Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo
CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Actua
België behoudt handelsoverschot ondanks Ruslandembargo

België behoudt een ruim handelsoverschot in de handel in agrarische producten. In 2014 bedroeg dat 4,6 miljard euro, een bedrag dat ons land vooral te danken heeft aan de handel in dierlijke producten (1,9 miljard euro) en agro-industriële producten (1,7 miljard euro). Ondanks het overschot, laat het Russische embargo zich voelen. Bij de tuinbouwproducten heeft ons land voor het eerst een handelstekort van 126 miljoen euro, en ook de export van zuivel kreeg klappen (-60%). Dat blijkt uit twee nieuwe rapporten van het Departement Landbouw en Visserij. http://www.vilt.be/belgie-behoudt-handelsoverschot-ondanks-ruslandembargo



Actua
Geprinte biefstuk weer stapje dichterbij

Op 1 november stelt de Nederlandse Wageningen Universiteit een nieuwe biefstuk voor die gebaseerd is op plantaardige eiwitten. Eerder werden al verschillende experimentele stukjes namaakvlees geprint, maar de nieuwe technologie maakt de structuur van een plantaardige biefstuk nog fijner en verbruikt daar slechts tien procent van de energie voor die nodig is voor bestaande methodes. http://www.vilt.be/geprinte-biefstuk-weer-stapje-dichterbij



Actua
Belgische recorddeelname aan Anuga in Duitsland

Een recordaantal Belgische exporteurs was half oktober aanwezig op Anuga in Keulen, de grootste levensmiddelenvakbeurs ter wereld. VLAM coördineerde de deelname en zette er drie groepsstanden op voor 41 handelaars in zuivel, pluimvee, konijn en rund- en varkensvlees. “Op Anuga bouwen de bedrijven vooral hun bestaande relaties uit. Het is de ideale gelegenheid om een breed klantenbestand op korte termijn te kunnen ontmoeten”, legt VLAM uit. http://www.vilt.be/belgische-recorddeelname-aan-anuga-in-duitsland



Actua
EU vereenvoudigt vergunningsprocedure voor novel foods

Zogenaamde 'novel foods' of 'nieuwe voedingsmiddelen', die voor 1997 weinig of niet geconsumeerd werden, krijgen een snellere, meer eenvoudige vergunningsprocedure. Dat heeft het Europees Parlement beslist. Het gaat om producten als insecten, schimmels, algen, vlees van gekloonde dieren en bepaalde zaden. De tekst die in het parlement is gestemd, moet wel nog door de lidstaten worden goedgekeurd. http://www.vilt.be/eu-vereenvoudigt-vergunningsprocedure-voor-novel-foods



Actua
www.lekkervanbijons.be in een nieuw kleedje

Recepten met de beste producten van hier. Daar staat het kookplatform www.Lekkervanbijons.be garant voor. Lekkervanbijons.be werd in een compleet nieuw kleedje gegoten en het platform werd uitgebreid. Nog meer kookplezier verzekerd! VLAM stopte het kookplatform in een nieuw kleedje en maakt nog meer werk van seizoensgebonden info. Samenwerking met bekende foodbloggers geeft de kooksite een extra dimensie. www.lekkervanbijons.be



Actua
Frans slachthuis gesloten na gruwelijke beelden

Dierenbeschermers hebben gruwelijke beelden verspreid van een slachthuis in het Zuid-Franse Alès. Burgemeester Max Roustan heeft meteen  de onmiddellijke sluiting bevolen en een onderzoek gelast. De Franse actiegroep L214 wist in april en mei tien dagen lang iemand in het slachthuis mee te laten lopen met een verborgen camera. De beelden tonen volgens Franse media 'ongekende wreedheden' tegen dieren. Zo zouden paarden, koeien, stieren, varkens en schapen onder erbarmelijke omstandigheden zijn geslacht. Ook zouden de faciliteiten niet voldoen aan de hygiënevoorschriften, is het personeel niet opgeleid en zijn er gezondheidsrisico's. http://www.hln.be/hln/nl/2624/Planet/article/detail/2490047/2015/10/14/Frans-slachthuis-gesloten-na-gruwelijke-beelden.dhtml



Actua
Vanaf nu koop je vlees online of aan de automaat

Bij varkensbedrijf The Art of Nature in Merksplas kunt u binnenkort ook uw varkensvlees online bestellen. Alexander en Anneleen Vermeulen willen hun klanten op een moderne manier bedienen. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151016_019221667



Actua
Maggie De Block niet gewonnen voor roodvleestaks

Naar aanleiding van het WHO-advies over rood en bewerkt vlees pleit docent fiscaal recht Michel Maus in een opiniestuk in De Morgen voor een taks op (bewerkt) rood vlees. “Gezien de belastingen op inkomen, vermogen en consumptie stilaan hun limieten hebben bereikt, zit er nog veel marge in de zogenaamde ‘sin taxes’ waarbij ongezond gedrag fiscaal wordt bestraft”, zegt Maus. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt het nog veel te vroeg om zo’n taks in overweging te nemen omdat het WHO-rapport nog beter geïnterpreteerd moet worden. http://www.vilt.be/maggie-de-block-niet-gewonnen-voor-roodvleestaks



Actua
“Waarom zouden we geen roodvleestaks invoeren?

