Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Actua
VLAM haalt 6,6 miljoen euro aan Europese subsidies binnen

Zes nieuwe VLAM-projecten kunnen vanaf 2017 op forse Europese cofinanciering rekenen. Dat raakte woensdag 19 oktober bekend. VLAM krijgt in totaal 6,6 miljoen euro en zal daarmee extra impulsen kunnen geven aan de export van groenten, fruit, verwerkte aardappelen en pluimvee.  Europa cofinanciert vanaf 2017 pluimveeacties in Zuidoost-Azië, meer bepaald in Vietnam, Filipijnen en Singapore. Het programma heeft een looptijd van 2 jaar en is voornamelijk handelsgericht. Op de agenda: deelname aan vakbeurzen, de organisatie van contactdagen en de nodige promotionele omkadering via vakpersadvertenties en de aanmaak van promotiemateriaal. VLAM ontvangt voor dit project in totaal 600.000 euro subsidies.



Actua
Azijnpoeder als natuurlijk conserveringsmiddel in vlees

Het Nederlandse voedings- en chemieconcern Corbion heeft azijnpoeder ontwikkeld dat kan worden gebruikt als natuurlijk conserveringsmiddel in vlees en andere voedingsmiddelen en dranken. Dat moet de houdbaarheid van producten op duurzame wijze verlengen. Voor het azijnpoeder heeft Corbion een Europees patent verkregen, zo meldt het bedrijf in een persbericht.
http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/voeding/18415/azijnpoeder-als-duurzaam-conserveringsmiddel-in-vlees



Actua
Ruim de helft van de Belgen eet te veel vet

Ruim 56 procent van de Belgen consumeert te veel vetten. Dat blijkt uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. De consumptie van vetten is sinds 2004 dan wel licht gedaald, toch krijgen nagenoeg alle Belgen te veel verz
adigde vetzuren binnen. We eten dan weer te weinig "goede" (trage) suikers.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2781948



Actua
Populariteit vegetarische producten blijft groeien

Delhaize heeft bekendgemaakt dat de verkoop van vegetarische producten het afgelopen jaar opnieuw met vijf procent is gestegen. Nochtans blijft het aantal vegetariërs stabiel. Het aantal Belgische flexitariërs, mensen die één of meerdere dagen per week geen vlees eten, stijgt echter wel. Flexitariërs zijn ondertussen al goed voor 80% van de verkoop van vegetarische producten bij Delhaize. Ook de verkoop van veganistische producten is het afgelopen jaar met 20% gestegen.
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/populairiteit-vegetarische-producten-blijft-groeien



Actua
Wereldkampioen barbecue opent restaurant in Brouwerij De Koninck

Brouwerij De Koninck krijgt met 'Black Smoke' een permanent barbecuerestaurant met een grote bar en een dakterras op de zesde verdieping. Horecaduizendpoot Kasper Stuart, eerder al verantwoordelijk voor de Smokey Jo's Garage in de Boomgaardstraat, slaat hiervoor de handen in elkaar met de Nederlandse wereldkampioen barbecuen Jord Althuizen.
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/-ons-vlees-laten-we-16-uur-garen-a2900096/



Actua
Nederlandse startup kweekt hamburgers in labo

De Maastrichtse professor Mark Post verwacht dat in labo's gekweekt vlees binnen drie jaar beschikbaar zal zijn voor massaconsumptie. Post was drie jaar geleden de eerste die erin slaagde een hamburger in een labo te kweken.

Om een hamburger te kweken, haalde hij een stukje spierweefsel uit een koe, waarna hij de cellen liet vermeerderen tot een hamburger die volledig bestond uit vlees, maar dus niet afkomstig van een dood dier. Begin deze zomer richtte hij Mosa Meat op, om het vlees binnen enkele jaren ook bij de consument te krijgen. Daarbij moeten vooral de kosten gedrukt worden, want de productie van de eerste hamburger kostte maar liefst 250.000 euro. Post wil de hamburgers binnen drie jaar voor 11 euro bij de consument krijgen. Binnen 8 jaar moet de prijs kunnen concurreren met gewoon vlees in de supermarkt.

https://www.retaildetail.be/nl/news/food/nederlandse-startup-kweekt-hamburgers-labo



Actua
Belg wil meer betalen voor duurzame voeding

Het belang van duurzaamheid is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Zo ook het aantal duurzaamheidslabels op voeding. Een studie van professor Wim Verbeke van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent onderzocht wat consumenten daar van vinden en of zij het bos nog door de bomen kunnen zien. Uit de studie blijkt dat Belgen wel degelijk bereid zijn om meer te betalen voor duurzaam voedsel. Toch weten ze niet goed waarvoor welk label precies staat. Betere informatieverspreiding en uitbreiding van de voedingsdriehoek met duurzame keuzes zouden hierop een antwoord kunnen bieden.
http://www.vilt.be/belg-wil-meer-betalen-voor-duurzame-voeding



