Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

33 - 08/11/2017
32 - 28/09/2017
31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Actua
Tavola 2016: uw afspraak met de wereld van fijne en verse voeding

Tavola presenteert Bourgondische klassiekers en trendy food van dynamische marktleiders, en exclusieve hoogwaardige producten van artisanale fabrikanten. Zo ontdekken 17.000 aankoopverantwoordelijken uit retail, speciaalzaken en cateringorganisaties uit meer dan 30 landen er om de twee jaar een unieke mix van streng geselecteerde fijne en verse voeding. Afspraak dus van 13 tot 15 maart in KortrijkXpo!
Alle info: http://www.tavola-xpo.be/



Actua
Parkhuisvesting vleeskonijnen definitief van kracht

De huisvestingsnormen voor konijnen die van kracht gingen in 2014 zijn begin dit jaar definitief geworden. In 2014 werd immers nog in de mogelijkheid voorzien om de parkhuisvesting voor vleeskonijnen tegen januari 2016 aan te passen aan vorderende inzichten op basis van praktijkervaring en onderzoek. “Onze wetgeving is uniek in Europa en maakt dat we koploper zijn in vergelijking met de traditionele “konijnenlanden”, zoals Frankrijk, Italië en Spanje”, zegt Luc Maertens van ILVO. Om de troeven van konijn voor de consument extra in de kijker te zetten, heeft VLAM ‘De week van het konijn’ in het leven geroepen. http://www.vilt.be/parkhuisvesting-vleeskonijnen-definitief-van-kracht



Actua
Minder rundvlees en kaas eten = minder broeikasgassen

De Europeanen moeten hun consumptie van rundvlees en melkproducten verminderen als ze de normen willen halen omtrent de vermindering van broeikasgassen. Dat staat in een Zweedse wetenschappelijke studie. http://www.hln.be/hln/nl/2656/Global-Warming/article/detail/2624713/2016/02/22/Minder-rundvlees-en-kaas-eten-minder-broeikasgassen.dhtml



Actua
Smaak werkt te weinig sturend in productie varkensvlees

Soms moet je de zaken heel scherp stellen om een debat los te weken. Dat deed Luc Verspreet van de Belgian Pork Group tijdens het varkensseminarie op de Agridagen door zijn publiek te confronteren met de vleeskwaliteit die onvoldoende aangepast is aan de wensen van de moderne consument, te weinig onderscheidend is en soms gewoon smaak en karakter mist. Opmerkelijk is dat in een zaal vol varkenshouders en erfbetreders 50 procent met die stelling akkoord gaat bij een eerste stemming. Het panel van varkenshouders bood weerwerk. “De uitbetaling door het slachthuis werkte nooit sturend in de richting van smaak”, kaatst Bart Van Schoubroeck de bal terug. http://www.vilt.be/smaak-werkt-te-weinig-sturend-in-productie-varkensvlees



Actua
Morgen op het menu: kweekvlees

Vlees dat groeit als een prei, waarvoor je geen dieren moet slachten: het wordt een realistisch alternatief. Dat bewijst een nieuwe start-up met een kweekvleesgehaktbal. 'De markt is gigantisch en de prijs is gevoelig aan het dalen.' http://www.demorgen.be/wetenschap/morgen-op-het-menu-kweekvlees-bcb07ce3/



Actua
Kan verwerkt voedsel ook gezond zijn?

Als het gaat over obesitas en ongezonde voeding, vallen de woorden 'verwerkt voedsel' vaak. Is al dat bewerkt voedsel dan slecht voor je? Of bestaat er ook iets als gezonde verwerkte producten? http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/kan-verwerkt-voedsel-ook-gezond-zijn/article-normal-667747.html



Hygiëne
Vaker voedselvergiftiging uit eigen keuken

Jaarlijks zijn er in ons land 370 geregistreerde voedselvergiftigingen waarbij meerdere mensen ziek worden. Maar in tegenstelling tot wat velen denken loopt het vaker mis in onze eigen keuken, dan in de grootkeuken. Dat concludeert het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid en meldt Het Nieuwsblad vandaag. http://nieuws.vtm.be/binnenland/179217-vaker-voedselvergiftiging-uit-eigen-keuken

 

 



Hygiëne
Slachthuis riskeert fikse boete voor verspreiding EHEC-bacterie

Slachthuis Genk riskeert een geldboete van 30.000 euro voor het verspreiden van ernstig besmet rundvlees. Dat zorgde in 2012 voor de plotse uitbraak van de EHEC-bacterie, die 24 mensen zwaar ziek maakte. Vier van hen vreesden zelfs even voor hun leven. De 49-jarige bedrijfsleider van het slachthuis, die ook een celstraf moet vrezen, moest zich gisteren samen met het Genkse vleesverwerkingsbedrijf V&C Meat Service NV verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Tongeren. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160223_02146413



Hygiëne
Tientallen mensen ziek na stoofvlees met frietjes in basisschool

Tientallen mensen zijn ziek geworden na een maaltijd van stoofvlees met frietjes in basisschool De Zafant in Dranouter. Volgens Lieve Busschots, woordvoerster van het Federaal Voedselagentschap waren er in totaal zo'n 225 eters waaronder een 30-tal kinderen. “Enkel mensen die op zondag 7 februari tussen 12 en 14 uur kwamen eten, werden ziek. Ze waren misselijk en hadden buikpijn en diarree. We namen een grote enquête af waaruit blijkt dat vegetariërs en mensen die zaterdag kwamen eten, niet ziek werden.” http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160218_02136842



Internationaal
Volksworst doet het beter dan de auto

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2015 in Duitsland veel meer worsten dan auto's verkocht. Het concern sleet 7,2 miljoen 'currywürste' en verkocht 5,82 miljoen auto's. Bij de worst leverde de in 1937 opgerichte autofabriek ook nog ruim 600.000 kilo kruidenketchup. http://www.ed.nl/algemeen/economie/volksworst-doet-het-beter-dan-de-auto-1.5743074



Internationaal
Magere Marks & Spencer-burger met ‘umami paste’

Marks & Spencer introduceert in Engeland een magere rundvlees hamburger met een plantaardig ingrediënt van het Nederlandse Meatless. De Skinny Beef Burger bevat nog geen 3 procent vet en 110 kcal. Dit is minder dan de helft van de calorieën van een standaard burger bij M&S. Dat meldt Shift Invest, dat in Meatless investeert. De vetverlaging was mogelijk door een geheime ‘umami paste’. De burger bevat rijstebloem dat de aanwezige sappen die vrijkomen tijdens het bakken, goed vasthoudt. Dat zorgt voor een volle smaak. http://www.vleesplus.nl/nieuws/2016/18129/



Internationaal
Wrede beelden uit bio-slachthuis schokken Frankrijk

Een nieuwe video van de Franse dierenwelzijnsorganisatie L214 toont hoe schapen, varkens, koeien en paarden op een wrede manier worden behandeld in een klein slachthuis dat over een biologische certificatie beschikt. Op de beelden is onder meer te zien hoe de keel wordt overgesneden van dieren die nog niet buiten bewustzijn zijn. Stéphane Le Foll, Frans landbouwminister, veroordeelde de “onaanvaardbare” praktijken en ook FEBEV, de Federatie van het Belgisch Vlees, laat weten “verbijsterd” te zijn door de dierenmishandeling. http://www.vilt.be/wrede-beelden-uit-bio-slachthuis-schokken-frankrijk