Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

38 - 06/07/2018
37 - 01/03/2018
36 - 18/01/2018
35 - 14/01/2018
34 - 06/12/2017
33 - 08/11/2017
32 - 28/09/2017
31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

Actua
Is het einde van de döner kebab nabij?

Nu het Europese Parlement zich over een ban op het additief fosfaat in bevroren kebabvlees buigt, dreigt het einde voor het populaire broodje vlees, zo waarschuwt de Duitse krant Bild.
Bron: De Morgen

 

 

 

 



Actua
Consument gaat minder vlees eten

In totaal verwacht een van de vier Europeanen minder vlees te eten over vijf jaar. Gemiddeld genomen is gezondheid voor Europeanen de belangrijkste reden om hun vleesconsumptie te minderen. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van ING onder 13.000 Europese consumenten. Volgens het onderzoek gaan alternatieven voor dierlijke eiwitten het origineel overtreffen op aspecten als prijs, gemak of gezondheid. Desondanks blijken sommige eiwitbronnen voor velen nog een brug te ver. Uit het onderzoek blijkt dat een hamburger op basis van insecten of algen bij slechts 10% van de consumenten regelmatig op het menu staat.
Bron: Boerderij.nl



Actua
Verhogen dierlijke vetten de kans op borstkanker?

Dierlijke vetten hebben volgens Gezondheid.be geen invloed op het ontwikkelen van borstkanker.  Uit verschillende grote studies bij vrouwen is gebleken dat er geen relatie is tussen het eten van dierlijke vetten en het risico op borstkanker. Dit geldt zowel voor vrouwen die nog niet in de overgang zijn als ook voor vrouwen na de overgang. In deze studies is gekeken naar het verschil in het ontstaan van borstkanker tussen vrouwen die veel dierlijke vetten eten en vrouwen die weinig dierlijke vetten eten.
Bron: Gezondheid.be



Actua
Slager moet toestemming vragen voor klantenkaart

Nieuwe privacyregels moeten duidelijker maken wie wat over iemand weet. Al drijven ze ondernemingen wel tot wanhoop. Bij de studiedienst van Unizo ziet Lieven Cloots de ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ en alles wat die meebrengt niet bepaald rooskleurig tegemoet. Op 25 mei volgend jaar worden de regels, die in het voorjaar van 2016 werden goedgekeurd, van kracht.  Ze houden onder meer in dat élk bedrijf dat gegevens verwerkt – van de plaatselijke slager met zijn klantenkaarten tot internetgiganten als Google – daarvoor zeer expliciet de toestemming moet vragen aan zijn klanten en gebruikers.
Bron: De Standaard



Actua
Waarom je eigen zaak starten makkelijker wordt in 2018

Attest bedrijfsbeheer: nodig of overbodig? 

Nog meer goed nieuws op komst voor wie liever wat minder papierwerk heeft. Om een eigen bedrijf te mogen starten heb je vandaag een attest bedrijfsbeheer nodig, maar op vraag van Europa wordt dat binnenkort afgeschaft. De timing? In de loop van 2018 en ten laatste op 1 september 2019. Misschien wat te lang om je plannen voor een eigen zaak uit te stellen? 



Actua
Broeders van de Gezoden Worst bereiden typisch Antwerps gerecht

Ruben Deproost (20) is het nieuwste lid van het Broederschap van de Gezoden Worst. Het broederschap heeft tot doel een vergeten bereiding opnieuw in de belangstelling te plaatsen. De broeders kwamen tot vorig jaar samen bij slager Jan Kerschots om dit typisch Antwerps gerecht te bereiden en onder de aandacht te brengen.
Bron: GVA



Actua
Vleesrestaurant kreeg in november Gouden Palm in Parijs en eerste ster

In januari zal Carcasse in Sint-Idesbald drie jaar open zijn. Je kan er uitsluitend vlees van slagerij Dierendonck, in hetzelfde gebouw gevestigd, verorberen. Harm Rademan (30) uit Sint-Idesbald is de manager en krijgt in de zaal hulp van Ines Tijssens (28) uit Gistel. In de potten roert chef-kok Anthony Snoeck (30) uit Gent, bijgestaan door sous-chef Yannick Buzeyn (22) uit Houtem bij Veurne. Carcasse kreeg  zowel de Gouden Palm in Parijs als een ster in de Michelingids.
Bron: HLN



Actua
Lage bewustwording van antibioticagebruik

Europese consumenten zijn amper op de hoogte van het gebruik van antibiotica en antimicrobiële resistentie in de veehouderij. De kennis over het effect dat ze op mensen hebben is ook amper gekend. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek van GfK en consultant ICF. Zeker over het gebruik van antibiotica in de veeteelt was de kennis onvoldoende. Het gebrek aan kennis inzake resistentie voor antibiotica wordt ook gereflecteerd door een geringe mate van bewustzijn over antibiotica in het algemeen. De respondenten wisten dat resistentie voor antibiotica een kwestie is die aandacht verdient, maar ze waren zich er niet van bewust dat resistentie een belangrijke bekommernis is in de landbouw. Daarenboven waren sommige respondenten enigszins in de war over hoe bacteriën die resistent zijn voor antibiotica kunnen worden overgedragen van dieren op mensen, leggen de onderzoekers uit.

