Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Actua
Primeur in België - Het recycleerbare charcuterieschaaltje van Colruyt

Colruyt heeft een nieuw charcuterieschaaltje geïntroduceerd

In dat kartonnen schaaltjes zal gesneden charcuterie verpakt worden, zoals ham, salami of vleesbrood in plakjes, met een maximaal gewicht van ongeveer 200 gram. Dankzij de nieuwe verpakking brengt Colruyt jaarlijks 12,5 miljoen schaaltjes of 130 ton plastic minder in omloop, want voortaan kan het schaaltje gewoon bij het oud papier worden gestopt. Doordat het nieuwe schaaltje minder volume inneemt dan het plastic schaaltje, kunnen we ook besparen op transport- en opslagkosten. Tijdens haar hele levensloop, van productie over transport tot verwerking, zorgt de nieuwe verpakking voor zowat 55% minder impact op de klimaatverandering.

 

 

 



Actua
Sergio met frieten in Antwerpen

Nog enkele weken en  dan opent in Antwerpen Frites Atelier, de frituur van topchef Sergio Herman. De zaak komt in de Korte Gasthuisstraat, in het centrum van de stad.  In Nederland opende Sergio Herman al drie zulke luxefrituren in Utrecht, Den Haag en Arnhem. De traditionele, klassieke frituursnacks zijn van het menu gevallen, maar wel verkrijgbaar is een bakje friet met pakweg pastrami of stoverij op wijze van de chef. Voor de  Antwerpse vestiging zou er wel een uitgebreider ­aanbod komen van klassieke snacks, maar dan wel ­“eigen versies” van Sergio Herman. Ook in Amsterdam wordt er nog een filiaal gepland. Die frituur opent ergens begin dit jaar, maar ook daar is een concrete datum nog niet bekend. We proberen er alvast bij te zijn. (JV)



Actua
6.000 euro boete wegens illegaal uitzetten van fazanten

Een jager en een bijzondere veldwachter zijn door de strafrechter in Gent veroordeeld tot een boete van 6.000 euro voor het illegaal uitzetten van fazanten. De feiten dateren al van 2013, maar ook in 2008 en 2011 stelde de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos een (ANB) proces-verbaal op voor gelijkaardige feiten. De jagers kunnen wel nog beroep aantekenen. Begin februari 2016 vernietigde de Raad van State, op initiatief van Vogelbescherming Vlaanderen, de uitzonderingsgrond om nog legaal fazanten te kunnen uitzetten. Sindsdien blijft het klachten regenen over het illegaal uitzetten van in gevangenschap gefokte tamme fazanten.” [Bron: Belga]

 



Bedrijven
Sligro Food Group neemt Belgische groothandel ISPC over

Het Nederlandse Sligro Food Group nv en Ivan Sabbe, CEO van ISPC, maakten zopas bekend dat Sligro Food Group alle aandelen van Exquisite Food NV en haar dochterondernemingen IDSPC International NV, ISPC Gent NV, Exquisite Seafood NV en Océan Marée NV, overneemt. De overname zal nog in de eerste jaarhelft geformaliseerd worden. 

Sligro Food Group zet zwaar in op de Belgische markt, waar het in 2016 reeds Java Foodservice overnam. Bedoeling is om onder de namen Sligro/ISPC een netwerk uit te bouwen van zelfbedienings- en bezorggroothandels voor horeca en grootverbruik in België. Java Foodservice zal zich verder ontwikkelen tot dé specialist in haar segmenten, zijnde institutioneel, bedrijfscatering en een aantal hotelketens. Samen met de omzet die nu al vanuit Nederland wordt bezorgd en de omzet van Java Foodservice, realiseert Sligro Food Group na deze overname een omzet in België van ruim € 240 miljoen op jaarbasis met ruim 550 medewerkers. Over het jaar 2016 werd door Sligro Food Group een omzet gerealiseerd van € 2,8 miljard, met 6.700 personeelsleden.



