Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

33 - 08/11/2017
32 - 28/09/2017
31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Actua
150ste editie van de Vette Veemarkt

Zondag 26 maart vond de 150ste editie van de Vette Veemarkt met prijskamp voor het best gevormde slachtvee plaats in Zomergem.
Veekweker en slager Bertrand Léonard van Boucherie de la Ferme in Pondrôme (Beauraing) won met één van zijn runderen de prijs 'Zomergemse kampioen van de markt’.

 

 



Actua
Voedingstrends in België, een trendrapport van Weber Shandwick Brussels

Weber Shandwick Brussels lanceerde midden maart 2017 een Belgisch trendrapport dat kijkt naar naar recente, prominente trends binnen de Belgische voedingssector, de impact ervan op merken en bedrijven en de verschillende opportuniteiten en uitdagingen die daaraan verbonden zijn.

 

In dit Weber Shandwick rapport kijken we naar recente, prominente trends binnen de voedingssector, de impact ervan op merken en bedrijven en de verschillende opportuniteiten en uitdagingen die daaraan verbonden zijn. Een overzicht van de onderwerpen die aan bod komen.

Het Nederlandstalige rapport is hier beschikbaar. De Franstalige versie vindt u hier terug. Voor meer informatie, kan u contact opnemen met  Erik Lenaers of Karen Verstappen via elenaers@webershandwick.com / kverstappen@webershandwick.com of via het telefoonnummer 02 894 90 00.



Actua
Activisten sceptisch tegenover opening slachthuis van Tielt

Vandaag deed het omstreden slachthuis in Tielt opnieuw zijn deuren open. Dierenrechtenactivisten reageren sceptisch en eisen absolute openheid. Minister Weyts heeft het Exportslachthuis in Tielt nu "een resem strenge voorwaarden opgelegd die het dierenwelzijn moeten garanderen", laat hij weten. "We gaan de situatie in het slachthuis van nabij blijven volgen", verzekert hij. "We zullen niet aarzelen om opnieuw in te grijpen als blijkt dat dit nodig is".

 

 



Actua
Overname Goossens door Debra was nefast voor Tieltse slachthuis

Die overnamedrang heeft bij Debra Group geleid tot de mistoestanden die vorige week aan het licht kwamen, is te horen in de sector. Afgelopen november nam het Tieltse bedrijf zijn concurrent Goossens uit Waregem over. Toen duidelijk werd dat het slachthuis van Goossens op termijn de deuren zou sluiten en de activiteiten zouden verhuizen naar het Debra-slachthuis in Tielt, reageerde het personeel misnoegd. Omdat het slachthuis niet normaal kon functioneren, besloot Debra het vervroegd te sluiten en samen te voegen met dat in Tielt. De integratie verliep niet zoals zou moeten, bleek vorige week. Bron: De Tijd

 

 

 

 

 



Actua
Mistoestanden Tielt te verklaren voor overname

"Slachthuizen bundelen de krachten om opgewassen te zijn tegen de grote, multinationale groepen die ze op hun markt tegenkomen. De buitenlandse markt is erg belangrijk. Bijna 70 procent van het verwerkte Belgische varkensvlees wordt in het buitenland verkocht. "De overname- en fusiegolf die al een tijdje in België aan de gang is, laat zich verklaren door de bikkelharde concurrentie in het buitenland", zegt Michael Gore van Febev. Bon: De Tijd



Actua
Diksmuide krijgt een school gewijd aan de voedingssector

Vanaf 1 september start de School voor de Voeding in Diksmuide. Vandaag zijn er nog drie grote afdelingen: slagerij en vleesverwerking, bakkerij en patisserie, traiteur en fine foods. Het initiatief gaat uit van het Centrum voor Volwassenenonderwijs (Cervo-Go), het Techniche Atheneum en Scholengroep Westhoek. De school van de voeding wordt een samenwerking van die drie deelscholen. De vernieuwde opleiding moet een antwoord bieden op de behoeften van de voedingssector. De infrastructuur van het Technische Atheneum aan de Kaaskerkestraat in Diksmuide zal voor deze opleiding ingezet worden.

 



Actua
Leefomstandigheden konijnen optimaliseren

Het Europese parlement stemde voor de invoer van wellzijnsregels voor konijnen én voor het afschaffing van kooien. De meeste konijnen in de ons omringende landen staan op draadgaas. Dit brengt verwondingen van de poten met zich mee. In België is de betere huisvesting, waarbij de konijnen in groepen in een soort park leven als sedert 1 januari 2016 van kracht.

 

 



Distributie
Online-verkoop

Slechts 52 procent van de Belgische handelaars verkoopt ook online, tegenover 62 procent in West-Europa (België, Duitsland, Frankrijk, het VK en Nederland). Dat blijkt uit een onderzoek door de sociale dienstverlener SD Worx. Daarvoor ondervroeg het bijna vijfhonderd handelaars met vijftig tot duizenden werknemers in de vijf landen. Bijna twee op de drie handelaars omarmt e-commerce, maar zeven op de tien doen dat nog maar sinds hoogstens vijf jaar.



Economie
Wat kunnen de slagers doen om te overleven?

