Food & Meat

Food & Meat is het enige vakblad voor de totale vlees- en vleeswarensector.



Laatste berichten


Vers Vlees

Het is zover: Vegetarische burger die naar vlees smaakt beschikbaar in New York

29/08/2016

De hamburger werd na lang onderzoek in een lab ontwikkeld. De bedoeling van de uitvinders is om een burger te creëren die de real deal kan evenaren. Vlees is erg geliefd, maar steeds meer mensen maken zich zorgen over de impact van de vleesindustrie op het milieu. Impossible Foods ging dus na hoe ze van plantaardige ingrediënten een burger konden maken die toch dezelfde structuur en smaak heeft. De magische combinatie bestaat uit tarwe, kokosolie, aardappelproteïne en het ultieme ingrediënt heme, een molecule gevonden in planten. http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/het-is-zover-vegetarische-burger-die-naar-vlees-smaakt-beschikbaar-in-new-york/article-normal-735359.html



Vers Vlees

Onderzoek: 'Vegetarisme is meest efficiënte voedingspatroon'

29/08/2016

Als de wereldbevolking blijft groeien, moeten we binnen enkele decennia ons systeem van voedselproductie grondig gaan herzien. Enkele Amerikaanse onderzoekers zochten uit wat het meest efficiënte dieet is en kwamen uit bij vegetarisme. Opvallend: van de tien onderzochte voedingspatronen, eindigde veganisme slechts vijfde. http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/onderzoek-vegetarisme-is-meest-efficiente-voedingspatroon/article-normal-737069.html



Randnieuws

Waarom insectenburgers (nog) niet aanslaan

29/08/2016

Een goed geïnformeerde consument staat meer open voor insectenburgers. Dat blijkt uit onderzoek van bio-ingenieur Joachim Schouteten (UGent), gepubliceerd in het w “We merken dat emoties en sensorische eigenschappen steeds belangrijker worden voor de beoordeling van voedingsproducten”, aldus Schouteten. “Met de resultaten weten producenten tot in detail hoe consumenten hun product ervaren.”etenschappelijk tijdschrift Food Quality and Preference. http://www.landbouwleven.be/artikels/waarom-insectenburgers-nog-niet-aanslaan

 

 



Randnieuws

Waarom je bevroren biefstuk niet moet laten ontdooien

29/08/2016

Een stuk rundsvlees dat je uit de diepvriezer haalt, hoef je dus niet eerst te laten ontdooien. Dat beweert een kok van America’s Test Kitchen, die een experiment uitvoerde met acht identiek gesneden stukken vlees. Als ze bevroren waren, haalde hij vier stukken uit de diepvriezer en liet ze een nacht ontdooien in de koelkast. Vervolgens begon hij aan zijn bakexperiment. Wat stelde hij vast? Het bevroren vlees verloor minder vocht en smaakte beter dan de ontdooide biefstuk. Bovendien hadden de bevroren stukjes een veel minder grote overgare rand. Het roze gedeelte was dus groter dan bij het ontdooide vlees. http://nl.metrotime.be/2016/08/17/must-read/waarom-je-bevroren-biefstuk-niet-moet-laten-ontdooien/



Internationaal

Russisch invoerverbod voor varkensvlees uit EU onwettig

29/08/2016

Een panel van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft het Russisch invoerverbod voor levende varkens, vers varkensvlees en andere varkensproducten uit de EU onwettig verklaard. Dit in het kader van de internationale handelsregel. De uitspraak betreft een verbod dat Rusland begin 2014 heeft uitgevaardigd wegens een beperkt aantal gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) in EU-gebieden dicht bij de grens met Belarus. https://www.vleesplus.nl/nieuws/2016/18979/