Charcuterie
Duitse minister wil geen vleesbenaming op veggieproduct

De Duitse landbouwminister Christian Schmidt haalt in zijn thuisland alle kranten met het voorstel om alle verwijzingen naar vlees te verbieden voor vegetarische producten. Benamingen zoals vegetarische schnitzel en veganistische curryworst zijn volgens hem volstrekt misleidend en maken de consument onzeker. Schmidt vindt dat de fabrikanten maar een eigen productnaam moeten verzinnen want wat er op het etiket staat, moet er ook in zitten. Hij had zich eerder al uitgesproken voor een duidelijke etikettering. Ook twee Europarlementsleden hebben de wetgever recent gevraagd om te verhinderen dat vegetarische producten kunnen meeliften op de naamsbekendheid van vleesproducten.
[Bron: De Tijd]



Distributie
Vlees gemengd met groenten in Carrefour-rekken

Carrefour is gestart met de verkoop van vlees gemengd met groenten. Daarmee mikt de warenhuisketen op kinderen die weinig groenten lusten en klanten met een voedselintolerantie. Elk product uit het gamma bestaat voor 70 procent uit mager gehakt van Belgische runderen en varkens en voor 30 procent uit groenten, zoals paprika, erwten, wortelen, bloemkool, prei en zelfs appel. Volgens Carrefour zijn de bereidingen “heel gezond”, want ze bevatten geen additieven, geen allergenen en ze zijn zoutarm.
Carrefour wil met dit nieuwe vleesgamma, dat op de markt gebracht wordt onder de naam ‘Bonenfants’, zowel evenwichtige maaltijdgewoonten als de Belgische landbouw promoten. Het gaat zowel om worsten, hamburgers, balletjes en gemengd gehakt waar vijf groenten in gemengd worden.
[Bron: Het Laatste Nieuws]



Distributie
Colruyt opent nieuwe vleesverwerkende afdeling

Supermarktketen Colruyt heeft op 25 januari 2017 zijn nieuwe vleesverwerkende site in Halle ingehuldigd. Het nieuwe gebouw en de installaties zijn samen goed voor een investering van meer dan 85 miljoen euro. Op termijn zal de nieuwe afdeling voor 150 nieuwe jobs zorgen. De plechtige opening werd bijgewoond door premier Charles Michel en landbouwminister Willy Borsus. Op de nieuwe vleesverwerkende afdeling zullen hoofdzakelijk charcuterie en traiteurgerechten geproduceerd, versneden en verpakt worden. Maar daarnaast zal er plaats zijn voor vegetarische producten en op termijn ook voor producten op basis van (plantaardige) vleesvervangers.
[Bron: Belga]

 

 



Distributie
Renmans haalt het van Gaia in paardenvleeszaak

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft beenhouwerij Renmans gelijk gegeven in de zaak die het aanspande tegen dierenrechtenorganisatie GAIA. De slagerijketen reageerde verbolgen op de actie van Gaia, en stelde dat zijn paardenvlees dat afkomstig is uit Argentinië voldoet aan de strenge eisen van dierenwelzijn. CEO Rik Renmans sprak van laster, en daagde GAIA prompt voor de rechter. De rechtbank in Brussel geeft de beenhouwerij nu gelijk. GAIA moet alle verwijzingen naar Renmans uit zijn campagne over Argentijnse paarden verwijderen, op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per dag. GAIA zelf is niet te spreken over de uitspraak en gaat in beroep tegen de uitspraak. [Bron: Belga]

 

 



Duurzaamheid
Kandidaten voor eerste Food Waste Award gezocht

Het Food Surplus Entrepreneurs (FSE) Network wil voedselverlies reduceren door burgers, ondernemers, overheden en voedingsbedrijven te inspireren en ondersteunen in hun strijd tegen voedselverlies. Daarom organiseren ze samen met Komosie, de koepel van milieuondernemers in de sociale economie, en OVAM voor het eerst de Food Waste Awards. Met die award wil FSE initiatiefnemers belonen die op de meest creatieve, inventieve en efficiënte manier voedselverlies reduceren.