Tabak en alcohol worden al zwaar belast omdat de overheid ongezond gedrag wil ontraden en fiscaal bestraffen. De invoer van een (voorzichtige) suikertaks is op hetzelfde principe gestoeld. Als dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bereide vleeswaren en rood vlees op de lijst van kankerverwekkende producten zet, zou er eigenlijk ook een roodvleestaks moeten komen, vindt docent fiscaal recht Michel Maus. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151027_01940742



Actua
Erwin Mertens is beste beenhouwer van het land

Erwin Mertens van Slagerij De Kapblok in Heverlee mag zich twee jaar lang de beste slager van België noemen. Hij werd dinsdag verkozen door de Landsbond der Beenhouwers tot Eerste Beenhouwer van België in de Meesterschapwedstrijd. Ook zijn gedroogde ham en zwarte pensen werden als de besten van het land verkozen. http://www.nieuwsblad.be/cnt/blape_018947664

 

 

 



Actua
Deze man maakt de beste lasagne van België

De lekkerste lasagne van België vind je in Sint-Antonius (Zoersel) en ’s-Gravenwezel bij Keurslager Bart. Hij won de nationale wedstrijd Kristallen Kroon van de Keurslagers. De nationale wedstrijd Kristallen Kroon van de Keurslagers bekroont jaarlijks een belangrijk product. Dit jaar werd de beste lasagne gezocht. Van heinde en ver stuurden de Keurslagers hun huisbereide lasagne binnen. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151022_01933845



Boeken
The Butcher’s Book

Hendrik Dierendonck brengt in The Butcher’s Book zijn visie op vlees en de slagerij. “Met dit boek wil ik eer betuigen aan alle kwekers die hun dieren met veel respect voor de natuur telen, en aan de beenhouwers, versnijders en uitbeenders die dag en nacht in de kou zwoegen tussen vier muren”, luidt het. Geniet van de heerlijkste klassiekers uit de toonbank van de slagerij, sta stil bij het ambacht van het beenhouwen en leer zelf vlees te verwerken en bereiden à la Dierendonck met de tientallen gedurfde en tijdloze recepten uit dit boek. The Butcher’s Book is verschenen bij Uitgeverij Kannibaal.

 

 



Boeken
Auteur 'De Voedselzandloper' wil ons ouder doen worden

Kris Verburgh, de man die zijn aanhangers brood en aardappelen liet afzweren met zijn bestseller 'De Voedselzandloper', heeft een nieuw boek uit. In 'Veroudering vertragen' legt de jonge arts uit hoe we door onze eetgewoonten het verouderingsproces kunnen vertragen. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151013_01916890



Catering & Distributie
Schnitzel AH bevat slechts 65 procent vlees

De zigeunerschnitzel van Albert Heijn bevat slechts 65 procent vlees. Water en paneermeel zijn in ruime mate vertegenwoordigd. Dit blijkt uit een onderzoek naar gepaneerd vlees uit de Nederlandse Consumentengids van november 2015. De resultaten wekten veel ergernis bij de deelnemers. Aan de consumenten werd gevraagd wat ze (heel) bezwaarlijk vinden bij gepaneerd vlees. De dikke paneerlaag blijkt de grootste ergernis te zijn (86 procent), op de voet gevolgd door het aantreffen van ander vlees dan verwacht (84 procent). Ook zitten de meeste consumenten niet te wachten op separatorvlees (77 procent), vlees dat ingevroren is geweest (74 procent) of toegevoegd water (72 procent). http://www.vleesmagazine.nl/industrienieuws/nieuws/2015/10/schnitzel-ah-bevat-slechts-65-procent-vlees-10139445



Gezondheid
Wereldgezondheidsorganisatie: “Charcuterie eten verhoogt kans op kanker”

Het eten van bewerkt vlees, zoals charcuterie, is “kankerverwekkend” en de consumptie van rood vlees is “waarschijnlijk kankerverwekkend”. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat maandag officieel werd voorgesteld. De resultaten bevestigen de aanbevelingen om niet te veel vlees te eten, aldus dokter Christopher Wild (IARC). http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151026_01938889

 



Hygiëne
Varkenspest oostelijke EU nog niet voorbij

De varkenspestuitbraken in de Baltische staten en Polen zijn nog niet voorbij. Risico’s voor West-Europa zijn gering maar niet uitgesloten. Het is nog steeds onrustig met varkenspest aan de oostelijke EU-grenzen. In Estland en Litouwen is de ziekte de afgelopen maanden voornamelijk op backyard farms en kleine bedrijven vastgesteld. In Estland waart het varkenspestvirus ook op de grote varkensbedrijven rond en zijn veruit de meeste besmettingen en geruimde varkens. http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Achtergrond/2015/10/Varkenspest-oostelijke-EU-nog-niet-voorbij-2705542W/