Internationaal

EU exporteert meer varkensvlees dan tarwe

29/08/2016

Varkensvlees was in juni het belangrijkste exportproduct voor de Europese Unie. In totaal werd voor €515 miljoen aan varkensvleesproducten uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van Europese Commissie. Daarmee stoot varkensvlees tarwe van de troon als grootste exportcategorie. De exportwaarde van varkensvlees liet een stijging zien van 57,8% ten opzichte van juni vorig jaar. Toen kwam de waarde op €326 miljoen uit. De exportwaarde van varkensvlees komt in het eerste halfjaar uit op €2,599 miljard, 47% meer dan in de eerste 6 maanden van vorig jaar. De flinke groei van de exportwaarde moet worden gezocht in de explosieve groei van uitvoer van het vlees naar China. Die werd bijna verdubbeld naar een totaal van 984.865 ton. http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2016/8/EU-exporteert-meer-varkensvlees-dan-tarwe-2861102W/



Internationaal

Europese kip volop naar Zuid-Afrika

29/08/2016

Europese kip vindt gretig aftrek bij Zuid-Afrikaanse afnemers, zo blijkt uit exportcijfers over de eerste helft van 2016. De export van pluimveevlees naar Zuid-Afrika nam tot en met juni met 45% toe ten opzichte van diezelfde periode in 2015, volgens cijfers van de Europese Commissie. Het toont het enorme belang van deze afzetmarkt. In totaal ging er van januari tot en met mei 135.061 ton pluimveevlees naar Zuid-Afrika, 17% van de totale EU-export in die periode. Mede dankzij de toegenomen export naar Zuid-Afrika groeide ook het totaal volume pluimveevlees dat de EU in de eerste helft van het jaar exporteerde, met 10% tot 783.097 ton. http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2016/8/Europese-kip-volop-naar-Zuid-Afrika-2861120W/



Hygiëne

EU vond minder verboden stoffen in dierlijke producten

29/08/2016

Met een extra jaar vertraging rapporteert voedselveiligheidsautoriteit EFSA over de aanwezigheid van residuen van diergeneesmiddelen en andere ongewenste stoffen in vee en dierlijke producten. Op een totaal van bijna 737.000 staalnamen in 2014 dook in 0,37 procent van de gevallen een probleem op. Dat is iets meer dan in de zeven voorgaande jaren, toen het aantal niet-conforme stalen schommelde tussen 0,25 en 0,34 procent. Anderzijds zijn de testresultaten nog nooit zo goed geweest voor de aanwezigheid, of beter gezegd afwezigheid, van verboden substanties. Wat wordt dan wel iets vaker aangetroffen? Natuurlijke gifstoffen die gevormd worden door plantenschimmels en sporen van zware metalen. http://www.vilt.be/eu-vond-minder-verboden-stoffen-in-dierlijke-producten



Bedrijven

Tyson Foods boekt hogere winst op gedaalde kwartaalomzet

29/08/2016

Tyson Foods heeft in het op 2 juli geëindigde derde kwartaal van zijn boekjaar een hogere winst op een gedaalde omzet gerealiseerd en heeft de outlook voor het hele jaar verhoogd. Dit bleek maandag uit de kwartaalrapportage van het Amerikaanse vlees- en voedingsmiddelenconcern. http://www.beursduivel.be/Beursnieuws/147419/Tyson-Foods-boekt-hogere-winst-op-gedaalde-kwartaalomzet.aspx

 



Bedrijven

Pluimveehouderij heeft Ruslandboycot verteerd

29/08/2016

Net zoals zowat alle andere land- en tuinbouwsectoren heeft ook de pluimveesector de marktschokken gevoeld die de Ruslandboycot de voorbije twee jaar heeft veroorzaakt. Toch zijn die gevolgen al bij al binnen de perken gebleven, aldus Boerenbond. Voor braadkippen werden nieuwe exportbestemmingen gezocht en gevonden, de leghennensector profiteerde van de vogelgriepepidemie in de VS en de export van broedeieren naar Rusland scheerde in 2015 hoge toppen. Boerenbond maakt zich vooral zorgen over de sterk toegenomen productie van kip in Europa en de internationale concurrentie op de exportmarkten. http://www.vilt.be/pluimveehouderij-heeft-ruslandboycot-verteerd



