagerij. http://www.gva.be/cnt/dmf20160129_02099315/slager-opent-pop-up-op-parkeerterrein



Actua
Slager krijgt boete voor agressie tegen controleur

Johan B. (35) uit Kasterlee is dinsdag door de strafrechter in Turnhout veroordeeld tot een boete van 2400 euro, waarvan de helft met uitstel. Hij had het niet zo nauw genomen met de hygiëne in zijn zaak. De slager was op 27 september van 2013 tegen de lamp gelopen bij een controle. Een inspecteur stelde meerdere inbreuken vast. Er zat afval in verkeerde bakken en er werd voedsel aangetroffen waarbij de houdbaarheidsdatum was overschreden. Bij een nieuwe controle in maart 2014 gedroeg Johan B. zich agressief tegen een vrouwelijke inspecteur. “Toen de vrouw de koelcel binnenging, sloeg hij de deur achter haar dicht”, zei de openbare aanklager. “De vrouw verliet de slagerij en in de namiddag ging een collega langs onder politiebelegeleiding.” http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160202_02105557



Actua
Pluimveevleesverwerking groeit hardst in Polen

In Polen is in 2015 10% meer pluimvee geslacht dan een jaar daarvoor. In 2014 stootte het land Frankrijk al van zijn plek als grootste pluimveeproducent binnen de Europese Unie. http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Achtergrond/2016/2/Pluimveevleesverwerking-groeit-hardst-in-Polen-2756767W/



Bedrijven
Cock's Fresh wordt 'Chez Charles'

Charcuteriemerk Cock's Fresh verandert binnenkort zijn naam in 'Chez Charles'. De nieuwe naam moet meer authenticiteit uitstralen en de deuren open zetten naar het buitenland. . Een naamsverandering drong zich wel op voor die geplande internationale uitbreiding want een naam met “cock” in ligt dan moeilijk. Daarom zal het eigen charcuteriemerk Cock's Fresh omgedoopt worden tot Chez Charles, een naam die ook meer authenticiteit moet uitstralen. De nieuwe merknaam verwijst naar Charles De Cock, de grootvader van de huidige CEO die slager was. http://www.gondola.be/nl/news/food-retail/cocks-fresh-wordt-chez-charles#sthash.6qLNhjPs.dpuf



Catering & Distributie
Franse bedrijven schieten varkensboer te hulp

De actievoerende Franse boeren hebben het de laatste dagen vooral gemunt op de grote supermarkten en hun distributiecentra. Overal in het land worden die geblokkeerd, waarbij vaak ook grote hoeveelheden mest, oude banden en stro worden achter gelaten. Veel gemeenten klagen inmiddels dat het opruimen van die rommel en herstel van de schade die door de vele brandstapels wordt aangericht hen kapitalen begint te kosten. Minstens één supermarkt heeft inmiddels eieren voor zijn geld gekozen. Auchan heeft aangekondigd dat het gaat werken met driepartijencontracten; dus niet alleen met zijn leverancier van varkensvlees – het grootste vleesbedrijf van Frankrijk Bigard - maar ook met de varkenshouders die de dieren daarvoor leveren. Auchan volgt daarmee een van de suggesties die premier Manuel Valls eerder deze maand deed tijdens een crisisoverleg met de grootwinkelbedrijven. http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Achtergrond/2016/2/Franse-bedrijven-schieten-varkensboer-te-hulp-2761656W/



Catering & Distributie
Frankrijk verplicht supermarkten voedsel te doneren

In Frankrijk is het voor supermarkten voortaan bij wet verboden om niet-verkochte producten te vernietigen. Een wet die supermarktketens dwingt hun voedsel te doneren aan liefdadigheidsorganisaties en voedselbanken werd vorig jaar goedgekeurd en wordt nu officieel van kracht. Als ze dat niet doen staat er een boete tegenover die kan oplopen tot 75.000 euro. Bedrijfsleiders die aansprakelijk worden gesteld riskeren een celstraf van twee jaar. http://www.vilt.be/frankrijk-verplicht-supermarkten-voedsel-te-doneren



Randnieuws
Londense bars serveren cocktails met vlees

Voor wie fan is van het Britse ontbijt met eieren en spek én ook nog eens houdt van Jack Daniels, is er goed nieuws. In de London Cocktail Club serveren ze een ‘Bacon and Egg Martini’. Eerst laat een barista een stuk gerookte spek trekken in de Jack Daniels, daarna wordt er eiwit, ahornsiroop, citroensap en kruidenbitter toegevoegd. http://www.metronieuws.nl/lifestyle/food/2016/02/londense-cocktailbars-serveren-cocktails-met-vlees

 



Randnieuws
7 tips om je vlees malser te maken

Er is weinig triestiger dan taai of droog vlees. Zeker als je weet dat het gemakkelijk helemaal anders had kunnen lopen. Wij geven je enkele aanwijzingen over hoe je het volgende keer kan aanpakken. http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/7-tips-om-je-vlees-malser-te-maken/article-normal-654845.html



Randnieuws
13 dingen die je sowieso herkent als je ooit bij een slager hebt gewerkt

