Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Action
Uw zaak optimaal beschermd tegen vliegende insecten

LUMNIA: de nieuwe norm in vliegenbestrijding
Vliegende insecten horen niet thuis in een slagerij, delicatessen- of voedingszaak omdat ze allerlei ziektes overbrengen. Preventieve maatregelen treffen is dus een absolute MUST. Rentokil lanceert de nieuwe norm in vliegenbestrijding: LUMNIA - de eerste elektrische vliegenvanger met ledtechnologie die nog effectiever en sneller vliegen vangt op een hygiënische manier. Bovendien verbruikt het toestel gemiddeld 61% minder energie dan een traditioneel toestel. Lumnia helpt u om te voldoen aan de HACCP-normen.

Voordelen van de Lumnia:
- Bewezen prestatie en vangstratio door groter UV-bereik (+ 40%)
- Modern design dat past in elk interieur
- Onderhoudsgemak door het handige schuifmechanisme
- Milieuvriendelijk dankzij het lager energieverbruik van de ledlampen (- 61%) die slechts   driejaarlijks vervangen moeten worden

Van expert tot expert
Meer informatie: www.rentokil.be/lumnia - 0800 20 123



Actua
Campagne biovlees focust op minder, maar beter vlees

Biologisch varkenshouder Raf Francken van De Groene Boerderij is het trotse boegbeeld van de biocampagne over vlees. Hij houdt opvallend minder dieren dan een klassiek varkensbedrijf. Toen Raf het varkensbedrijf van zijn vader omschakelde naar bio had hij 140 zeugen en 1.000 mestvarkens. Nu zijn dat nog 34 zeugen en 200 mestvarkens. “Zowel de moederdieren als de mestvarkens leven grotendeels buiten. Ik kweek mijn eigen robuuste ras, dat mals en sappig vlees levert. Mijn dieren zijn door mijn manier van werken erg weerbaar tegen ziekten. Gelukkig want in bio is het antibioticagebruik sterk beperkt. Ik heb op mijn bedrijf al meer dan 10 jaar geen antibiotica nodig. Mijn biggen drinken tot tien weken bij de moeder. Dat is erg lang, maar daarna zijn de biggen sterker.” Voor dat sappige, malse varkensvlees betalen zijn klanten graag iets meer. Raf heeft een slagersdiploma en kan daardoor het vlees van zijn dieren zelf verwerken en in korte keten afzetten. BioForum zet de biologische kweek tussen 3 en 11 juni op verschillende manieren in de kijker. Meer info via www.biomijnnatuur.be



Actua
De race om kweekvlees


In het lab gekweekt vlees is technologisch haalbaar, maar wie kan het commercialiseren? Vandaag kost kweekvlees nog 60 euro per kilogram. ‘Om de prijs te doen zakken, moeten we nog een aantal technische obstakels overwinnen,’ zegt Mark Post, oprichter van Mosa Meat en ontwikkelaar van de eerste synthetische hamburger in 2013, in Eos. (Bron: Eos)



Actua
Hoe meer Belgisch rundvlees op menukaart krijgen?

Met een nieuw actieplan dat de sectorvakgroep Vleesvee van Boerenbond eerder dit jaar aankondigde moet de geplaagde vleesveehouderij weer meer ademruimte krijgen. Een belangrijke poot in dat actieplan draait rond de promotie van Belgisch rundvlees. Naar de consument, maar ook naar toeleveranciers en horeca-organisaties. “Als er voldoende promotie is van onder meer VLAM en Apaq-W, dan staan de horeca-organisaties niet weigerachtig tegenover meer rundvlees ‘van bij ons’ of ‘made in Belgium’ en een meer zichtbare plaats op de kaart, tijdens opleidingen in hotelscholen, enzovoort”, zo klinkt het. (Bron: Vilt)



Actua
Peter de Clercq lanceert gekruide briketten

De gekruide briketten zijn een wereldprimeur, die De Clerq bedacht tijdens een feestje. Je ruikt alleen het verschil, want op zich zien ze er net hetzelfde uit als gewone briketten. Het grote voordeel: je hoeft zelf niet meer bij te kruiden. Het nadeel? De briketten zijn wel duurder dan de gewone. (Bron: Vtm nieuws)



Actua
Webwinkel Simply Meat zet tanden in dry-aged vlees

De hype van aan het bot gerijpte steaks, die door de uitdroging en de werking van enzymen het vlees transformeren tot een malse, geconcentreerde smaakbom, breidt zich stilaan uit van gespecialiseerde restaurants naar de woonkamer. De webwinkel Simply Meat zet er zijn tanden in. (Bron: Trends)