Bedrijven

Chefs klagen industriële kost in rusthuizen aan: 'Sommige dingen lijken meer op gekleurd water'

29/08/2016

Maaltijden die meer weg hebben van gekleurd water dan iets anders: de kwaliteit van het eten in onze rusthuizen is zorgwekkend slecht. Dat zegt een pas opgerichte vereniging van chefs uit de sector. “Woon-zorgcentra geven ­gemiddeld 3 euro per dag uit per bewoner. Je kunt niet verwachten dat we daarmee een lekkere en gezonde maaltijd bereiden”, zegt woordvoerder Andy Verroeye. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160824_02437047



Bedrijven

McDonald's wil duurzaam vlees uit de Amazone

29/08/2016

Fastfoodketen McDonald's gaat rundvlees kopen dat geproduceerd is in het Amazonegebied en dat geacht wordt daar op duurzame wijze te zijn geproduceerd. Daarmee wordt het bestaande beleid gewijzigd ten aanzien van de leveranciers in die regio. Dat heeft de Braziliaanse tak van Arcos Dorados (Gouden Bogen), de grootste franchise-nemer ter wereld van de fastfoodketen McDonald's, bekendgemaakt. http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2016/8/McDonalds-wil-duurzaam-vlees-uit-de-Amazone-2860218W/



Bedrijven

Hoe Imperial weer wil aanknopen met groei

29/08/2016

Na een internationale loopbaan bij onder andere Douwe Egberts en Mondelez, is Véronique Hombroekx sinds oktober aan de slag als CEO bij Imperial Meat Products. Haar missie? Een transformatieproces op gang trekken. http://www.retaildetail.be/nl/news/food/hoe-imperial-weer-wil-aanknopen-met-groei



Actua

Kippendij verdringt kipfilet van tafel

29/08/2016

Nederlanders laten kipfilet steeds vaker links liggen en kiezen voor ander kippenvlees. Dat is goed voor de vleesverwerkende industrie, want die wordt daardoor een stuk duurzamer. Supermarktketens weten dat en sturen ons daarom steeds vaker weg van de filet. Met succes.Producenten, milieuorganisaties en supermarkten vinden dat consumenten meer delen van de kip moeten gebruiken. "Als wij die hele kip gaan eten en daar meer voor betalen, krijgt de boer meer geld", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. "Dat is goed voor het welzijn van de kip." http://nos.nl/artikel/2127134-kippendij-verdringt-kipfilet-van-tafel.html

 

 



Actua

Gelden regels voor veeslachting en thuisverbruik vlees?

29/08/2016

Het gebeurt hoe langer hoe minder, maar daarom ontsnapt het nog niet aan de aandacht van het Voedselagentschap. We hebben het over het slachten van dieren door de eigenaar waarna het vlees in zijn diepvriezer belandt. Een omzendbrief verduidelijkt het wettelijk kader voor particuliere slachtingen van runderen, varkens en schapen. De belangrijkste regel om te onthouden, is dat het vlees nooit in het handelscircuit gebracht mag worden. Het is bestemd voor de eigenaar en zijn gezin en mag niet, ook niet deels, afgestaan worden aan derden. Wie een rund slacht voor thuisverbruik heeft dus maar beter een groot gezin en meerdere diepvriezers. http://www.vilt.be/gelden-regels-voor-veeslachting-en-thuisverbruik-vlees



Actua

'100% West-Vlaams' verwelkomt honderdste hoeveproducent

29/08/2016

De vzw West-Vlaamse Hoeveproducten telt voortaan 100 leden die naar buiten komen onder de merknaam "100% West-Vlaams". De vzw wil met die campagne West-Vlaamse hoeveproducten bij een breed publiek bekendmaken. Hoeveslagerij De Heerlijkheid in Vladslo is het honderdste lid geworden. http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/100-west-vlaams-verwelkomt-honderdste-hoeveproducent/article-normal-743611.html



