Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

33 - 08/11/2017
32 - 28/09/2017
31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Actua
Retail vraagt boer om beter naar consument te luisteren

Vanwege de grote onvrede van de boeren over de prijzen voor hun producten trok De Standaard naar Dominique Michel, de belangenverdediger van de supermarkten in ons land. Hij wrijft boeren aan dat ze nog te veel bulk produceren. Het onderscheidend vermogen van Vlaamse land- en tuinbouwproducten zou te klein zijn. “Het is belachelijk om te zeggen dat Vlaams varkensvlees of Vlaamse komkommers beter zijn, enkel en alleen omdat ze in Vlaanderen geproduceerd worden. De klant proeft en trekt zijn conclusies.” De enige oplossing bestaat er volgens de CEO van Comeos in dat de boer zich oriënteert naar meer exclusieve producten. Voor varkensvlees zou dat bijvoorbeeld vlees met een speciale smaak of een hogere voedingswaarde kunnen zijn. http://www.vilt.be/retail-vraagt-boer-om-beter-naar-consument-te-luisteren



Actua
Voedselprijssticker op trucks slachthuis en voederfirma

De crisis in de dierlijke sectoren laat de toeleveranciers en afnemers niet onberoerd. FEBEV en BEMEFA, de beroepsverenigingen van respectievelijk de slachthuizen en de mengvoederfabrikanten hebben een kanjer van een sticker laten ontwikkelen met de boodschap ‘Eerlijke voedselprijzen, ook onze zorg!’. Slachthuizen en veevoederfirma’s gaan die sticker op hun vracht- en andere transportwagens kleven zodat andere weggebruikers er niet naast kunnen kijken. http://www.vilt.be/voedselprijssticker-op-trucks-slachthuis-en-voederfirma



Actua
Europees Parlement wijst klonen van dieren resoluut af

De voorstellen van de Europese Commissie voor een ban op gekloond dierlijk materiaal gaan volgens het Europees Parlement niet ver genoeg. Een grote meerderheid van de Europese volksvertegenwoordigers wil ook de ‘achterpoortjes’ sluiten. Tot nu toe is het mogelijk om gereproduceerd materiaal uit derde landen te importeren. Verder zou volledig uitgesloten worden dat de nakomelingen van klonen op ons bord belanden. Het is het Europees Parlement vooral te doen om dierenwelzijn en ethische overwegingen. Klonen ligt bovendien erg gevoelig bij de bevolking. http://www.vilt.be/europees-parlement-wijst-klonen-van-dieren-resoluut-af



Actua
De monniken van Westmalle breiden kaasproductie uit

In de Abdij van Westmalle wordt al van oudsher kaas geproduceerd. Totnogtoe was de kaasproductie eerder beperkt. Ze was vooral bedoeld voor eigen gebruik. Om minder afhankelijk te zijn van de melkprijs, willen de monniken de melk van hun eigen koeien meer zelf verwerken. Daarom werd de kaasmakerij gemoderniseerd. De trappistenkaas van Westmalle zal voortaan dus ook in een aantal gespecialiseerde kaaswinkels en bij de Keurslagers verkrijgbaar zijn. Kwaliteit, duurzaamheid en kleinschaligheid blijven kenmerkend voor de kaasproductie van de Abdij van Westmalle.



Actua
Massaal overschakelen op braadkippen is geen goed idee

Voorzitter van de Landsbond Danny Coulier: “Door de malaise in andere sectoren binnen de landbouw is er veel interesse in braadkippen. De perceptie leeft dat dit de enige sector is met toekomst en dit wordt ondersteund door stimulansen vanuit de toelevering en vooral ook van de banken. Dit baart mij bijzonder veel zorgen want de cijfers liegen er niet om.” Met die cijfers bedoelt Coulier de statistieken over de productie in de braadkippenhouderij. Een vergelijking tussen de eerste jaarhelften van 2013 en 2015 brengt een productiestijging van maar liefst 18,3 procent aan het licht. “Bijzonder veel”, oordeelt de Landsbondvoorzitter, “en de interesse voor nieuwbouw geeft aan dat deze stijging nog verder doorzet.” http://www.vilt.be/massaal-overschakelen-op-braadkippen-is-geen-goed-idee



Actua
13 miljoen euro EU-steun voor Belgische landbouw

De Europese Commissie blijft bij haar voorstel om 500 miljoen euro vrij te maken voor de landbouwers die te lijden hebben onder de lage marktprijzen. Daarvan zou 420 miljoen euro rechtstreeks naar de lidstaten gaan, 13 miljoen euro is voor de Belgische boeren bestemd. Dat heeft commissaris Phil Hogan gezegd op de vergadering met de Europese ministers van Landbouw in Luxemburg. http://www.vilt.be/13-miljoen-euro-eu-steun-voor-belgische-landbouw



Actua
Lokale winkels willen geen elektronische maaltijdcheques

Bijna de helft van de lokale voedingswinkels, zoals bakkers en slagers, aanvaarden nog geen elektronische maaltijdcheques. En ze zijn dat ook niet van plan, vooral omdat het hen te veel gaat kosten. Dat blijkt uit een ledenbevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. Vanaf oktober worden elektronische maaltijdcheques nochtans de norm: dan verdwijnt de papieren maaltijdcheque. http://www.hln.be/hln/nl/922/Nieuws/article/detail/2439546/2015/08/30/Lokale-winkels-willen-geen-elektronische-maaltijdcheques.dhtml



Actua
Buurtslagers zkt vers bloed

De Oost-Vlaamse slagerijketen Buurtslagers lanceerde vorig jaar de naam Meat&More voor zijn hoofdkwartier en productiecentrale in Aalter. Binnenkort openen nieuwe filialen van de kersverse maaltijdwinkel Bon’Ap in Merelbeke en Wetteren. Vers bloed is dus welkom. “Het slagersvak is een absoluut knelpuntberoep. Weinig jongeren voelen zich ertoe aangetrokken.” http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150904_01849937



Agenda
Meat Expo 2015: méér exposanten, meer demo's en activiteiten!

