Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Actua
Omarm traditioneel Belgisch voedingspatroon opnieuw

We zijn zodanig in de ban van gezonde voeding dat we het in al onze ijver om gezonder te gaan eten veel te ver gaan zoeken. Dat zegt KU Leuven-professor en voedingsexpert Christophe Matthys, die pleit voor een meer Belgisch dieet. “We moeten de rijkdom die traditioneel in ons voedingspatroon zat, opnieuw ontdekken”, aldus Matthys. We dwepen met het mediterrane dieet, maar uiteindelijk gaat het steeds weer om datzelfde principe: veel groenten en fruit en het beperken van de hoeveelheid vlees, liefst onbewerkt, aldus Matthys.



Actua
Nederlandse sterrenchef neemt het op voor de geitenbok

Het Amsterdamse sterrenrestaurant Rijks organiseert naar aanleiding van Pasen een ‘geitenbokkendiner’. Chef-kok Joris Bijdendijk wil ons op die manier aanmoedigen om minder lam en meer geit te eten. Mannetjesgeiten zijn nutteloos voor de productie van geitenkaas en in hun vlees is nauwelijks iemand geïnteresseerd, waardoor ze vaak worden gedood en vernietigd zonder enig doel te dienen. Zonde, vindt de Nederlandse chef-kok, die hun vlees omschrijft als ‘lamsvlees deluxe’. http://www.standaard.be/cnt/dmf20170414_02833990

 



Actua
Uitbetaling crisissteun aan rundvee- en schapenhouders

In de veehouderij sneed de crisis vorige zomer bijzonder diep zodat Europees landbouwcommissaris Phil Hogan het ergste financiële leed wou verzachten met 500 miljoen euro crisissteun. Minister van Landbouw Joke Schauvliege legde extra centen bij het deel dat Vlaanderen uit de EU-pot toekomt zodat er in totaal 10 miljoen euro te besteden valt. De laatste schijf wordt nu uitgekeerd aan rundvee- en schapenhouders die blijvend grasland aanhouden. “Hiermee ondersteunen we landbouwers die melk of vlees maximaal met eigen ruwvoeder produceren”, informeert Schauvliege over de logica achter de maatregel. http://www.vilt.be/uitbetaling-crisissteun-aan-rundvee--en-schapenhouders



Actua
Walen lopen niet warm voor vleesloze dagen

Dagen Zonder Vlees is een Vlaams initiatief dat in 2011 werd gelanceerd, maar dit jaar voor het eerst ook werd uitgespeeld in het Franstalige gedeelte van ons land. De eerste editie van ‘Jours Sans Viandes’ (JSV) kon daar echter op weinig interesse rekenen en slechts 3.000 deelnemers van over de taalgrens hebben zich geregistreerd. http://www.standaard.be/cnt/dmf20170414_02833953

 

 



Actua
Zoveel minder vlees kopen we

Vlamingen kopen in dertien jaar tijd een kwart minder vlees: van 27 kilo naar 20 kilo per persoon. Dat schrijft Het Nieuwsblad op basis van cijfers van GfK en VLAM. De verklaring voor die daling ligt voor de hand: meer vegetariërs en zogenoemde 'flexitariërs'. https://nieuws.vtm.be/binnenland/zoveel-minder-vlees-kopen-we

 

 



Actua
Minder vlees eten als boodschap van algemeen nut op VRT

Na jarenlang proberen en botvangen bij VRT zal EVA volgende maand de kijkers van Eén en Canvas aansporen om minder vlees te eten door middel van een ‘boodschap van algemeen nut’. De Donderdag Veggiedagcampagne krijgt één week gratis zendtijd en EVA start met een crowdfunding om een week extra zendtijd te kunnen kopen. Het kan dus zomaar gebeuren dat kijkers eerst een promotiefilmpje van VLAM zien om varkensvlees van hier te kopen, en hen vervolgens door EVA aangeraden wordt om minder vlees te consumeren. Allebei verkondigen ze een ‘boodschap van algemeen nut’ aangezien de openbare omroep alleen onder die noemer (langere) reclamespots mag uitzenden. http://www.vilt.be/minder-vlees-eten-als-boodschap-van-algemeen-nut-op-vrt



Actua
Chef van het jaar, Tim Boury, lanceerde het exclusieve varkenslabel Duroc D'Olives Rouge

Tien jaar geleden pakten Bart Mouton en Filip Van Laere uit met het betere varkensvlees Duroc d'Olives, dat kwaliteit, authenticiteit en ambacht uitstraalt.De varkens krijgen granen en olijfolie te eten, wat de smaak aanzienlijk ten goede komt. Vorig jaar kwam het idee om een Duroc-Duroc varken te kruisen, nog zuiverder en nog intenser van smaak.  “Honderd procent Duroc voor slagers, die hun klanten net iets extra willen aanbieden en chefs, die willen uitpakken met iets exclusiefs op de kaart", aldus de twee zaakvoerders. Tim Boury bedacht recepten met het nieuwe varkensvlees en is vol lof over een topvarken van eigen bodem. Duroc D'Olives Rouge is verkrijgbaar bij de betere slagers en in de horeca.