Op 9 februari wordt de allereerste Food Waste Award uitgereikt aan initiatiefnemers die creatief omgaan met voedselverlies. De wedstrijd wordt georganiseerd door FSE, Komosie en OVAM en richt zich tot een brede schare aan mogelijke deelnemers: voedingsbedrijven, lokale besturen, bedrijven uit de sociale economie, enzovoort. Van 1 tot 7 februari kan het brede publiek per categorie beslissen wie de award wint via een online stemming.
Foodwasteawards.be
[Bron: Vilt]



Event
Klasseslagers ‘Taste & Discover’-event

De KLASSESLAGERS nodigen hun ambachtelijke collega-slagers uit op hun tweede vakbeurs ‘Taste & Discover’ op maandag 13 februari 2017 van 17 u tot 21 uur in de gebouwen van Feestzaal De Watermeulen, Burchtstraat 160, 9150 Kruibeke.



Landbouw - Slagers
Hoeveverwerkers krijgen nu ook subsidies voor advies

Hoeveverwerkers of landbouwers met ambitie in de verwerking kunnen voortaan ter waarde van 1.500 euro gratis advies, analyses en hulp bekomen van ILVO-experts. Minister van Landbouw Joke Schauvliege maakt dit mogelijk via het KRATOS-adviessysteem van het Departement Landbouw en Visserij. Op die manier wordt tegemoet gekomen aan een frustratie die al lang leefde, met name dat KMO’s wel subsidies kunnen krijgen voor hulp en advies van onderzoekers, en landbouwers niet. Het probleem was dat die subsidies uit de KMO-portefeuille kwamen, waarop landbouwers geen beroep kunnen doen. ILVO heeft lang geijverd om dit obstakel weg te werken door de portefeuille uit te breiden, maar Schauvliege heeft nu een alternatief uitgewerkt. Via het adviessysteem KRATOS zal het nu ook voor landbouwers mogelijk worden om de hulp van onderzoekers in te schakelen, en dat ter waarde van 1.500 euro.
[Bron: Vilt]



Slachthuizen
Slachthuis Westvlees wanhopig op zoek naar personeel

Slachthuis Westvlees in Oostrozebeke ondervindt heel wat problemen in haar zoektocht naar personeel. Het bedrijf investeert jaarlijks 400.000 euro om arbeiders te overhalen om voor Westvlees te gaan werken, maar krijgt de vacatures amper of niet ingevuld. Opvallend daarbij is dat er ongeveer 500 Fransen bij Westvlees werken, maar dat het erg moeilijk blijkt om Walen over de streep te trekken. “We zullen hen overtuigen, we moeten wel”, zo klinkt het. Ongeveer 100 vacatures geraken niet ingevuld, zo klinkt het. Voka houdt in maart een Tour de Wallonie langs enkele grote Waalse steden, waar ze ook jobbeurzen organiseert.
Tot tien jaar geleden ondervond Westvlees alleen problemen om slagers te vinden, maar tegenwoordig is elke arbeidersvacature een probleem. “Teamleiders, machineherstellers, machinebestuurders, mensen die het vlees verpakken in de pakjes die je in de Carrefour vindt... Voor alle categorieën moeten we grote inspanningen doen.”

Van de 1.200 mensen die bij Westvlees werken hebben er 500 de Franse nationaliteit. Daarnaast werken er ook 150 Polen en Roemenen bij Westvlees. “Binnenkort zullen we hen ook inzetten in leidinggevende functies”, aldus Beunnens. “We willen ook iemand in dienst nemen die hier een maand lang drie dagen per week intensief Nederlandse les komt geven.” In zo’n projecten investeert Westvlees jaarlijks zo'n 400.000 euro.
In de komende maanden wil het bedrijf zich ook richten tot de Marokkaanse en de Turkse gemeenschap in en rond Gent.
[Bron: De Tijd]



Vakbeurzen
Vakbeurs 'Saveurs & Métiers' Namen

Winnaars Nationale Vakwedstrijd beste witte en zwarte pensen, georganiseerd door vzw De Belgische Beenhouwerij op zondag 29 januari 2017. Winnaars Beenhouwerij Le Limousin, Collard (niet op foto), Delbaere, Aurelien Martin en prijs van de creativiteit ook voor Beenhouwerij Le Limousin. Juryleden beoordeelden 80 producten van 22 deelnemers.

