Bossuyt_nl_0917

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 

33 - 08/11/2017
32 - 28/09/2017
31 - 31/08/2017
30 - 12/07/2017
29 - 01/06/2017
28 - 11/05/2017
27 - 06/04/2017
26 - 02/03/2017
25 - 31/01/2017
24 - 28/11/2016
23 - 21/10/2016
22 - 15/09/2016
21 - 29/08/2016
20 - 07/07/2016
19 - 06/06/2016
18 - 27/04/2016
17 - 01/04/2016
16 - 15/03/2016
15 - 11/03/2016
14 - 02/03/2016
13 - 19/02/2016
12 - 21/01/2016
11 - 17/12/2015
10 - 25/11/2015
9 - 24/11/2015
8 - 05/11/2015
Dag 3 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 30/09/2015
Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 29/09/2015
Dag 1 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015 - 28/09/2015
6 - 25/09/2015
5 - 09/09/2015
1 - 08/09/2015
horecplatform mail
Nieuws
Archief
Horecagids
Vacatures
Immo

In deze nieuwsbrief nummer Dag 2 Nieuwsbrief - Meat Expo 2015

CSB_nl_0717 Bossuyt NL 09-17
Actua
Dag 2 – Meat Expo 2015 - 28 september

Vandaag gaat de derde dag in van de vakbeurs Meat Expo in Kortrijk. Er staan weer tal van zaken op het programma, zoals een boeiend panelgesprek over de toekomst van de slagerij en ook de uitreiking van een HIB-award door Unizo-Topman Karel Van Eetvelt.

 

 

 

 

 

 

Hoe evolueert de toekomst van de ambachtelijke slagerij?

De Landsbond organiseert een uniek panelgesprek over de toekomst van de ambachtelijke slagerij waarbij enkele collega's, maar ook topman van Unizo, Karel Van Eetvelt hun visie geven:

- Hendrik Dierendonck, Slagerij Dierendonck (St Idesbald), Atelier Dierendonck (Nieuwpoort), Carcasse (St Idesbald)

- Marie-Paule Aegten, Sterslager Aegten (Bree)

- Katrien Vangramberen, Slagerij Vangramberen (Boutersem)

- Didier Vandekerckhove, Slagerij Didier (Roeselare)

- Prof. Hubert Paelinck, KU Leuven

- Sofie Bombeeck, Vlam

Karel Van Eetvelt, UNIZO

- Ivan Claeys, Landsbond der Beenhouwers

- Jean-Luc Pottier, Landsbond der Beenhouwers

- Karel van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder Unizo

Enkele jonge slagersleerlingen van diverse slagerijscholen tonen alvast wat zij voor de toekomst in petto hebben en ziet u aan het werk tijdens het uitbenen.

Locatie: Dinsdag 29 september 14.00 - 15.30 u - hall 4

 

Uitreiking Eurobeefprijzen

Het vakmanschap van de slagers komt iedere editie uitgebreid aan bod op de Eurobeef Vakwedstrijden. Zowel gevestigde slagers als leerlingen kunnen meedingen naar de felbegeerde trofeeën: de Gouden, Zilveren en Bronzen Eurobeef; de Gouden Poem en de Junior Cup. Vanavond vindt de Prijs- en diploma uitreiking plaats.

Locatie: dinsdag 29 september in het Meeting Center Kortrijk Xpo - 18 u (vooraf inschrijven was noodzakelijk)

Gisteren vond de wedstrijd van het 'Gouden mes' plaats. Een jonge dame Justine Neyens veroverde de titel.

 

Justine Neyens wint “Het Gouden Mes 2015”     [Auteur en foto’s: eve]

Het Gouden Mes, de tweejaarlijkse Vlaamse Vakwedstrijd voor leerjongeren slager-spekslager, vierde dit jaar zijn 11de editie tijdens de vakbeurs Meat Expo in Kortrijk op maandag 28 september 2015.

Winnares van het Gouden Mes werd Justine Neyens (20) uit Zwijnaarde, cursiste aan Syntra Midden - Vlaanderen, campus Gent.

 

De wedstrijd vond plaats onder de bescherming van Syntra Vlaanderen, het Vlaamse agentschap voor ondernemersvorming en werd georganiseerd door het comité Provinciaal Verbond der Slagers –Spekslagers West-Vlaanderen en Syntra West.

Elke Syntra-lesplaats, die slagersopleidingen in de leertijd organiseert, kan deelnemers uit het derde jaar leertijd inschrijven. Vier Vlaamse centra deden dit: Syntra Antwerpen Vlaams-Brabant, campus Turnhout en campus Leuven, Syntra Midden- Vlaanderen, campus Gent en Syntra West, campus Kortrijk.

