Bossuyt_nl_0917

Food & Meat

Food & Meat is het enige vakblad voor de totale vlees- en vleeswarensector.Laatste berichten


Bedrijven

Vion volgt elk stukje vlees

25/09/2017

Sinds enkele jaren gooit Vion het over een heel andere boeg: het bedrijf heeft transparantie bijna tot kunst verheven. Met onder meer een online filmpje over het slachtproces van runderen en varkens laat de vleesverwerker zien dat hij niets te verbergen heeft. Minder in het oog springend is de switch van massabalans naar productbalans.
(Bron: VMT.nl)Actua

Lidl gaat vlees verkopen van leghaan

25/09/2017

Lidl gaat leghanen verkopen. Deze dieren worden nu nog vergast en tot diervoer verwerkt op de dag dat ze uit het ei komen. Lidl heeft een contract van vijf jaar gesloten met kippenhouder Kipster uit Venray die de leghanen in 17 weken gaat vetmesten voor de verkoop, schrijft de Volkskrant zondag. Het Limburgse bedrijf Kipster maakt korte metten met de agrarische logica dat leghanen niet rendabel zijn. “Zolang de boer er maar een eerlijke prijs voor krijgt,” zegt Zanders, een van de initiatiefnemers achter Kipster tegen de Volkskrant. Lidl gaat van zijn leghanen burgers maken en die gaan net zoveel kosten als een biologische kipburger.
(Bron: Business Insider)Internationaal

Canadees vlees gaat EU-markt niet overspoelen

25/09/2017

Het Ceta-handelsakkoord tussen Canada en EU biedt kansen voor kaasexporteurs. Ook komt meer vlees deze kant op. Maar de risico’s zijn beperkt.Het Ceta-vrijhandelsakkoord tussen Canada en de EU trad donderdag 21 september voorlopig in werking. Concreet: aan beide kanten verdwijnen bijna alle importheffingen en ontstaat betere markttoegang. “De extra export van kaas is een voordeel, maar daar staat extra import van Canadees varkens- en rundvlees tegenover”, stelt Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.
Bron: Boerderij.nlActua

"Vlaamse overheid geeft tegenstrijdig voedingsadvies"

25/09/2017

Terwijl de Vlaamse overheid langs de ene kant een nieuwe voedingsdriehoek uitbrengt waarin gesuggereerd wordt om minder vlees te eten, lanceert ze tegelijk de ‘Week van de steak-friet’ en een campagne ter promotie van Belgisch rundsvlees. Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) ziet daarin “inconsequente, zelfs ronduit tegenstrijdige aanbevelingen voor de bevolking”. Ook onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum heeft vragen bij de vleescampagne van VLAM.
Bron: VILT

 Actua

Vlees van de slager uit de automaat

25/09/2017

Mensen die ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat of op zondag vlees willen kopen, kunnen daarvoor terecht  in Mere. Daar staat voor Slagerij Kris een vleesautomaat. “De producten worden met een robotarm opgehaald waardoor er geen risico is dat verpakkingen openscheuren.” Dat laatste is belangrijk aangezien er niet alleen charcuterie maar ook klaargemaakte bereidingen zoals spaghetti, lasagne, soep, puree en andere minder vaste voedingswaren te vinden zijn.

(Bron: HLN)Actua

Kritiek op vernieuwde voedingsdriehoek: 'Vlees gelijk stellen met snoep en chips is onverantwoord'

25/09/2017

De nationale beroepsvereniging van slachthuizen en uitsnijderijen Febev vindt de vernieuwde voedseldriehoek 'simplistisch en ongenuanceerd'. Ook de Belgische associatie voor Meat Science and Technology (BAMST) en de federatie van de Belgische voedingsindustrie (FEVIA) hebben bedenkingen.Febev vindt vooral het onderscheid tussen de dierlijke producten (in de lichtgroene categorie), en rood, onbewerkt vlees (in de oranje categorie) onnodig. 'Alle afgeleide producten en verschillende soorten (van vis, gevogelte, kaas, enz.) lijken in dezelfde categorie als het basisproduct te zijn ondergebracht. Dezelfde nuance ontbreekt op vlak bewerkte (vlees)producten', argumenteert Febev. De federatie vraagt zich af of het voedingsmodel overeenkomt met de huidige wetenschappelijke inzichten.
(Bron: Knack.be)Actua