 

 

Gouden Mes op Saveurs & Metiers
Wedstrijd voor jonge beenhouwers met leercontract 'Gouden Mes' van de Landsbond der Beenhouwers, in samenwerking met de beurs 'Saveurs & Métiers' op maandag 30 januari 2017
Prijsuitreiking door federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO, Landbouw en Sociale Integratie, Willy Borsus
Winnaar Gouden Mes: Delphine Braham
Tweede plaats Wadin
Derde plaats Jordan Coene



Vers Vlees
Jaarproductie van 1,9 miljoen ton vlees in ons land

Volgens cijfers van de FOD Economie werden er in 2015 in ons land 317 miljoen dieren geslacht, wat neerkomt op 1,9 miljoen ton karkasgewicht. Daarvan is bijna 90 procent voor rekening van de Vlaamse slachthuizen. Ongeveer 96 procent van de geslachte dieren zijn kippen, maar uitgedrukt in karkasgewicht is 64 procent varkensvlees, 24 procent pluimveevlees en 12 procent rundvlees. De Waalse slachthuizen zijn meer toegespitst op het slachten van runderen. In het hoofdstuk ‘Vlees en zuivel’ bespreekt het nieuwe Landbouwrapport ook de producenten. Met ruim 16.500 zijn ze, de Vlaamse boeren die runderen, varkens of kippen houden.
De gemiddelde Belg besteedt ongeveer een vijfde van zijn uitgaven voor voeding en drank aan vlees. Volgens cijfers van marktonderzoeksbureau GfK over het thuisverbruik kocht de Vlaming vorig jaar gemiddeld 40,4 kilo vers en diepgevroren vlees en vleeswaren. De meeste aankopen van vers vlees en vleeswaren gebeuren in de supermarkten. De speciaalzaak (slagerij) verliest terrein en heeft nu nog een volumeaandeel van bijna 29 procent.
Meer info: LARA 2016
[Bron: Landbouwrapport 2016]



Vers Vlees
Varkensziekte PED vastgesteld in Nederlands grensgebied

In Nederland is eind januari 2017 de zeer besmettelijke en gevaarlijk varkensziekte PED (Porciene Epidemische Diarree) opnieuw opgedoken. In Oost-Brabant en Noord-Limburg, regio’s met veel varkens, werd de ziekte bij een aantal bedrijven vastgesteld. PED veroorzaakt diarree bij varkens en is vooral zeer gevaarlijk voor biggen omdat zij een besmetting vaak niet overleven. De ziekte kan daarom grote economische schade aanrichten in de varkenshouderij. Twee jaar geleden werd Nederland al eens opgeschrikt door het virus. Ook in België werden toen enkele gevallen vastgesteld, maar het ging om de milde vorm van PED.
[Bron: Belga]



Vers Vlees
SWAP-contract tussen Ter Beke en PTC's is een primeur

SWAP-contract tussen Ter Beke en PTC's is een primeur
De prijsvorming van varkensvlees is al jaar en dag grillig en dat houdt een belangrijk inkomensrisico in, niet alleen voor varkenshouders maar ook voor de verwerkers van varkensvlees. Voor het eerst hebben een verwerker van varkensvlees en een groep varkensproducenten vanuit een gezamenlijk belang, namelijk het beperken van de prijsvolatiliteit, een SWAP-contract getekend. De primeur in de Benelux is weggelegd voor Ter Beke Vleeswaren en de Pig Trading Companies (PTC’s). Beide partijen hebben voor het jaar 2017 een stabiele prijs vastgelegd voor het varkensvlees dat zij verkopen, respectievelijk aankopen. Hoewel het om een eerste test gaat, bestrijkt het SWAP-contract “een voor de Pig Trading Companies relevant volume”. Dirk Coucke, CEO van adviesbureau DLV, zegt dat het om enkele honderden tonnen gaat, een hoeveelheid die de komende jaren fors kan toenemen indien de test als positief ervaren wordt door beide partijen.
Wat is er nu precies afgesproken tussen Ter Beke en de varkensproducenten? De leden van de PTC’s krijgen voor het afgesproken volume een vaste prijs per kilo voor hun varken op basis van de karkasprijs. Omgekeerd heeft Ter Beke de prijs vastgeklikt van de deelstukken (varkenshammen en –schouders) die het inkoopt. Beide partijen doen in de praktijk rechtstreeks geen zaken met elkaar, maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt hoeft dat een bilaterale prijsafspraak niet in de weg te staan. Dirk Coucke verduidelijkt: “Er is geen fysieke levering van varkens mee gemoeid. De varkenshouders leveren hun varkens als vanouds aan het slachthuis. Hun afzetkanaal blijft hetzelfde, net zoals de aanvoerkanalen van Ter Beke. Iedere maand vergelijken we de prijs die de varkenshouders ontvingen en Ter Beke betaalde met de vastgeklikte prijs. Een surplus of tekort wordt verrekend zodat beide partijen een stabielere cashflow krijgen.”