Actua
Het bloed in biefstuk is niet wat we denken

Het rode goedje dat uit onze biefstuk loopt is geen bloed maar myoglobine, een eiwit dat in grote hoeveelheden voorkomt in de spieren. Dat zegt Jeffrey Savell, professor aan de Universiteit van Texas. Wanneer het vlees in stukken wordt gesneden of blootgesteld wordt aan zuurstof, kleurt myoglobine rood. Opwarming van het eiwit maakt dat het donkerder wordt.
http://nl.metrotime.be/2016/10/19/must-read/het-bloed-in-biefstuk-is-niet-wat-we-denken/



Actua
Moestuinman slacht kippen onverdoofd: "Volgens regels van de kunst"

Het was voor de kijkers van Het goeie leven even schrikken gisteravond. De kuikentjes die een net hun schattige entree hadden gemaakt, bleken plots het hoofdbestanddeel te vormen van de 'lentekip met primeurgroentjes' die de kandidaten moesten bereiden. De smakelijkste exemplaren werden uitgekozen en daarna vakkundig geslacht door slager Peter. Volledig volgens de regels van de kunst, maar wel onverdoofd. Wie kippen thuis slacht, mag dat immers onverdoofd doen. De enige voorwaarde is dat het zo snel en pijnloos mogelijk gebeurt. "En dat was zeker het geval", vertelt Lybaert. "Peter is slager en kweekt al jaren kippen en konijnen die hij zelf thuis slacht. Hij wist heel goed waar hij mee bezig was."
http://www.demorgen.be/wetenschap/moestuinman-slacht-kippen-onverdoofd-volgens-regels-van-de-kunst-ba11b7b8/



Catering & Distributie
Bio-Planet breidt verder uit in Wallonië

Bio-Planet opent een nieuwe winkel in Huy. Het is de vijfde vestiging van de Colruyt-dochter in Wallonië en de eerste in de provincie Luik. De nieuwe biosupermarkt ligt langs de Rue Joseph Wauters (N90) vlakbij winkels van Colruyt en DreamLand. Op een winkeloppervlakte van 650 m² vinden klanten er een assortiment van 6.000 producten, zowel voeding als niet-voeding. Er is bijvoorbeeld een ruim assortiment vlees en lokale producten, zoals varkensvlees van PQA uit Malmédy, hervekaas ‘Le vieux moulin’ en heel wat producten van Fromagerie des Ardennes uit Werbomont.
http://www.gondola.be/nl/news/food-retail/bio-planet-breidt-verder-uit-wallonie



Internationaal
Europese varkensmarkt leunt sterk op Chinese vraag

Vooral dankzij de stijgende vraag uit China is de crisis in de varkenssector doorbroken en kunnen de varkensprijzen in 2016 weer opwaarts evolueren. Op korte termijn zijn de voorspellingen redelijk positief, maar het fundament onder de varkensprijs verschuift wel steeds meer richting Azië en dat geeft stof tot nadenken, want de Chinese opleving is waarschijnlijk maar tijdelijk. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie waarover Boerenbusiness uitvoerig bericht.
http://www.vilt.be/europese-varkensmarkt-leunt-sterk-op-chinese-vraag



Randnieuws
Deze Veggieburger bloedt als echt vlees

Een hamburgertent in San Francisco verkoopt veggieburgers die eruitzien, ruiken en zelfs bloeden als échte hamburgers. Het geheime ingrediënt is een bepaalde molecule, waar wetenschappers al vijf jaar onderzoek naar doen om de vleessmaak na te bootsen. Onderzoekers van het bedrijf Impossible in Silicon Valley deden al vijf jaar onderzoek naar het maken van een ‘vleesachtige’ plantaardige burger. Het onderzoek kostte al meer dan 172 miljoen euro. De wetenschappers ontdekten dat het eiwit leghemoglobine de burgers een echte vleessmaak kan geven.
http://nieuws.vtm.be/moet-je-zien/210533-deze-veggieburger-bloedt-als-echt-vlees



Wedstrijden
Goud Sial Innovation voor ‘groene slager’

Ici & La – Le Boucher Vert (Hier en daar – de groene slager) heeft op de Sial in Parijs de gouden innovatieaward gewonnen voor de biologische vegetarische steak en balletjes. Dat is maandag op de Sial bekendgemaakt. De vleesvervangers werden bekroond vanwege de gezondheidsaspecten en omdat ze lekker zijn. De Franse producent lanceerde de producten in november 2015. De biologische vleesvervangers bestaan uit groenten en peulvruchten. Ze zijn een bron van eiwitten en rijk aan eiwitten. De steaks en balletjes kunnen worden bereid in de koekenpan of in de oven.
https://www.evmi.nl/product-ontwikkeling/goud-sial-innovation-groene-slager/