De omgekeerde voedseldriehoek: de slinger doorgeslagen volgens ABS

25/09/2017

Het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGeZ), een overheidsinstelling die moet waken over ons voedingspatroon, vond het nodig om de vertrouwde voedingsdriehoek waar u en ik mee opgegroeid zijn ondersteboven te gooien. Letterlijk. De ‘actieve’ voedingsdriehoek uit 1997 had een brede basis met daarin uitdrukkelijke verwijzingen naar het belang van voldoende beweging en daarenboven een plaats voor alle voedingsproducten die voorradig waren (en nog steeds zijn). Nu is er dus de omgekeerde driehoek met bovenaan de lijst plantaardige voeding, waar er meer van moet gegeten worden. Vlees, oliën en vetten en aanverwanten worden verbannen en men raadt aan om er minder van te eten. Bepaalde vleessoorten (varkensspek of vleeswaren) vallen buiten de voedingsdriehoek en worden beter “zo weinig mogelijk”gegeten en vallen voor het Instituut zelfs in de categorie van snoep, chips en ander snackfood.
(Bron: Landbouwleven.be)Actua

BV’s starten campagne na beelden: “Stop met vlees eten”

25/09/2017

Een tiental bekende gezichten heeft een brief geschreven met daarin een oproep om geen  vlees meer te eten. “Dat is de énige manier om er zeker van te zijn dat er geen dieren moeten lijden voor een maaltijd.”
Bron: HLNActua

"Twee jaar plannen maken levert resultaat op"

26/09/2017

Slagerij & Traiteur Verkindere-Verhelst is een gekend adres in de Blankenbergse Langestraat. Meer dan 40 jaar serveert de winkel al kwalitatief vlees, smakelijke bereidingen en zelfs volledige feestmenu’s. Maar vandaag is de winkel van Koen Verhelst en zijn echtgenote Nathalie veel meer dan een slagerij: “We hebben een assortiment dat ook groenten en fruit, brood en kaas en zelfs verse vis omvat. Onze recente herinrichting zorgt ervoor dat al die producten goed tot hun recht komen in een omgeving die ook ons ambacht en onze zorg voor kwaliteit uitstraalt.”Randnieuws

16 en 17 september: familieweekend Willy Naessens

04/09/2017

Op zaterdag 16 en zondag 17 september organiseert ondernemer en paardenliefhebber Willy Naessens (ook in de vleesindustrie actief) het Belgisch Kampioenschap Mennen, op en rond zijn stoeterij ‘De Strohoeve’ te Elsegem. Meer dan zestig menners zullen strijden voor titel van ‘Belgisch Kampioen’. Zij moeten dressuur, een vaardigheidsproef en een marathon met spectaculaire hindernissen doorstaan om kans te maken op deze prestigieuze titel.
Het volledige programma en de praktische info kan je terugvinden op www.bkmennen.be.

 

 

 

 Actua

myRentokil: online & realtime rapportering

26/09/2017

Uw ongedierteplan altijd bij de hand - in één simpele muisklik

myRentokil is het online & realtime rapporteringsysteem van Rentokil waarmee u altijd en overal toegang hebt tot uw ongedierteplan. Alle lokazen en/of elektrische vliegenvangers worden nauwkeurig aangebracht op een plattegrond van uw bedrijf en opgeslagen op uw persoonlijke en beveiligde myRentokil website. Bij elke inspectie registreert onze servicemedewerker alles rechtstreeks in het systeem aan de hand van zijn zakcomputer. Hij noteert ook aanbevelingen die u helpen om problemen met ongedierte in de toekomst te vermijden. Op deze manier bent u steeds perfect op de hoogte van de stand van zaken en kunt u taken delegeren. Bovendien kunt u in myRentokil grafieken en rapporten genereren die u kunt voorleggen bij controles van het FAVV.

Voordelen van myRentokil:

- Een duidelijk dashboard met de door Rentokil getroffen maatregelen en de voortgang hiervan
- Een gedetailleerd overzicht van aanbevelingen dat inzicht geeft in de te nemen acties om risico's te verminderen
- Een zelf in te stellen rapportgenerator

Van expert tot expert

Meer informatie - www.rentokil.be/myrentokil - 0800 20 123

 Hygiëne

Besmet varkensvlees in Engelse supermarkt

31/08/2017

In een Engelse supermarkt is besmet varkensvlees aangetroffen. Het is niet bekendgemaakt om welke supermarkt het gaat. Volgens Public Health England kunnen duizenden consumenten besmet zijn met het virus. Dat liet de organisatie zondag 20 augustus weten.
(Bron: Boer en Business)Hygiëne