Hygiëne
"Twee procent van onderzochte worst bevat menselijk DNA"

Dat blijkt uit een onderzoek van een Amerikaans bureau dat voedsel analyseert "op het moleculair niveau". Het bedrijf Clear Food nam 345 hot dogs en worsten van 75 Amerikaanse merken en 10 supermarkten onder de loep. Uit het onderzoek van Clear Food blijkt dat er met 14% van de worsten, die het bedrijf onderzocht, wat mis is. In de meeste gevallen ging het om ingrediënten die in de hot dogs zaten, maar niet op het label vermeld werden. Zo zat er bijvoorbeeld in 1 op 10 vegetarische worsten tóch vlees en in 2% van de onderzochte hot dogs werd menselijk DNA gevonden. http://www.hln.be/hln/nl/922/Nieuws/article/detail/2502238/2015/10/26/Twee-procent-van-onderzochte-worst-bevat-menselijk-DNA.dhtml



Internationaal
"78% van de kaas in Rusland is nep, als gevolg van ban"

Als gevolg van de Russische importban op Europese landbouwproducten is een aanzienlijk deel van de kaas die in Russische supermarkten verkocht wordt nep. Volgens de nationale marktwaakhond gaat het om 78 procent, volgens de Russische vereniging van zuivelproducenten om niet meer dan 20 tot 25 procent. Voor de ban voerde Rusland 30 tot 40 procent van zijn kaas in. http://www.vilt.be/78-van-de-kaas-in-rusland-is-nep-als-gevolg-van-ban



Internationaal
Duitsland slacht recordaantal varkens

Het aantal slachtingen van vleesvarkens in Duitsland is tijdens het eerste halfjaar van 2015 met 2,3 procent gestegen tot een totaal van 29,3 miljoen slachtvarkens. Dat betekent een stijging van 673.400 varkens ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Duitse Statistische Bundesambt. De stijging zou vooral toe te schrijven zijn aan het aantal geslachte varkens dat in Duitsland geboren en opgefokt is. http://www.vilt.be/duitsland-slacht-recordaantal-varkens



Internationaal
Europees rundvlees mag na 19 jaar opnieuw Canada binnen


Negentien jaar na de invoering van een importverbod heeft Canada besloten om zijn markt opnieuw te openen voor rundvlees uit Europa. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag meegedeeld. Canada besloot in 1996 tegen de achtergrond van de gekkekoeienziekte om de import van Europees rundvlees en ander vlees van herkauwers aan banden te leggen. Nu, 19 jaar later, gaat Canada zijn markt heropenen voor de 19 EU-lidstaten die destijds al toegang hadden tot de Canadese markt, waaronder ook België. http://www.vilt.be/europees-rundvlees-mag-na-19-jaar-opnieuw-canada-binnen



Randnieuws
"Eén op drie vegetariërs eet vlees in dronken toestand"

Als de drank in de mens is, is de mens niet altijd meer helemaal trouw aan zijn principes. Zo geeft één op drie vegetariërs toe al eens vlees te eten als ze niet meer nuchter zijn. Dat blijkt uit een bevraging van VoucherCodesPro. De Britse website, een aanbieder van kortingsbonnen, hield de enquête bij 1.789 Britten die beweren vegetariër te zijn. Toch gaf maar liefst 37 procent van alle bevraagden toe vlees te eten als ze een glaasje te veel op hadden. http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/2488446/2015/10/13/Een-op-drie-vegetariers-eet-vlees-in-dronken-toestand.dhtml



Randnieuws
Kan je bloedworst maken van je eigen bloed?

Een bizarre en vooral wansmakelijk klinkende vraag die een normaal persoon zich niet stelt - laat staan in praktijk onderzoekt - en dus perfect voer voor 'Geubels en de idioten': "Kan je bloedworst maken van je eigen bloed? En hoe smaakt dat dan?" Philippe had alles geregeld om de perfecte mensenbloedworst te kunnen maken: een verpleegster, een slager en zijn twee bevallige 'idioten' Pedro Elias en Sarah Vandeursen.  Sarah vond haar worst wel lekker ruiken, maar had toch duidelijk moeite met de eerste hap. "Het is best lekker eigenlijk", klonk het verrassend. Pedro ging daarna met volle overgave voor een hap van zijn eigen bloedworstcreatie, maar kon de kokhalsneigingen niet bedwingen. Philippe deed trouwens zelf ook eens zijn stoute schoenen aan en proefde van de worst van Sarah. Het verdict? Het valt allemaal best mee! http://www.hln.be/hln/nl/924/Showbizz/article/detail/2475234/2015/10/01/Kan-je-bloedworst-maken-van-je-eigen-bloed.dhtml