[Op de Foto: de drie winnaars op een rij: van links naar rechts: Brent De Ceuster, Justine Neyens en Christophe Vuylsteke.]

 

12 jonge deelnemers

De 12 jonge deelnemers volgen hun praktijk bij een zelfstandige slager of gerant. Allen hadden ze zich maanden voorbereid op deze prestigieuze wedstrijd: Stijn Buyens, Marco Caron, Brent De Ceuster, Kenneth Declercq, Stijn Frooninckx, Victor Gielen, Louis Meeus, Justine Neyens, Owen Pirson, Ziggy Van Leeuwen, Taryk Van Sande en Christophe Vuylsteke.

De wedstrijd ging door in de demonstratieruimte van hall 4, van 13.30 u tot 17.30 u. Proclamatie volgde gisteren om 18 uur.

 

Doelstellingen

De doelstellingen van de vakwedstrijd bestaan er in om promotie te voeren voor het beroep. De wedstrijd wil zich focussen op het ambachtelijke karakter in het slagersberoep. Daarnaast wil Syntra het product vlees valoriseren en de deelnemers de mogelijkheid geven om op nationaal vlak het vakmanschap te vergelijken en eventueel een eerste stap te zetten tot deelname aan internationale vakwedstrijden.

 

Drie opdrachten

Aan de wedstrijdopdrachten werd ook dit jaar niets veranderd. Zij bestonden uit drie prestaties binnen een tijdspanne van anderhalf uur. De eerste opdracht bestond uit het doorsnijden van een varkensribstuk aan de eerste rib, een filetstuk en heupstuk uitbenen op vlies, het uitgebeende stuk verwerken tot gebraad en gehaktvlees en het verkoopklaar maken van de eerste opdracht.

Voor de tweede opdracht dienden de 12 leerlingen de mignonette perfect uit te vliezen, af te snijden en op de juiste dikte te presenteren. Verder verwachtte men dat de deelnemers ‘een gepelde’ van het schouderblad van het rund op vlies presenteerden en het vlees in hoogstens twee stukken versneden. De derde opdracht bestond uit 1 kg vers gedraaid gehakt met 10 sneden gerookt spek te verwerken en te bereiden tot drie verschillende panklare producten naar vrije keuze met presentatie op schotel.

De jongeren werkten naarstig door in aanwezigheid van juryleden, patroons, vrienden en publiek.

Wedstrijdleider Norbert Van Speybroeck bedankte de cursisten voor hun inzet. Hij gaf hen de boodschap mee dat zij voor een prachtig beroep met toekomst hebben gekozen. De studie combineren met de vaardigheden op de werkvloer leidt tot een snel besef van wat het slagersberoep allemaal te bieden heeft, aldus nog de wedstrijdleider.

[Op de foto: Justine met wedstrijdleider Norbert Van Speybroeck.]

 

Jonge vrouw klopt alle mannen!

Als enige vrouw klopte Justine Neyens (20) uit Zwijnaarde alle mannen van de beroepswedstrijd. Dolblij mocht zij ‘Het Gouden Mes’ in ontvangst nemen.

De tweede plaats was voor Brent De Ceuster van campus Leuven en de derde plaats ging naar Christophe Vuylsteke van campus Kortrijk.

De schaal van de creativiteit ging eveneens naar Brent De Ceuster.

De Wisseltrofee kwam in handen van Syntra Midden-Vlaanderen, campus Gent.

 

Voorbereiding

In een kort interview met de nieuwe winnares van Het Gouden Mes, vertelt Justine Neyens uit Zwijnaarde, dat ze zes maanden geleden ‘overstapte’ van de slagerijketen Renmans naar de zelfstandige slagerij van Christophe & Isabelle in Eke-Landuit. “ Na anderhalf jaar Renmans, wilde ik het maken van charcuterie en bereide gerechten beter onder de knie krijgen, zegt Justine. Leerkracht Destoop van campus Gent zag in slager Christophe de uitgesproken vakman om die kennis aan Justine door te geven. Een maand geleden begon ze zich te concentreren op de specifieke opdrachten van de vakwedstrijd. Dat liep vlotter dan ze had verwacht. “ In de slagerij had ik meer tijd om de opdrachten fijner af te werken. Op de wedstrijd had ik last van stress, omdat iedereen, en niet in het minst de juryleden, constant toekijken op je handelingen”, zegt Justine.

[Op de foto: Justine met in het midden haar patroon Christophe, zijn vrouw Isabelle en een vroegere werknemer van de slagerij.]

Gelukkig is 'de buit' nu binnen en kan ze verder werken aan haar doel om later als zelfstandige slager te starten.