Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Actua
Breydel Chimay Group neemt kookgoed Jan Schots nv over

Recent werd er een overeenkomst bereikt met het bedrijf Jan Schots NV in Wommelgem. Deze producent van kookgoed en salades zal vanaf 1 mei 2017 de productie in haar gebouwen stopzetten.
 

Om de toekomst verder vorm te geven, heeft Schots ervoor gekozen om, wat het kookgoed betreft, aan te sluiten bij de Breydel Chimay Group. Concreet betekent dit dat vanaf 1 mei de productie van het kookgoed zal gebeuren in één van de twee productiesites van de Breydel Chimay Group: Vleeswaren Antonio (Breydel) te Gavere of Salaisons du Hainaut (Chimay Tradition) te Chimay.
Met deze overname verstevigt de Breydel Chimay Group haar positie op de markt en wil ze haar klanten een nog breder kwalitatief hoogstaand gamma aanbieden.



Distributie
SmartWithFood app: voor voeding op maat

Vandaag sta je er niet langer alleen voor als je bepaalde voedingsingrediënten niet mag eten of (bewust) van je menu weert. Met de  SmartWithFood app scan je de barcode van een product in en zie je in een oogopslag of het tegemoet komt aan je voorkeuren of vereisten. Je kan ook naar alternatieven vragen!

 

Als gebruiker vul je eenmalig je voedingsprofiel in, en eventueel ook de profielen van je gezinsleden of vrienden die mee aan tafel schuiven. Vervolgens duid je aan of de app rekening moet houden met intoleranties of met een vegetarische, vegan of alcoholvrije levensstijl. Je kan zelfs nog meer dan 200 extra ingrediëntenvoorkeuren of -vereisten ingeven. Van geen bewaarmiddelen over cafeïne tot net graag meer peulvruchten … Noem maar op. Van een persoonlijke match gesproken!

Waar?
De app herkent nagenoeg alle producten in de winkels van Colruyt, Bio-Planet, OKay en de aangesloten Spar-winkels van Colruyt Group.
SmartWithFood werd opgericht in oktober 2015. De start-up ontwikkelt technologie voor gepersonaliseerde voeding of digitale diensten waarmee je gemakkelijk de producten vindt die passen in je individuele voedingspatroon. SmartWithFood is een dochteronderneming van Colruyt Group. Het initiatief past in de strategie van de groep om het leven van haar klanten te vereenvoudigen en gezonde, duurzamere keuzes mogelijk te maken.



Snelrestauratie
Eerste ‘Lasagnerie’ opent in Leuven

Pizzeria’s zijn er in ons land genoeg, maar er was nog geen lasagnerie te bespeuren. In Leuven bijt Lasagnerie Löven de spits af. In deze lasagnebar met ruimte voor 18 gasten, kan je énkel kiezen uit diverse, huisgemaakte lasagnes: lasagne bolognaise, wildlasagne en veganistische lasagne. Lôven is een idee van de 27-jarige Lieven De Mulder, die verwijst naar identieke concepten in Parijs en in de USA. Hij baat in hetzelfde gebouw ook de vroegere B&B La Casa Ra Toca uit, nu onder de naam Boutique Hotel Löven, met 3 kamers. (pvo) 



Vakbeurzen
Horecatel 2017: u wordt bediend!

Na haar 50ste verjaardag gevierd te hebben in 2016, houdt Horecatel dit jaar dezelfde koers aan en positioneert zich meer dan ooit als dé ontmoetingsplaats bij uitstek voor alle professionals actief in de Belgische culinaire sector.

Met haar vijf paleizen, gewijd aan de Horeca en haar zesde paleis voor gastronomie weet Horecatel weer alle professionals in te palmen: hoteliers, restauranthouders, cafébazen, frituristen, traiteurs, slagers, banketbakkers, chef-koks, gastronomen, foodies … De editie 2016 wist 35.672 bezoekers aan te trekken, allemaal nieuwsgierige bezoekers op zoek naar culinaire innovaties die hun commerciële ontwikkeling willen versterken dankzij het contact met de zowat 420 belangrijkste ondernemingen van het land. Die exposanten stellen hun innovatieve voedingsproducten, performant kookgerei en nieuwe smaken voor.
Ontdekt de exposanten en het volledig programma op www.horecatel.be



Vlees
Slachthuis Genk riskeert 30.000 euro boete voor EHEC-bacterie in rundvlees

Slachthuis Genk riskeert een geldboete van 30.000 euro voor het verspreiden van ernstig besmet rundvlees. Dit zorgde voor de plotse uitbraak van de EHEC-bacterie waardoor 24 mensen zwaar ziek werden. Vier van hen zweefden tussen leven en dood. Samen met het vleesverwerkingsbedrijf V&C Meat Service NV uit Genk en de 49-jarige bedrijfsleider moesten ze zich midden februari 2017 opnieuw verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Tongeren nadat tegenexpertises in het dossier, op vraag van de rechter, werden nagekeken en bijgebracht.