Van zondag 27 tot en met woensdag 30 september verzamelen onze slagers – zowel ondernemers als medewerkers – in Kortrijk Xpo voor een vierdaags feest van het slagersambacht. Op een toegankelijke en gezellige manier komt u tijdens Meat Expo alles te weten over uw vertrouwde leveranciers en nieuwe partners, nieuwe producten, nieuwe technieken en nieuwe trends.
 ► Volg de jurering van de Eurobeef Vakwedstrijden en Junior-Cup LIVE op de beursvloer!
Er zijn opnieuw Eurobeef Vakwedstrijden. Zowel gevestigde slagers als leerlingen kunnen meedingen naar de felbegeerde trofeeën: de Gouden, Zilveren en Bronzen Eurobeef; de Gouden Poem en de Junior Cup. Volg de jurering nu voor het eerst live op de beursvloer op zondag!
Jurering: zondag 27/9 (hall 4) Expositie: doorlopend. Prijsuitreiking: dinsdag 29/9 om 18.00u (Kortrijk Xpo Meeting Center).

Uw vakblad Food & Meat is uiteraard ook aanwezig op Meat Expo. Heeft u interessante onderwerpen voor reportages of wenst u nieuwtjes met onze lezers te delen? Aarzel dan niet om ons te bezoeken op stand 316. Tot dan?! www.meatexpo.be



Boeken
Pascale Naessens stelt nieuwe kookboek voor

Pascale Naessens is de best verkopende auteur in België. Ze liet zich voor haar nieuwe kookboek ‘Puur eten 2’ inspireren door de waterkant. Het bevat 65 recepten met heerlijke vis, een lekker stukje vlees, maar vooral weer heel veel groenten. Dit is intussen al het zesde boek van Pascale Naessens. Puur eten 2 wordt uitgegeven door Lannoo en is verkrijgbaar in de boekhandel. Richtprijs: 24,99 euro.

 

 

 

 



Internationaal
Online vleesverkoop blijft groeien in Nederland


De onlineverkoop van vlees wordt steeds belangrijker voor ondernemers. Steeds meer versaanbieders zien het succes van het webwinkelen groeien. Zeker nu een nieuwe generatie ondernemers de zaak overneemt. http://www.vleesmagazine.nl/slagersnieuws/nieuws/2015/9/online-vleesverkoop-blijft-groeien-10139239



Internationaal
China importeert massaal Europees varkensvlees

China importeert massaal varkensvlees uit Europa, nu de prijzen in eigen land de pan uit rijzen, meldt het Financieel Dagblad. ‘Ik zie de import in de laatste drie, vier weken echt oppikken’, zegt Jeroen Koldenhof, directeur bij CAC Holdings in Sjanghai tegen de krant. ‘Het gaat op grote schaal en ad hoc.’ Daarmee gloort er hoop voor de geplaagde Nederlandse varkensboeren. http://www.vleesmagazine.nl/industrienieuws/nieuws/2015/8/china-importeert-massaal-europees-varkensvlees-10139175



Internationaal
Bevroren kip uit buitenland blijkt vaak een waterkieken

De Economische Inspectie van de FOD Economie heeft eerder deze maand zijn jaarverslag gepubliceerd. In het lijvig rapport over in totaal 32.700 onderzoeken wordt ook verslag uitgebracht over inspecties van voedingswaren. Zo werden er vorig jaar 59 stalen genomen van kip en ander gevogelte, voornamelijk van bevroren kippenborstfilets. Uit de analyses bleek dat zes stalen meer water bevatten dan wettelijk toegelaten. Telkens ging het om bevroren kippenvlees dat afkomstig was uit derde landen of uit een andere EU-lidstaat. http://www.vilt.be/bevroren-kip-uit-buitenland-blijkt-vaak-een-waterkieken

 



Internationaal
Rusland wil permanente ban op vlees uit EU

Rusland is van plan om de Europese Unie en de Verenigde Staten niet op te nemen op de lijst met landen die vlees mogen leveren aan Rusland. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van het Russische landbouwministerie, die gebaseerd is op de volumes die landen leverden in 2015. De wet zou volgens sommige experts een permanente ban mogelijk maken van vlees uit de EU en de VS, schrijft Boerenbusiness. Vanuit de Russische vleesindustrie wordt positief gereageerd: “Omdat de overheid ons land zelfvoorzienend wil maken, zal er steeds minder vlees worden geïmporteerd.” http://www.vilt.be/rusland-wil-permanente-ban-op-vlees-uit-eu



Internationaal
Voedselprijzen kennen sterkste daling in zeven jaar

De wereldwijde voedselprijzen hebben in augustus hun sterkste daling gekend in bijna zeven jaar. Dat tonen cijfers van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. Het grote aanbod en ongerustheid over de economische vertraging in China liggen aan de basis van de dalende prijzen. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150910_01859685



Randnieuws
Sizzl: de datingapp voor spekliefhebbers

Kijk jij iedere zondagochtend uit naar dat omeletje met een paar reepjes perfect gebakken spek? En zakt je humeur pijlsnel als iemand het goddelijke stukje vlees laat aanbranden? Of nog erger: het niet crispy genoeg serveert? Dan is datingapp Sizzl iets voor jou. http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2463715/2015/09/22/Sizzl-de-datingapp-voor-spekliefhebbers.dhtml