Vers Vlees
West-Vlaams rood rund in de running voor streekproduct

Met de hulp van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dienden de producenten eind 2014 een dossier in bij de Vlaamse landbouwadministratie. Na positief advies gaf minister Joke Schauvliege eind september vorig jaar haar akkoord. Nu de bezwaarperiode voor de Raad van State is afgelopen, eindigt de Vlaamse procedure en wordt het dossier ingediend bij de Europese Commissie. Ook in de Europese procedure is er een onderzoek door de bevoegde diensten en een bezwaarperiode voor de andere lidstaten. Als deze volledig zijn afgerond, kan de Europese Commissie de benaming registreren als Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).
Bij erkenning van dit dossier door Europa zal Vlaanderen naast de Vlaams-Brabantse tafeldruif een tweede Beschermde Oorsprongsbenaming hebben. De teller van Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA) staat al op zeven. Deze vorm van Europese erkenning van streekproducten is onder meer weggelegd voor de Vlaamse laurier, het Lierse vlaaike en het Potjesvlees uit de Westhoek. De link tussen de streek en het kwaliteitsproduct is sterker bij een BOB dan bij een BGA.
[Bron: VILT & Vlam]



Vers Vlees
Voederpatent van Dumoulin biedt uitkomst voor berengeur

De Belgische veevoederfabrikant Dumoulin heeft een samengesteld voeder ontwikkeld dat berengeur in varkensvlees vermijdt en zodoende een reëel alternatief vormt voor biggencastratie. Groep AVEVE, waar Dumoulin deel van uitmaakt, spreekt van een wereldprimeur. Het gepatenteerd voedingsconcept werd voorgesteld op Agriflanders. Geur- en smaaktesten uitgevoerd door deskundigen van het Vlaams landbouwonderzoeksinstituut ILVO overtroffen alle verwachtingen. De chemische analyses bevestigden de effectiviteit van het voeder dat ‘TAINTSTOP’ zal heten.
De varkenshouderij in eigen land en in Europa heeft zich geëngageerd om tegen 2018 te stoppen met het chirurgisch castreren van biggen. Dumoulin, een veevoederbedrijf dat deel uitmaakt van groep AVEVE, komt met een totaal ander alternatief voor castratie op de proppen. Het stelde op de landbouwbeurs Agriflanders een gepatenteerd voedingsconcept voor dat de naam ‘TAINTSTOP’ kreeg. De nieuwe voedersamenstelling voorkomt berengeur als de ongecastreerde mannelijke varkens het in hun drie laatste levensweken toegediend krijgen. Het is uitgetest op een varkensbedrijf in de provincie Luik. De staalnames en onderzoeken gebeurden in samenwerking met het slachthuis Lovenfosse in Aubel en het onderzoekscentrum ILVO.
Er werden twee groepen ongecastreerde beren getest. Tijdens de laatste drie weken voor het slachten, kreeg één groep aangepast voeder. “Een panel van ILVO-deskundigen voerden de geur- en smaaktesten uit en hun resultaten overtroffen alle verwachtingen”, zegt Werner Reuter, directeur onderzoek en ontwikkeling van het bedrijf. Terwijl bij het vlees van de controlegroep in acht procent van de gevallen berengeur werd waargenomen, werd er geen abnormale geur of smaak waargenomen bij de testgroep. De chemische analyses op skatol en androstenon, de twee lichaamseigen stoffen die verantwoordelijk zijn voor berengeur, bevestigden de geur- en smaaktesten.
Op basis van die uitmuntende resultaten werd een patent aangevraagd voor dit voedingsconcept gebaseerd op een betere darmwerking. Het varkensvoeder TAINTSTOP biedt volgens de makers niet alleen een oplossing om de geurrisico's bij varkensvlees te beperken, maar pakt ook positief uit op vlak van dierenwelzijn, kostprijs en milieu.
[Bron: VILT]