De Belg at nog nooit zo weinig vlees. Terwijl we in 2002 nog jaarlijks 27,1 kilo vlees per persoon kochten om thuis klaar te maken en op te eten, was dat in 2015 nog ‘maar’ 19,9 kilo. En daling van ruim een kwart. En dat blijkt ook uit het aantal slagerijen. In 2009 waren er nog 4.131, in 2015 nog maar 3.645. Dat betekent dat elke week ergens in België een slagerij sluit.
De verklaring ligt voor de hand: de opmars van de vegetariërs en de flexitariërs. Eén op de tien Vlamingen eet minstens drie keer per week geen vlees of vis, terwijl dat in 2011 nog één op de twintig was. Voor de slagers die het hoofd wel nog boven water houden, zijn er dan ook niet veel andere opties dan het gamma uitbreiden. “De tijd dat je bij de slager enkel vlees en charcuterie kon kopen, is al lang voorbij”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), dat 337 beenhouwers bevroeg. “Om te overleven zijn slagerijen geëvolueerd naar allround voedingswinkels die inspelen op onze veranderde en bredere voedingspatronen. Bijna vier op de tien bieden dag in dag uit vegetarische producten en gerechten aan. Opvallend tijdens deze dagen zonder vlees dat vooral gerechten met vergeten groenten, quiches, groenteburgers, pastaschotels en salades opvallend vlot over de toonbank gingen. De tijden zijn veranderd en de moderne slager heeft zijn aanbod aan die trend aangepast”, zegt Ivan Claeys, voorzitter van de Landsbond der Beenhouwers. Maar dat de vleesetende Vlaming aan het uitsterven is, is volgens hem een brug te ver. “We zien zelfs een groeiende belangstelling voor kwaliteitsvlees van eigen bodem. Heel wat slagers kweken nu al hun eigen dieren. Dat kost dan wel wat meer, maar de consument is bereid om daarvoor te betalen.” Bron: Agripress



Techniek
Gertjan Kiers brengt Vleesbijbel uit

Bij Fontijn Vlees en Vleeswaren in Weesp is de Vleesbijbel van Gertjan Kiers gepresenteerd. Hét naslagwerk voor de vleesliefhebber, waarin de slager schrijft over het herkennen van kwaliteit, uitbenen, verdelen, splitsen en bereiden. Door de algemene kennis over vlees te verbreden, krijgt de consument een beter stukje vlees op het bord en het slagersambacht weer het aanzien dat het verdient’, aldus de auteur.

Gertjan Kiers werd door Fontijn Vlees en Vleeswaren gevraagd om een boek te schrijven over vlees, omdat ze vonden dat hij er zo geweldig enthousiast over kon vertellen. De Vleesbijbel bestaat uit verschillende delen.
Allereerst legt Kiers een aantal algemene zaken uit, zoals wat vlees nu eigenlijk is en waar men bij de aankoop op moet letten, hoe het er voor, tijdens en na de slacht aan toe gaat en waarom de vleesliefhebber in de meeste gevallen zal kiezen voor vlees met vet. ‘In het boek probeer ik zoveel mogelijk uit te leggen over vlees. De mensen hoeven nog net niet zelf te slachten, maar komen wel alles te weten over de basis’, aldus de schrijver, die ook informatie geeft over de verschillende soorten rund, kalf, varken en lam en de basis bereidingstechnieken.



Vlees
Slachthuis Genk krijgt vrijspraak voor EHEC-bacterie in rundvlees

lachthuis Genk werd woensdag, door een gebrek aan bewijzen, vrijgesproken voor het verspreiden van ernstig besmet rundvlees. In 2012 zorgde enkele vleeswaren voor de plotse uitbraak van de EHEC-bacterie waardoor 24 mensen zwaar ziek werden. Vier van hen zweefden tussen leven en dood. Samen met het vleesverwerkingsbedrijf V&C Meat Service NV uit Genk en de 49-jarige bedrijfsleider moest het slachthuis zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Tongeren. Ook deze laatsten gingen vrijuit.

Tussen mei en juni 2012 werden 24 mensen ernstig ziek na het eten van rundsgehakt en filet americain. Ze kochten deze producten in Delhaize-filialen in Lanklaar, Bree en Neeroeteren. 17 slachtoffers belandden in het ziekenhuis met braakneigingen, ernstig nierfalen, uitdrogingsverschijnselen en bloed in de stoelgang. Vier mensen zweefden zelfs enkele dagen tussen leven en dood. “Mijn organen vielen stil”, getuigde een 63-jarige vrouw uit Maasmechelen een jaar geleden voor de rechter. “De dokter zei dat ze me met spoed zouden overbrengen naar het ziekenhuis in Genk. Ik heb vijf dagen tussen leven en dood gezweefd.” De meeste burgerlijke partijen stellen zich voor een provisioneel bedrag.



Vlees
Breydel Chimay Group neemt kookgoed Jan Schots nv over

Recent werd er een overeenkomst bereikt met het bedrijf Jan Schots NV in Wommelgem. Deze producent van kookgoed en salades zal vanaf 1 mei 2017 de productie in haar gebouwen stopzetten. Om de toekomst verder vorm te geven, heeft Schots ervoor gekozen om, wat het kookgoed betreft, aan te sluiten bij de Breydel Chimay Group. Concreet betekent dit dat vanaf 1 mei de productie van het kookgoed zal gebeuren in één van de twee productiesites van de Breydel Chimay Group: Vleeswaren Antonio (Breydel) te Gavere of Salaisons du Hainaut (Chimay Tradition) te Chimay.
Met deze overname verstevigt de Breydel Chimay Group haar positie op de markt en wil ze haar klanten een nog breder kwalitatief hoogstaand gamma aanbieden.