 

 

 



Actua
Vlees noch vis of allebei? Slager opent nieuwe zaak in... Vismijn

Een slager met pensioen die naar de vismijn verhuist. Willy Deschildre is niet bang van een nieuw avontuur. Amper drie maanden nadat hij zijn slagerij in de Torhoutsesteenweg definitief had gesloten, heeft de Oostendenaar al een nieuwe uitdaging. Dankzij zoon Karel, die aan de slag wou met de streekproducten van zijn vader. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170313_02777902



Actua
Slager uit België of Polen? Iedereen gelijk voor de wet

De Vlaamse regering heeft beslist de huidige vestigingswetgeving af te schaffen voor een hele reeks beroepen. Daarmee komt een einde aan de discriminatie tussen Vlamingen die zich wél aan die wet moeten houden, en andere Europese burgers die dat niét moeten doen. http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/3107675/2017/03/17/Slager-uit-Belgie-of-Polen-Iedereen-gelijk-voor-de-wet.dhtml



Actua
Man uit vissersfamilie verhuist naar andere kant van provincie om beenhouwerij te starten

Jeffrey Eyland (35), afkomstig uit een Oostendse vissersfamilie, is verhuisd van de kust naar het platteland om er een beenhouwerij te openen. De Dentergemse deelgemeente Wakken heeft zo na een jaar opnieuw een eigen slagerij. “Ik was voorbestemd om visser te worden, maar ik ben de enige in de familie die zeeziek word.” http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170427_02855035

 

 



Actua
Slager moet traiteur worden om te overleven

De tijd dat je bij de slager enkel terecht kon voor biefstuk of kotelet, is definitief voorbij. “We moeten almaar meer inzetten op bereide schotels en vegetarische burgers. Want het eetpatroon van de Vlaming is flink aan het wijzigen”, klinkt het achter de koeltoog. http://www.gva.be/cnt/dmf20170405_02818250/slager-moet-traiteur-worden-om-te-overleven

 

 



Hygiëne
Controle op importvlees lastiger dan op dierenwelzijn

Een opiniestuk in De Standaard over de dierenmishandeling in het Exportslachthuis, getiteld ‘De pijn van het Tieltse zwijn’, is met veel belangstelling gelezen door een aantal burger- en boerenorganisaties. “Dierenarts Mariella Debille zet terecht vraagtekens bij de beloftes die het slachthuis doet inzake dierenwelzijn”, klinkt het onder meer bij Boerenforum, het Waalse Fugea en burgeralliantie D19-20. Zij hekelen de hypocrisie want “als men er niet in slaagt de controle op dierenwelzijn deftig te organiseren hoe gaat men dan de kwaliteit van een massa vlees kunnen controleren die binnenkort ons land binnen mag dankzij het CETA-handelsverdrag met Canada”. http://www.vilt.be/controle-op-importvlees-lastiger-dan-op-dierenwelzijn

 



Hygiëne
Slager loost afvalwater in sloot

Een slager uit Nazareth riskeert een boete van 18.000 euro omdat hij bedrijfsafval loosde in een gracht en zijn vetvangers niet liet leeghalen door een erkende firma. Volgens de advocaat van de slager kon zijn cliënt niet weten dat de gespecialiseerde firma niet geregistreerd was. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170207_02718568



Hygiëne
Vlees zieke en gestolen paarden mogelijk ook hier beland

In Spanje is deze week een Nederlandse vleeshandelaar opgepakt in verband met een nieuw paardenvleesschandaal. Volgens de Spaanse autoriteiten is de beruchte Bredase vleeshandelaar Jan F. de leider van een bende die zieke en gestolen paarden liet slachten voor consumptie. Het vlees is mogelijk in België, Italië, Roemenië, Nederland en Frankrijk in de voedselketen terechtgekomen, meldt de Spaanse krant El Pais. In totaal zijn 25 verdachten gearresteerd. http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2945645



Randnieuws
De film die u gezond en uw slager woedend zal maken

In de ophefmakende documentaire 'Cowspiracy' uit 2014 legden Anderson en Kuhn op bevattelijke wijze uit hoe de vleesindustrie het milieu verknoeit en hoe milieuorganisaties een oogje dichtknijpen. In 'What the Health' tonen ze hoe dierenteelt en de vleesindustrie de aanstokers zijn van de voornaamste dodelijke ziektes. http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/3106536/2017/03/16/De-film-die-u-gezond-en-uw-slager-woedend-zal-maken.dhtml

 

 



Randnieuws
Slager gaat weekje op reis en herkent eigen winkel niet meer

Slager Carl Devos (51) uit Marke zal zich de krokusvakantie van dit jaar nog lang herinneren. Na een weekje Ardennen kwam hij met zijn gezin terug naar huis en zag een completemake-over van zijn slagerij. Zijn vrouw Kathy Kesteloot (40) had alles geregeld als valentijnsgeschenk. http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/samenleving/slager-gaat-weekje-op-reis-en-herkent-eigen-winkel-niet-meer/article-normal-253933.html

 

 



Randnieuws
Slager probeert haar werknemers te koppelen via Facebook


De 21-jarige slagers Delphine Dekeyzer en Brecht Carrebrouck zijn al jaren collega’s en onafscheidelijk. “Ze zijn perfect voor elkaar, alleen weten ze het zelf nog niet”, zegt Lore Huyghebaert, de bazin van de Brugse slagerij Maertens. Daar wou de vrouw wat aan veranderen. Ze startte een Facebookpagina en bij 10.000 likes moeten de twee vrienden gaan samenwonen voor een maand. http://nl.metrotime.be/2017/04/12/must-read/slager-probeert-werknemers-te-koppelen-bij-10-000-likes-moeten-ze-gaan-samenwonen/