Wat zou de wereld toch zijn zonder een goede slager? Inderdaad, vleesloos en ongelukkig. Jammer genoeg is het beroep met uitsterven bedreigd. Waarom? Geen idee. Maar wat we wel zeker weten, is dat mensen die ooit bij een slager hebben gewerkt deze 13 dingen sowieso zullen herkennen http://m.newsmonkey.be/article/62236



Randnieuws
Paardenvleesicoon Marianne De Nil in ‘The Sky is the Limit’

Marianne (62), de fiere zaakvoerster van het bekende Hamse paardenvleesverwerkende bedrijf De Nil, debuteert op dinsdag 2 februari. Ze wil in de glamourserie vooral de traditie van haar ambachtelijke producten etaleren. “Gedurende weken heb ik de boot afgehouden en ook in mijn omgeving gaf iedereen mij de raad om niet toe te happen. Uiteindelijk kreeg ik van programmamaker Peter Boeckx de garantie dat ik voor honderd procent mijn ding zou mogen doen. Ik vond dit in de eerste plaats een mooie gelegenheid om onze ambachtelijke paardenvleesproducten in de kijker te zetten. Honderdduizenden Vlamingen zullen onze Boulogne en het gerookt paardenvlees leren kennen en zien hoe we op een kleinschalige, ambachtelijke manier werken. Ik breng mijn eigen levensverhaal, met tegelijk een ode aan mijn papa en de generatie De Nil die al vanaf 1898 veel liefde aan de dag legt voor dit vak.” http://www.gva.be/cnt/bllst_02083544/paardenvleesicoon-marianne-de-nil-binnenkort-in-the-sky-is-the-limit



Vakbeurzen
Tavola 2016: uw afspraak met de wereld van fijne en verse voeding

Tavola presenteert Bourgondische klassiekers en trendy food van dynamische marktleiders, en exclusieve hoogwaardige producten van artisanale fabrikanten. Zo ontdekken 17.000 aankoopverantwoordelijken uit retail, speciaalzaken en cateringorganisaties uit meer dan 30 landen er om de twee jaar een unieke mix van streng geselecteerde fijne en verse voeding. Afspraak dus van 13 tot 15 maart in KortrijkXpo! Alle info: http://www.tavola-xpo.be/

 

 

 

 

 

 



Vakwedstrijden
Gouden Tavola 2016: Sopraco, Bleuzé-Interfood en R&D Food Revolution bekroond

De prestigieuze vakwedstrijd Gouden Tavola bekroont innovatieve voeding en bepaalt zo mee wat er morgen op je bord ligt. Niet minder dan 107 producten streden om de felbegeerde erkenning in de categorieën retail, delicatessen, foodservice en traiteur. De Gouden Tavola werd uiteindelijk uitgereikt aan de firma’s Sopraco, Bleuzé-Interfood en R&D Food Revolution.

 

 



Vers Vlees
Rundvleesketen schaart zich volledig achter Belbeef

De Belgische rundvleesketen heeft met Belbeef een nieuwe standaard. Dit commerciële lastenboek, dat verder gaat dan de wettelijke basis, heeft als grote voordeel dat het alle schakels van de Belgische rundvleesproductie omvat en dat alle gemeenschappelijke eisen van de verschillende retailers erin zijn opgenomen. Dit betekent dat de controle- en certificatiekosten sterk naar beneden kunnen. Vanaf 1 februari zal Belbeef gepromoot worden in de media en de winkelrekken met de slogan ‘Belbeef. Gegarandeerd goed gesoigneerd.’ http://www.vilt.be/rundvleesketen-schaart-zich-volledig-achter-belbeef



Voedingsindustrie
Export agrovoedingsindustrie nam met 86% toe sinds 2000

De handel in Belgische agrovoedingsproducten is tussen 2000 en 2014 met 86,1 procent toegenomen en zelfs meer dan verdubbeld met landen buiten de Europese Unie. Daarmee staat de agrovoedingsindustrie in voor 2,2 procent van het Belgische bruto binnenlands product (bbp) en voor 8,2 procent van de totale waarde van de Belgische export. Chocolade, bakkerijproducten, vlees en groenten en fruit blijven absolute koplopers. Dat blijkt uit een studie van de FOD Economie. “Hiermee wordt bevestigd dat onze agrovoedingsindustrie top is, niet alleen in kwaliteit, maar ook in cijfers”, zeggen federale ministers Kris Peeters en Willy Borsus. http://www.vilt.be/export-agrovoedingsindustrie-nam-met-86-toe-sinds-2000



Voedingsindustrie
Veganisme wordt mainstream

Nu zelfs grote voedingsbedrijven als Unilever eiervrije mayo en andere veganistische producten op de markt brengen, is het voor trendwatchers duidelijk dat veganisme steeds meer aan het opschuiven is richting mainstream. “De komende jaren gaan we een kentering zien”, voorspelt EVA-oprichter Tobias Leenaerts. “Niet door de veganisten, wel bij de groeiende groep die af en toe veganistisch gaat eten, omdat zij met veel meer zijn.” http://www.vilt.be/veganisme-wordt-mainstream