Actua

Animal Rights protesteert tegen slachten varken

29/08/2016

Activisten van Animal Rights protesteerden dinsdag voor een varkensslachterij in Zele tegen het afmaken van de dieren voor consumptie. Aan het slachthuis Porc Meat in de Baaikensstraat verzamelden ze voor een vreedzaam protest. Het was gericht tegen het fokken en slachten van dieren.“De omstandigheden in varkensfokkerijen, het transport naar slachthuizen en het slachten zelf zorgt voor veel stress, angst en pijn bij de varkens”, zegt Nadine Lucas, voorzitster Animal Rights. “We roepen de mensen op om hier niet aan mee te doen: eet geen vlees! In het slachthuis in Zele worden dagelijks ruim 2.000 varkens geslacht. In heel België worden jaarlijks zelfs twaalf miljoen varkens geslacht, voornamelijk voor de export.” http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160823_02436118



Actua

Vlees draagt evenveel bij aan zwaarlijvigheid als suiker

29/08/2016

Wetenschappers onderzochten de beschikbaarheid wereldwijd van suiker en vlees en welk effect die twee hebben op de graad van zwaarlijvigheid in 170 landen. Ze stelden daarbij een sterke correlatie tussen beide vast. Na het wegwerken van uiteenlopende nationale levels van verstedelijking, graad van fysieke activiteit en calorie-inname, stelde vorser Wenpeng You vast dat de beschikbaarheid van vlees 13 procent bijdraagt aan de graad van obesitas. Dat blijkt hetzelfde cijfer als voor suiker. http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/2821058/2016/08/03/Vlees-draagt-evenveel-bij-aan-zwaarlijvigheid-als-suiker.dhtml



Actua

Slagerij Dierendonck opent in Dansaertwijk

29/08/2016

Hendrik Dierendonck gaat een van de vestigingen overnemen van slagerij Jack O’Shea, in de Sint-Katelijnestraat vlak bij de Brusselse Beurs. De Ierse slager heeft het faillissement aangevraagd voor zijn restaurant. De West-Vlaamse slager had vorig jaar al aangegeven dat hij het familiebedrijf op termijn wilde uitbreiden in Antwerpen of Brussel en nu is het zover. Vanaf dit najaar kunnen Brusselaars hun stukje vlees kopen bij Dierendonck in de Sint-Katelijnestraat. http://www.standaard.be/cnt/dmf20160808_02416401



Actua

IceSpy Notion Lite systeem voor de winnaar van Industrial MFC Trophy

07/07/2016

Op maandag  19 en dinsdag 20 september wordt in Evenementenhal Gorinchem MFC-Event gehouden. Dé industriële vakbeurs voor de vlees-, vis- en kaasindustrie. Onderdeel van het programma is de uitreiking van de Industrial MFC Trophy.

Tijdens het MFC-Event vindt een industriële kwaliteitskeuring van vlees-, vis- en kaasproducten plaats. Paul van Trigt, een deskundige als het gaat om vlees, vleeswaren, traiteur- en worstproducten is hoofd van de jury en organiseert de productkeuringen. Gekeurd worden worstspecialiteiten, vleeswaren, salades, snacks, traiteur-, vis- en kaasproducten.

Voor de winnaar van deze Trophy stelt exposant Re5al een IceSpy Notion Lite systeem t.w.v. € 835 ter beschikking. Notion Lite is het nieuwe draadloze temperatuurregistratiesysteem van IceSpy, speciaal ontworpen voor wat kleinere bedrijven die bijvoorbeeld aan HACCP metingen moeten voldoen. Het systeem werkt volledig in de cloud en is daardoor via het internet altijd en overal beschikbaar op zowel computer, tablet en smartphone.

Wie een mooi product heeft en kans wil maken op het winnen van de Industrial MFC Trophy en het IceSpy Notion Lite systeem van Re5al, kan zijn product inschrijven voor de productkeuring van de Industrial MFC Trophy. Op de website van Re5al is meer informatie te vinden over dit systeem.

Wie MFC-Event wil bezoeken, kan zich via de website registreren voor gratis toegang.



Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.



Ons magazine