Tussen mei en juni 2012 werden 24 mensen ernstig ziek na het eten van rundsgehakt en filet americain. Ze kochten deze producten in Delhaize-filialen in Lanklaar, Bree en Neeroeteren. 17 slachtoffers belandden in het ziekenhuis met braakneigingen, ernstige nierfalen, uitdrogingsverschijnselen en bloed in de stoelgang. Vier mensen zweefden zelfs enkele dagen tussen leven en dood. “Mijn organen vielen stil”, getuigde een 63-jarige vrouw uit Maasmechelen een jaar geleden voor de rechter. “De dokter zei dat ze me met spoed zouden overbrengen naar het ziekenhuis in Genk. Ik heb vijf dagen tussen leven en dood gezweefd.” De meeste burgerlijke partijen stellen zich voor een provisioneel bedrag.

EHEC-bacterie
Door onderzoek van de vleeswaren kon de herkomst van het besmet vlees achterhaald worden. Zo kwam de politie bij Slachthuis Genk en het vleesverwerkingsbedrijf V&C Meat Service NV terecht. Daar werd een karkas aangetroffen dat positief testte op de EHEC-bacterie. Het bedrijf werd in januari 2012 reeds op het matje geroepen voor onhygiënische omstandigheden. Maar de bedrijfsleider zou volgens de procureur ook na de controle de hygiënemaatregelen nog steeds niet nageleefd hebben. Toch stelde het ondertussen failliete Slachthuis Genk dat er hen geen enkele fout verweten kan worden. “Elk runderkarkas wordt individueel door de keurders van het FAVV gecontroleerd en goedgekeurd voor consumptie”, stelde hun advocaat Pieter Helsen. “Achteraf is het makkelijk praten dat het gaat om onhygiënische omstandigheden. Maar niets wijst daarop. De tegenanalyse was trouwens negatief.”

De procureur vroeg in februari 2016 een celstraf van vijf maanden en een geldboete van 3.000 euro voor de bedrijfsleider. Het Slachthuis Genk riskeert een geldboete tot 30.000 euro. Voor V&C Meat Service NV gedraagt het openbaar ministerie zich naar de wijsheid van de rechter. Vonnis volgt op 22 maart.
[Bron: Het Nieuwsblad]



Vlees
Efficiënte productie in Vlaanderen niet laten teloorgaan!

Minder en ander vlees – kip en varken – eten dringt zich op om de CO2-uitstoot onder controle te krijgen. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Volgens Joris Relaes van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek is het nogal pessimistisch om ervan uit te gaan dat we er technisch niet in zullen slagen de uitstoot drastisch te verminderen en moet je de sector de kans geven om zich aan te passen. Volgens zijn collega Sam De Campeneere verleggen we onder de huidige omstandigheden met een kleinere veestapel het probleem: ‘Wij produceren nu melk en vlees met een veel lagere uitstoot aan broeikasgassen dan elders in de wereld omdat we zo efficiënt zijn in onze productie. Hier minder produceren en dus minder exporteren betekent dat men elders moet produceren, met meer uitstoot als gevolg.’

‘Klopt, maar hoelang zal dat nog duren’, vraagt milieueconoom Johan Albrecht zich af. ‘Nog vijf jaar voor ze in China even efficiënt varkens produceren?’
Minder vlees eten levert niet alleen milieuwinst maar ook gezondheidswinst op. Het is dankzij onze technologische kennis dat we hier efficiënter vlees en melk produceren dan in Afrika of Latijns-Amerika. Wordt het geen tijd om onze kennis te exporteren in plaats van ons vlees, zegt klimaatambassadeur Serge de Gheldere. Dat vindt ook Ingrid Odegard van het Nederlandse milieuadviesbureau CE Delft. ‘Moeten Nederland en Vlaanderen de wereld voeden? We hebben weinig ruimte en veel milieuproblemen. Leer mensen elders hoe ze net als wij zo efficiënt mogelijk vlees en melk kunnen produceren.’
[Bron: De Standaard]



Vlees
Sporen van verboden antibiotica gevonden in varkensgehakt

Bij een onderzoek naar antibioticaresistentie van indicatorenkiemen in ons land zijn sporen van verboden antibiotica gevonden in varkensgehakt. Het vlees is in beslag genomen en vernietigd. Volgens het Federaal Voedselagentschap was er geen gevaar voor de volksgezondheid.