Actua
Worsten met lokale jenever al toeristische en culinaire troef


Naar aanleiding van zijn 62ste verjaardag én het evenlange bestaan van de ambachtelijke Slagerij Ardenia in de Schoolstraat, brengt slager Jean-Pierre Smet in samenwerking met Toerisme Temse een nieuw streekproduct op de markt. De Kaailopers droge worst is geparfumeerd met de Temsese Kaailopers-graanjenever. Deze worst wordt momenteel gebruikt in een amuse van het gereputeerde restaurant Wilford T”, glundert Jean-Pierre Smet. (Bron: Het Nieuwsblad)



Actua
Slagers scoorden met ‘alternatieven’ tijdens Dagen zonder Vlees

Uit een enquête van NSZ blijkt dat nagenoeg 9 op de 10 slagerijen naast vlees ook doorheen het jaar andere voedingsmiddelen aanbieden, doorgaans kaas, visgerechten, kant-en-klare schotels, rauwkostsalades en occasioneel ook groenten en fruit. Vooral gerechten met vergeten groenten, quiches, scampi’s, groenteburgers, allerhande pastaschotels en groentebereidingen gingen tijdens de dagen zonder vlees vlot van de toonbank.



Actua
Thuisverbruik vlees in dalende lijn

Het thuisverbruik van vlees zit in dalende lijn. Hiervoor zijn verschillende drijfveren: gezondheid, variatie, impact op het milieu, de prijs en het dierenwelzijn. De Belg beseft wel goed dat vlees essentiële voedingsstoffen bevat en bijgevolg niet zomaar geschrapt kan worden uit een gezonde en evenwichtige voeding. In tegenstelling tot vers vlees blijft het verbruik van vleeswaren stabiel met een vrij constante aankoopfrequentie. Binnen de vleesmarkt noteren we weinig verschuivingen. Schapen- en lamsvlees winnen op lange termijn terrein en paarden– en orgaanvlees vinden moeilijker afnemers. ‘DIS 1’ blijft het belangrijkste aankoopkanaal voor vers vlees en de hard discount wint terrein. Dit alles blijkt uit onderzoeksgegevens van GfK Belgium, in opdracht van VLAM.

 

 



Actua
Laatste slager sluit de deuren in Reninge

Reninge moet het vanaf 1 juni stellen zonder beenhouwerij. Jacques Vanholme en Christine Vanpeteghem bereiden na 37 jaar geen ambachtelijke vleeswaren meer. De slagers vinden het jammer dat ze geen overnemers vonden voor hun zaak. (Bron: Het Nieuwsblad)



Catering & Distributie
Delhaize kiest eindbeer voor betere smaak varkensvlees

Delhaize brengt varkensvlees op de markt met het ‘Beter voor iedereen’-label omdat de boer een iets hogere vergoeding ontvangt om voor de consument gezonder vlees te produceren. Daartoe krijgen de varkens voeder dat door de toevoeging van lijnzaad rijk is aan omega 3 vetzuren. Met de varkenshouders die meegaan in dit verhaal heeft de grootwarenhuisketen nieuwe afspraken gemaakt, om ook op vlak van smaak winst te boeken. Allemaal zullen ze vleesvarkens produceren met dezelfde genetica aan vaderszijde om de consument een betere en uniforme smaakbeleving te garanderen. Bij het Algemeen Boerensyndicaat hebben ze hun bedenkingen. (Bron: Vilt)



Hygiëne
Besmet Nederlands kalfsvlees in VS

De Amerikaanse voedselinspectie USDA heeft een partij met een gevaarlijke bacterie besmet kalfsvlees uit Nederland ontdekt. Het vlees is geleverd aan restaurants en winkels, maar voor zover bekend is nog niemand ziek geworden. (Source: De Telegraaf)



Hygiëne
Russisch vogelgriepbesmet vlees ver verspreid

De Russische voedselautoriteit Rosselkhoznadzor startte een traceringsonderzoek na een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep op het grootste kalkoenbedrijf van Rusland. Besmet kalkoenvlees bleek in de voedselketen terechtgekomen. De oorzaak wordt onderzocht. Des te meer omdat de producten volgens voedselautoriteit Rosselkhoznadzor bemonsterd en gecertificeerd waren. (Bron: Boerderij.nl)