 

 



Actua
Benoit (38) is nagel aan doodskist vleesindustrie: “Ooit komt dag dat niemand nog vlees eet”

Animal Rights. Na drie schokkende filmpjes over bedrijven uit onze regio kent bijna iedere Vlaming de dierenrechtenorganisatie. Een van de oprichters is Benoit Van den Broeck (38) uit Tielt. “Ons doel is dat er straks niemand nog vlees eet.”
Bron: Het Nieuwsblad



Actua
Geen ‘Dagen Zonder vlees’ volgend jaar

Wel een tweede keer Tournée Minérale dit jaar, maar géén zevende keer Dagen Zonder Vlees. ‘In 2018 komt er geen nieuwe campagne.’ Dat melden de initiatiefnemers dinsdag in een persbericht. In 2017 gingen meer dan 100.000 deelnemers de uitdaging aan om gedurende 40 dagen minder vlees en vis te eten. De afgelopen zes jaar groeide Dagen Zonder Vlees (DZV) uit tot een breed gedragen burgerinitiatief.
Bron: De Standaard

 



Bedrijven
Ter Beke verliest legende Daniël Coopman

Daniël Coopman, de man die vleeswarenbedrijf Ter Beke liet uitgroeien van een familiale slager tot een beursgenoteerde Europese speler, is overleden. Coopman was een levende legende in de Vlaamse vleeswarenindustrie en werd tachtig jaar oud. Hij noemde zichzelf 'een echte vleesboer' en sliep soms zelfs in het weekend bij zijn droge worsten om de rijping te observeren.
Bron: De Tijd



Catering & Distributie
Carrefour aanvaardt herbruikbare zakjes en dozen aan de vleestoonbank

De klanten van de Hypermarkten Carrefour en de eigen Carrefour Markets kunnen vanaf vandaag hun eigen herbruikbare zakjes en dozen meenemen naar de winkel om de producten die ze er aankopen aan de bedieningstogen (beenhouwerij, vis, traiteur) te verpakken. Dit initiatief kadert in de doelstelling van Carrefour België om duurzame oplossingen aan te bieden en het gebruik van verpakkingen te verminderen.



Catering & Distributie
'Aldi verkocht plofkip als verantwoord vlees'

Supermarktketen Aldi heeft volgens de Nederlandse voedselwaakhond foodwatch kipschnitzels van plofkip verkocht als 'verantwoord' vlees met één Beter Leven-ster. De supermarktketen spreekt van een administratieve fout. Foodwatch zegt dat Aldi in haar campagne 'verantwoord & voordelig' de klanten "bewust of onbewust misleidde'' met zogenoemde XXL kipschnitzels van plofkip: "Anno 2017 een 'XXL kipschnitzel' verkopen, gemaakt van plofkip, is natuurlijk al erg onverantwoord. Een 'verantwoord'-schapkaartje erbij plakken is dubbel onverantwoord en ronduit misleidend."
Bron: Het Parool



Internationaal
Rusland verbiedt invoer vlees uit Brazilië

Rusland verbiedt vanaf 1 december voor onbepaalde duur de invoer van rund- en varkensvlees uit Brazilië. Het Russische voedselagentschap trof naar eigen zeggen verboden groeihormonen aan in het vlees, die de gezondheid van de consument kunnen schaden. Brazilië zou zo toegevoegd worden aan een lang lijstje van landen die geen vlees meer mogen leveren aan de Russen. Volgens de Braziliaanse regering zou er van een algemene ban dan weer geen sprake zijn en zou het gaan om enkele individuele bedrijven.
Bron: Vilt



Randnieuws
Malser kippenvlees door wilgenbeplanting

Onderzoekster Lisanne Stadig concludeert dat vleeskippen hun uitloop beter gebruiken als die beplant is met wilgen. Dat zorgt voor een malser vlees en een extra inkomstenbron voor de kippenhouders door houtproductie.
Bron: Landbouwleven.be



Randnieuws
Familiebedrijf legt haar dieren in de watten: “Want stressvrije varkentjes zijn lekkere varkentjes”

Biggetjes die met de bal spelen, grote varkens die door kettingen roefelen en ballen met hun neus naar elkaar duwen en extra kruiden in hun dierenvoeder. Bij de familie Goemaere-Lafaut doen ze er alles aan om hun varkens zo veel mogelijk in de watten te leggen. “Want hoe minder stress, hoe beter het vlees.” Sterrenzaak St. Nicolas stapt mee in hun verhaal en helpt het vlees te verwerken in paté, salami en rillettes.
Bron: Het Nieuwsblad



Randnieuws
Dit eten we het liefst bij onze friet

VLAM maakte n.a.v. De Week van de Friet een lijstje van de populairste snacks, met op één de curryworst of frikandel, gevolgd door de Bicky Burger en saté. Stoofvlees haalt nog net de top 5.
Bron: VTM



Randnieuws
Pizza bevat maar liefst anderhalve kilo vlees

Een Brits meeneemrestaurant heeft een opmerkelijk nieuw concept bedacht om een traditionele pizza in een heel apart gerecht te veranderen. De pizza heeft een rijke vulling die bestaat uit vijf verse cheeseburgers, twee dikke lagen kebab en een extra laagje vlees en kaas om het helemaal af te maken. De ‘Giant Pizza Burger’ is geboren!
Bron: Het Nieuwsblad