Vers Vlees
Export van Frans rundvlees naar de VS kan hervat worden

Hoewel het Europese importverbod voor met hormonen behandeld rundvlees de Amerikanen hoog zit, hebben de Verenigde Staten de import van rundvlees uit Frankrijk hervat. Het is de vierde EU-lidstaat die de export naar ginds kan hervatten. De handel heeft lang stil gelegen vanwege de BSE-crisis die Europa in de jaren ’90 trof. De Europese Commissie ziet in de opening van de Amerikaanse markt het bewijs dat de aanpak van de zogenaamde gekkekoeienziekte in de Unie de goede is geweest. In Brussel hoopt men dat alle lidstaten in “de nabije toekomst” markttoegang krijgen. Na een inspectie van de Franse rundvleesketen hebben de Verenigde Staten hun grenzen opnieuw opengesteld voor vers rundvlees uit Frankrijk. Eerder werd ook met Ierland, Litouwen en Nederland de handel hervat.
[Bron: Vilt]



Vers Vlees
Belgische consument eet minder rundvlees

Op vlak van vleesproductie, en dan vooral rundvlees, bestaan er meerdere paden op de weg naar meer duurzaamheid en verschillende landen hanteren vaak andere strategieën. Om die reden werd een vergelijkende studie uitgevoerd door professor Xavier Gellynck van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan UGent naar vleesconsumptie en duurzaamheid in België en Uruguay, de Zuid-Amerikaanse vleeskampioen. Uit de bevraging over de hele productieketen heen blijkt dat in België doorgaans wordt geopteerd om minder te consumeren, terwijl men in Uruguay duurzamer wil produceren.
[Bron: UGent-Crelan leerstoel landbouwinnovatie]



Vleespromotie
Lekker van bij ons

In het jaarprogramma 2017 van VLAM ligt een belangrijke klemtoon op exportwerking. Daarvoor kan het rekenen op extra Europese middelen om nieuwe afzetmarkten te zoeken en de positie op bestaande buitenlandse afzetmarkten te verstevigen. In het binnenland krijgt het kookplatform ‘Lekker van bij ons’ een prominentere plaats in de promotie. “We hebben enorm geïnvesteerd in de inhoudelijke en technische verbetering van lekkervanbijons.be en we merken nu al dat dit zijn vruchten afwerpt”, zegt Liliane Driessen, hoofd van het expertisecentrum Communicatie van VLAM.
De aanpak van de binnenlandse vleescampagne ‘Vlees van bij ons’ wordt aangepast. “We gaan meer voor een PR-matige aanpak. Als het om vlees gaat, wordt een consument vandaag beïnvloed door meer dan spotjes op TV. Daarom willen we via influencers, zoals wetenschappers, journalisten en gezondheidswerkers, een positieve boodschap over vlees brengen”, vertelt Sofie Bombeeck, productmanager Vlees. “Doel hiervan is niet zozeer de consument aan te zetten om meer vlees te gaan eten, wel om te kiezen voor kwalitatief vlees van bij ons.”
Meer informatie: Jaarprogramma 2017 VLAM
[Bron: eigen verslaggeving]



Vleeswarenfabrieken
Voedingsindustrie heeft kilometerheffing niet verteerd

Bijna een jaar na de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens bevestigt een enquête bij Belgische voedingsbedrijven de gevreesde impact op de omzet, winst en werkgelegenheid binnen de sector. Dat meldt FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie. Volgens de organisatie is er dan ook dringend een flankerend beleid nodig om de impact op voedingsbedrijven op te vangen. Een sterk mobiliteitsbeleid moet volgens FEVIA werk maken van betere transportinfrastructuur, minder congestie en sterkere havens en intermodale knooppunten.
[Bron: Fevia]