Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

33 - 08/11/2017
32 - 28/09/2017
31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Actua
Belgian Pork Group transparant in notering varkensprijs

In Drietand, het ledenblad van het Algemeen Boerensyndicaat, neemt belangenverdediger Bart Vergote het gebrek aan transparantie in de notering van de varkensprijs op de korrel. “In Duitsland worden er toeslagen van maximum zes cent bovenop de basisprijs betaald, afhankelijk van kwaliteit en de grootte van de aanvoer. Het wordt tijd dat de slachthuizen in eigen regio een correcte basisnotering opmaken zodat een varkenshouder een correcte prijs ontvangt zonder dat hij bij het minste moet gaan onderhandelen met zijn afnemer.”
http://www.vilt.be/belgian-pork-group-transparant-in-notering-varkensprijs



Actua
Vleesveeprijzen bijna 10% lager sinds Ruslandcrisis

Ondanks het wegvallen van de Russische markt door de importban voor voedingsmiddelen, steeg de Europese rundvleesexport in 2015 met zeven procent. Toch heeft dit niet kunnen verhinderen dat de prijzen sinds augustus 2013 zijn gedaald. Vandaag liggen ze gemiddeld 9,2 procent lager dan toen. “Deze druk op de prijzen schept een moeilijke rentabiliteitssituatie op de vleesveebedrijven”, staat te lezen in een dossier van Boerenbond over de impact van de Ruslandboycot op de Vlaamse land- en tuinbouw.
http://www.vilt.be/vleesveeprijzen-bijna-10-lager-sinds-ruslandcrisis



Actua
Voedselallergie of -intolerantie blijkt een dure zaak

Een voedselallergie of -intolerantie is vaak een dure aangelegenheid. Dat blijkt uit een rondvraag van de Socialistische Mutualiteiten bij ruim 1.200 leden. Vier op de tien mensen met een voedselallergie geeft naar eigen zeggen elke week 25 euro extra uit aan voeding.
http://www.demorgen.be/binnenland/voedselallergie-of-intolerantie-blijkt-een-dure-zaak-b58339fc/



Actua
Pascale Naessens: 'Eet meer vet'

'Kies in de winkel maar voor de pot volle yoghurt.' Het zijn niet direct woorden die je verwacht te horen uit de mond van Pascale Naessens. Maar bij de voorstelling van haar nieuwe boek ‘Puur Pascale’ was ze zeer duidelijk. 'Lightproducten zijn nergens goed voor.' Experts reageren verdeeld.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20160909_02460675



Actua
Drie sneetjes spek per dag verhoogt risico op dodelijke hartaandoening

Wie elke dag 50 grams spek eet, kan daarmee het risico te sterven aan een hartkwaal met 24 procent verhogen. Dezelfde hoeveelheid spek verhoogt je risico aan kanker te sterven met 8 procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Daarvoor werden verschillende onderzoeken naar de gezondheidseffecten van bewerkt vlees uit de voorbije veertig jaar samengelegd. Voor wie nu nog aan zijn ontbijtspek zit te denken: 50 gram ervan doet je risico op diabetes met 32 procent toenemen.
http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2855261/2016/09/08/Drie-sneetjes-spek-per-dag-verhoogt-risico-op-dodelijke-hartaandoening.dhtml



Actua
Consument vindt diervriendelijker geproduceerd vlees lekkerder

Vlees dat geproduceerd werd zonder onnodig leed te veroorzaken, wordt door consumenten als lekkerder beoordeeld dan vlees uit de industriële teelt. Dat blijkt uit Amerikaanse experimenten.
http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/consument-vindt-diervriendelijker-geproduceerd-vlees-lekkerder/article-normal-747207.html



Actua
AH komt met duurzamere kalkoen

Albert Heijn vervangt alle kalkoen in het verse vleesschap halverwege oktober door een duurzamere soort kalkoen. Vanaf eind maart 2017 geldt dat ook voor alle vleeswaren met kalkoen. De operatie lijkt vergelijkbaar met die rondom kip die eerder is uitgevoerd en die leidde tot de introductie van de ‘nieuwe AH kip’. Zo is er dus binnenkort ‘de nieuwe Albert Heijn kalkoen’.  Het vlees komt uit Frankrijk en is gemaakt van een ras dat behalve meer tijd om te groeien,ook meer ruimte krijgt in de stal.
http://www.distrifood.nl/assortiment/nieuws/2016/9/ah-komt-met-duurzamere-kalkoen-101100643



Actua
Consument wil meer betalen voor vlees

De consument is steeds vaker bereid extra te betalen voor vlees met een dierenwelzijnskeurmerk. De markt voor duurzaam en biologisch vlees neemt daardoor een enorme vlucht. Dit blijkt uit de vijfde Vion Consumer Monitor.
http://www.distrifood.nl/assortiment/nieuws/2016/9/consument-wil-meer-betalen-voor-vlees-101100963



Actua
Weyts wil label voor vlees van onverdoofd geslachte dieren

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil dat vlees dat afkomstig is van onverdoofd geslachte dieren een specifiek label krijgt. Met Comeos, de federatie van de distributiesector, heeft hij alvast een principieel akkoord bereikt om zo'n regeling uit te werken.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2761120



Actua
"Iedereen eet onverdoofd geslacht vlees"

Enkele dagen voor het Offerfeest laait de discussie over het onverdoofd slachten van schapen op de tijdelijke slachtvloeren weer op. Maar onverdoofd slachten gebeurt het hele jaar door en niet alleen bij schapen. Uit een bevraging in 2015 bij een representatief aantal slachthuizen in Vlaanderen blijkt dat 94 procent van de schapen, 48 procent van de kalveren en 21 procent van de runderen onverdoofd geslacht worden. Het vlees is bedoeld voor de moslim- en de joodse gemeenschap, maar een groot deel van dat vlees komt ook op de algemene Belgische markt terecht en wordt dus ook door niet-moslimconsumenten gekocht.
http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/2853316/2016/09/07/Iedereen-eet-onverdoofd-geslacht-vlees.dhtml



Actua
Aantal inbreuken op etikettering voedsel verdubbeld in vijf jaar tijd

De jongste vijf jaar heeft de Economische Inspectie 1.088 processen-verbaal opgesteld voor inbreuken op de reglementering inzake etikettering, benaming, oorsprong, productiemethode, samenstelling en publiciteit van voedingsmiddelen. Het aantal inbreuken per jaar stijgt ook merkbaar.
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2849049/2016/09/03/Aantal-inbreuken-op-etikettering-voedsel-verdubbeld-in-vijf-jaar-tijd.dhtml



Catering & Distributie
Meer Franse supermarkten steunen rundveesector

Na Carrefour en Système U krijgen de boeren nu ook steun van drie andere grote ketens, Auchan, Leclerc en Intermarché. Alle winkeliers zijn bereid de fokkers een euro per kilo meer te betalen voor vlees dat afkomstig is van speciaal daarvoor gefokte dieren – het zogenaamde ‘cœur de gamme’-vlees – en niet van ‘afgedankte’ melkkoeien. De winkelbedrijven zullen dat speciaalvlees van rassen als Charolais, Limousin of Blonde d’Aquitaine ook nadrukkelijker in hun filialen presenteren.
http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2016/9/Meer-Franse-supermarkten-steunen-rundveesector-2873500W/