Fipronilcrisis na een maand nog niet gaan liggen

31/08/2017

Een maand nadat aan het licht kwam dat het insecticide fipronil was aangetroffen in eieren, blijft de crisis overheden en voedselagentschappen in binnen- en buitenland beroeren. In Nederland zijn twee kalverbedrijven geblokkeerd, Frankrijk is niet te spreken over het feit dat het niet gewaarschuwd werd dat er een ander minder gevaarlijk insecticide, amitraz, in eierproducten werd aangetroffen, in Italië werden meer dan 90.000 mogelijk besmette eieren uit de handel genomen en ons eigen Voedselagentschap controleert volop winkels en restaurants op eventueel besmette eieren.
(Bron: Vilt)Bedrijven

Westfleisch blijft betalen op vleespercentage

31/08/2017

Coöperatieve vleesverwerker Westfleisch blijft in de slachterij in het Duitse Gelsenkirchen voorlopig varkens classificeren en betalen op basis van het magervleespercentage. Dat laat inkoopdirecteur van Westfleisch Heribert Qualbrink desgevraagd weten. Drie maanden geleden is een proef gestart met de zogeheten AutoFom MFA-classificatie. Daarbij wordt het vleespercentage en hamgewicht van een varken bepaald met het AutoFom-apparaat en niet door te prikken, zoals in Nederland. De proef staat open voor maximaal 5.000 slachtvarkens per week, borgen en gelten. Westfleisch classificeert tussen de 3.000 en 4.000 varkens per week volgens de AutoFom MFA-methode.
(Bron: Boerderij.nl)International

Australiërs eten het meeste vlees

31/08/2017

Australiërs eten jaarlijks 111,5 kilo vlees per persoon zijn. Dit betekent meer dan 300 gram per dag. Dit plaatst Australië bovenaan de lijst van wereldwijde vleesconsumptie. Nederland valt met jaarlijks 85,50 kilo vlees buiten de top 10. Internationaal cateringbedrijf Caterwings onderzocht de vleesconsumptie in 52 landen. Onder vlees in dit onderzoek vallen rund, kip, lam en varken. In de top 10 staan verder Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Argentinië, Spanje, Israël, Denemarken, Canada, Portugal, en Italië. In India eten de mensen het minste vlees, 4,4 kilo per jaar.
(Bron: Vlees+)Internationaal

Biefstuk veruit het duurst in Zwitserland

31/08/2017

Uit Caterwings' Vlees Prijs Index is gebleken dat de prijs van rundvlees het hoogst ligt in Zwitserland. De Zwitserse vleesprijs steekt er met kop en schouders bovenuit. Een stukje biefstuk kost je in Zwitserland al gauw €43,07 per kilo. Dat is 149% van het wereldwijd gemiddelde. Uit de Vlees Prijs Index blijkt dat een inwoner van Zwitserland ruim 3 uur moet werken om dat stukje vlees te kunnen betalen.  Zwitserland wordt gevolgd door Noorwegen. Echter, het land vormt geen concurrentie om die koppositie binnenkort over te nemen. In Noorwegen betaalt men voor 1 kilo biefstuk bijna €20 minder. Daarmee komt de prijs uit op €24,75. Een Noor moet daar, onder een minimumloon, bijna 2 uur voor werken.
(Bron: Boer en Business)Hygiëne

Bloederige vegetarische burger onveilig

31/08/2017

Een Amerikaanse ‘vegetarische burger die net echt lijkt want zelfs bloedt’, is onveilig omdat hij met een nieuw ggo-eiwit is gemaakt, zo blijkt uit gelekte documenten van de keuringsautoriteit. Hoezeer moet nepvlees op het origineel lijken om ons minder vlees te doen eten?
Bron: De MorgenActua

"Roep gastro-nationalisme halt toe"

31/08/2017

Protectionistische maatregelen schaden onze Belgische exportmogelijkheden. Dat vindt senator Rik Daems (Open Vld), die wil dat er een einde komt aan het door Europa gedoogde "gastro-nationalisme" waarbij de herkomst van voedingsingrediënten verplicht op de etiketten vermeld wordt. Aanleiding is de toelating die de Europese Commissie onlangs aan Frankrijk gaf om "bij wijze van uitzondering" een verplichte herkomstetikettering voor vlees en zuivel als ingrediënten in voedsel door te voeren.
Bron: ViltActua

Amerikaanse universiteitslabo maakt vleesalternatieven smakelijker

31/08/2017

Een labo van de Universiteit van Berkeley ontwikkelt plantaardige vleesalternatieven en claimt dat die aantrekkelijk genoeg zijn voor vleesliefhebbers om hun favoriete steak links te laten liggen. De universiteit zegt dat haar innovaties meer ondernemers warm moet maken om in het segment van vleesvervangers te stappen.
Bron: Chemical & Engineering NewsOnze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.Ons magazine