 

In varkensgehakt van één kleinhandel in België zijn carbapenemase producerende bacteriën (CPE-bacteriën) teruggevonden. De vaststelling gebeurde in het kader van de monitoring van de antibioticaresistentie van indicatorkiemen. De informatie werd gepubliceerd in een rapport van Europees Voedselveiligheidsagentschap (EFSA), aldus het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

“Carbapenem is een antibioticum dat niet gebruikt mag worden bij voedselproducerende dieren in Europa. Vermoedelijk gaat het om een cross-contaminatie van het vlees met de CPE-bacteriën veroorzaakt tijdens de productie, of door een persoon die drager was van CPE-bacteriën. Het rapport vermeldt een heel laag voorkomen van CPE-bacteriën op vlees en levende dieren in Europa”, zegt Philippe Houdart van het FAVV.

De controles op stalen die werden genomen tijdens de verplichte monitoring van antibioticaresistentie bij voedselproducerende dieren in België (in de bedrijven en het slachthuis), hebben tot nu toe geen CPE-bacteriën op levende dieren gevonden. “De resultaten van deze monitoring die ook gepubliceerd zijn in het EFSA-ECDC rapport tonen een significante dalende trend aan in de aanwezigheid van resistente bacteriën (indicatorkiemen) in varkens en kalveren tegen verschillende antibiotica in België”, aldus het FAVV.

Antibioticagebruik daalt
Het Kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij dieren in België (AMCRA), het FAVV en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) benadrukken dat sinds 2011 is het antibioticagebruik bij dieren al met 16 procent gedaald is.
“In 2017 wordt gestreefd naar een daling van 50 procent van het gebruik van met antibiotica gemedicineerde voeders, tegen 2020 moet het gebruik van antibiotica gedaald zijn met 50 procent en het gebruik van de kritische belangrijke antibiotica met 75 procent ten opzichte van het referentiejaar 2011”, zegt Philippe Houdart van het FAVV. [Bron: Belga]



Vlees
Vleessector boos over fake nieuws

In aanloop naar de campagne “Dagen zonder vlees” wordt de consument de jongste dagen om de oren geslagen met vegetarisch info tot zelfs heuse antivlees-nieuwsberichten. Voor de vleessector in ons land is de maat vol. “We hebben het gehad met framing en fake news”, zegt Michael Gore van de federatie Febev. Hij beklemtoont voor duurzame en gezonde voeding te zijn en pleit voor een genuanceerd en sereen debat.

 

 

Al sinds 2011 wordt in Vlaanderen de campagne “Dagen zonder vlees” gehouden, waarbij de consument aangemaand wordt om 40 dagen minder vlees en vis te eten, met als achterliggende idee milieubewuster te eten. Voor het eerst loopt de campagne nu ook in Wallonië.

“De boodschap is om meer bewust met voeding om te gaan en de ecologische voetafdruk te verminderen. Daar staan wij volledig achter, maar men had beter de berichtgeving en titel van de campagne genuanceerd”, aldus Gore. Hij wijst erop dat vlees dat lokaal gekweekt wordt een pak duurzamer is dan die ene avocado per week.

Antivleesberichten

In aanloop naar de campagne verschenen de jongste dagen ook “antivleesberichten” in de pers. “Dat is voor ons de druppel. Als men het heeft over geïmporteerd varkensvlees dat ervoor zorgt dat resistente bacteriën oprukken in Europa, moet men er ook bij zeggen dat België geen varkensvlees hoeft te importeren. Ons land produceert meer dan 200 procent van de behoefte. En de Belgische productieketen biedt voldoende garanties, we zijn koploper op het vlak van voedselveiligheid”, aldus de gedelegeerd bestuurder van Febev.
[Bron: Het Nieuwsblad]



Vlees
40 dagen zonder vlees

Vanaf 1 maart wordt de aftrap gegeven voor “Dagen zonder vlees/Jours sansviande. In Vlaanderen ging daar in het Antwerpse Felix Pakhuis een groot feest aan vooraf. Doel van die campagne is om bewuster met vlees om te gaan en zo je impact op het milieu te reduceren. Meer dan 100 000 mensen hebben al ingetekend op de site om zich hiervoor in te zetten. Op de websites www.dagenzondervlees.be of www.jourssansviandes.be kan je de intentie ondertekenen en worden tal van ideeën op vlak van receptuur aangereikt. De zesde editie van deze campagne slaagde erin om heel wat bekende koppen achter zich te scharen, waaronder Annelien Coorevits (VIJF), Eva De Roo (Stubru) en Pedro Elias (VIER). Ook in Wallonië gebeurde dit met Charlotte Baut (RTL).



Voedingsindustrie
Bod door Kraft Heinz afgewezen wegens te laag

Unilever onder Braziliaans vuur

De honger en dorst van de Brazilianen achter AB InBev is onstilbaar. Nu willen ze Unilever toevoegen aan hun voedings- en drankenimperium. Voorlopig kregen de Brazilianen het deksel op de neus. Unilever moet niets weten van het bod dat concurrent Kraft Heinz lanceerde. Te laag, luidde het oordeel vanuit Londen. Maar het Braziliaanse investeringsfonds 3G, de voornaamste eigenaar van Kraft Heinz, staat bekend als vasthoudend. De kans is klein dat het nu al de strijd opgeeft.

Achter 3G gaat een groep uitgekookte Braziliaanse zakenmannen schuil, die langzaam maar zeker het wereldwijde voedings- en drankenlandschap aan het hertekenen zijn. Nadat ze eerst met de hulp van superbelegger Warren Buffett voedingsreus Kraft hadden overgenomen van Philip Morris, legden ze vervolgens de hand op ketchupmaker Heinz om op die manier een brede levensmiddelengroep te vormen. Daarnaast kocht 3G de hamburgerketen Burger King, dat vervolgens werd samengevoegd met de Amerikaanse restaurantketen Tim Hortons. De Brazilianen achter 3G zijn ook de belangrijkste eigenaars van het Leuvense AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld die bekendstaat om zijn stoutmoedige overnamebeleid. De acquisities van Anheuser Busch en vorig jaar SAB Miller zijn de meest in het oog springende wapenfeiten.
[Bron: De Standaard]



Voedingspatroon
Landbouwrapport pleit voor verandering voedingspatroon

Het jongste Landbouwrapport van het departement Landbouw en Visserij schrijft: ‘Met de toekomstige technologieën zijn stappen voorwaarts te verwachten, maar die dreigen onvoldoende te zijn om de milieu-impact voldoende te beperken.”
Met een even grote veestapel gaan we het klimaat niet redden. We moeten minder en ander vlees eten. Geen vlees eten is voor het klimaat het beste. En als je toch per se dierlijke eiwitten wil eten, kun je maar beter voor een kippenbout of varkenshaasje kiezen dan voor een biefstuk of hamburger. Althans als het klimaat en de opwarming van de aarde je enigszins bezighouden. In Vlaanderen stoot landbouw 8 procent van de broeikasgassen uit. Het meeste komt door de veeteelt: door de productie van veevoeder, door de mest en door de oprispingen van runderen. Wereldwijd wordt gezocht hoe we de uitstoot door vee kunnen verminderen, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Willen we drastisch de uitstoot verminderen, dan moeten we minder vlees eten en dus de veestapel beperken.

Het huidige voedingspatroon veranderen levert meer milieueffecten op, want de technologische mogelijkheden binnen de sector zijn beperkt bij een ongewijzigde omvang van de veestapel.’ Het Voortgangsrapport Klimaat 2015 heeft dezelfde boodschap. En ook minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) geeft toe dat een behoorlijke vermindering van de broeikasgassen ‘met de huidige veestapel moeilijk zal zijn’.
 

Minder vlees dus en ander vlees. Het milieuadviesbureau ERM en de UGent berekenden dat voor 1 kilo rundvlees gemiddeld 23,7 kilo CO2 wordt uitgestoten, voor een kilo varkensvlees 5,7 kilo CO2. Voor een kilo kip spreken we over 3,6 kilo CO2, dat is nog wel veel meer dan een kilo groenten (gemiddeld 0,37 kilo CO2) maar wel een pak minder dan rundvlees.
Het milieuadviesbureau CE Delft berekende dat, als de Vlaming zich zou houden aan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie, namelijk 100 gram vlees en eieren per dag, de uitstoot met een derde zou dalen. Als we ook nog kiezen voor vlees met een lagere uitstoot – kip en varkensvlees in plaats van rund – met vijftig procent.
Minder vlees eten levert niet alleen milieuwinst maar ook gezondheidswinst op, want het is al ten overvloede aangetoond dat te veel (rood) vlees hart- en vaatziekten veroorzaakt. Elk jaar daalt trouwens de vleesconsumptie in Vlaanderen (tussen 2005 en 2014 met 12 procent), net als in onze buurlanden en de VS. Gezien we een zelfvoorzieningsgraad van rundvlees van 140 procent hebben en voor varkensvlees van 240 procent (de overschot exporteren we), kunnen we ook perfect de veestapel verkleinen.
[Bron: De Standaard]