Food & Meat

Food & Meat is het enige vakblad voor de totale vlees- en vleeswarensector.



gericht adverteren-F&M

Laatste berichten


Actua

Nieuwe aanpak supermarktbranche werpt vruchten af

24/05/2016

De manier waarop producten in de supermarkt gepresenteerd worden is fundamenteel aan het veranderen. Nieuwe verpakkingen maken merken beter zichtbaar, schappen zijn minder vaak leeg en kosten dalen. Een jaar na de opening van het Benelux Impact Centre door DS Smith, blijkt hoe groot het effect op retailers en fabrikanten echt is geweest.



Randnieuws

Colruyt kweekt enthousiasme voor beenhouwersstiel

27/04/2016

Colruyt wil dit jaar 150 extra beenhouwers in dienst nemen. De vleesverwerking en de beenhouwerijen in de winkels van Colruyt tellen zowat 2.800 medewerkers, onder wie 1.200 gediplomeerde beenhouwers. Om aan de groeiende vraag te voldoen, opent binnenkort ook een nieuwe productiesite van 18.000 vierkante meter. Het gaat om een investering van maar liefst 70 miljoen euro. Colruyt Groep werkt nauw samen met de beenhouwerijscholen. "Zo stellen we de scholen grondstoffen ter beschikking en voorzien we elk jaar heel wat plaatsen voor stages of werkplekleren", klinkt het. http://www.vilt.be/colruyt-kweekt-enthousiasme-voor-beenhouwersstiel



Randnieuws

Boris Van Renterghem: slager en wielrenner

27/04/2016

Boris Van Renterghem uit Kapelle-op-den-bos eindigde onlangs als zevende belofte op het provinciaal kampioenschap van Vlaams-Brabant. “Ik ben tevreden over mijn koers en eigenlijk ook over mijn resultaat. Vergeet niet dat ik deeltijds als slager werk in Opwijk en pas in tweede instantie renner ben. Op dinsdag en dinsdag werk ik van zes uur 's ochtends tot zes uur 's avonds. Om de twee weken volg ik ook op woensdag dat regime. Na een dergelijke werkdag komt er van trainen heus niets meer in huis”, luidt het. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160412_02234384



Bedrijven

Vion weer winstgevend

27/04/2016

Vleesverwerker Vion Food maakt weer winst. Het bedrijf, in zijn soort één van de grootste in Europa, profiteert naar eigen zeggen van de nieuwe koers die in 2014 werd ingezet. Er is volgens Vion nog wel sprake van ‘moeilijke marktomstandigheden’, vooral door de lage prijzen in de varkensvleesindustrie. http://www.vleesmagazine.nl/industrienieuws/nieuws/2016/4/vleesbedrijf-vion-weer-winstgevend-10140452

 

 



Bedrijven

Aanwezigheidsregistratie verplicht in vleessector


27/04/2016

De Belgische vleesverwerkende sector is van start gegaan met verplichte digitale aanwezigheidsregistratie van werknemers. De sector was zelf vragende partij om in dit systeem te stappen om sociale dumping tegen te gaan. “Door de aanwezigheidsregistratie beschikken de inspectiediensten nu over meer gegevens om gericht te controleren en kunnen we de efficiëntie van de controles verhogen”, zei Bart Tommelein, staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, tijdens een bedrijfsbezoek aan Westvlees waar de registratie in de praktijk werd getoond. http://www.vilt.be/aanwezigheidsregistratie-verplicht-in-vleessector



Bedrijven

Aanbod van slachtvarkens in EU blijft groot

27/04/2016

In de Europese Unie zullen dit jaar ruim 258 miljoen varkens worden geslacht. Dat voorspelt de Europese Commissie op basis van Eurostat-cijfers. Vorig jaar groeide de Europese varkensstapel met 0,5 procent, het aantal zeugen daalde met 1,7 procent. Maar door de productiviteitsstijging wordt het aanbod slachtvarkens voorlopig niet kleiner, zo blijkt. De sterkste groei valt andermaal te noteren in Spanje, waar vorig jaar 7 procent meer varkens werden geslacht. http://www.vilt.be/aanbod-van-slachtvarkens-in-eu-blijft-groot



Bedrijven

Grote investeerders kanten zich tegen gebruik antibiotica in vlees fastfoodrestaurants


27/04/2016

Misbruik van antibiotica bij dieren die gekweekt worden voor vleesconsumptie is gevaarlijk en moet worden gestopt. Dat is de boodschap van een groep van 54 institutionele investeerders aan een tiental grote Amerikaanse en Britse restaurantketens, waaronder McDonald's en Domino's Pizza. http://www.demorgen.be/economie/grote-investeerders-kanten-zich-tegen-gebruik-antibiotica-in-vlees-fastfoodrestaurants-b8b6f546/



Actua

Stijgende export Parmaham

27/04/2016

De totale productie van Parmaham haalde in 2015 8.462.000 hammen, wat op een lichte daling neerkomt van 3,8% ten opzichte van 2014.
Italië blijft de belangrijkste markt waar 68% van de totale productie wordt verkocht.
In België blijft de tendens positief met een stijging van 4,2%.
Tal van nieuwe markten zoals Polen, Hongarije, Slovakije, Malta maar ook Asiatische landen, Noord-Amerikaanse en centraal Amerikaanse landen, Africa, enz. beginnen nu ook Parmaham in te voeren wat de export een algemene stijging bezorgt van zo'n 3,9%.



Actua

De Vegetarische Slager bezorgt ook in Vlaanderen

27/04/2016

De Vegetarische Slager is gestart met de online verkoop van het gehele diepvriesassortiment in Vlaanderen. Korteweg ziet kansen in Vlaanderen, Uit onderzoek blijkt volgens de oprichter dat Vlamingen steeds vaker ‘veggie’ eten. 1 op 10 Vlamingen eet minstens drie keer per week veggie en de helft van de Vlamingen geeft aan dat ze minder vlees willen eten. ‘Daarom biedt onze webshop mooie kansen, ook voor geïnteresseerde wederverkopers, om ook onze buren te voorzien met niet van echt te onderscheiden vleesvervangers’, aldus Korteweg. http://www.vleesmagazine.nl/slagersnieuws/nieuws/2016/4/de-vegetarische-slager-bezorgt-ook-in-vlaanderen-10140424



Actua

‘Ondernemer kan niet om social media en webshop heen’

27/04/2016

Digitale gastvrijheid en online-ondernemen stonden dinsdag centraal in het themaprogramma van de belangenorganisatie voor ambachtelijke bakkers, de NBOV. De ontwikkelingen zijn voor slagers net zo interessant, reden waarom er ook een vertegenwoordiging vanuit de slagerij aanwezig was. Hoe gaat de slager om met internet en social media? http://www.vleesmagazine.nl/slagersnieuws/nieuws/2016/4/ondernemer-kan-niet-om-social-media-en-webshop-heen-10140436



Actua

Commissie houdt nieuwe opslagregeling varkensvlees af

27/04/2016

De Europese Commissie wil voorlopig niet weten van een nieuwe particuliere opslagregeling om de varkensmarkt te ondersteunen. Dat laat landbouwcommissaris Phil Hogan weten, die voorstelt om de huidige voorraden eerst leeg te maken. In totaal gaat het om 90.000 ton, weet Boerenbusiness, waarvan het eerste vlees binnenkort op de markt komt. De beslissing om voorlopig af te zien van een nieuwe regeling zou te maken hebben met de aantrekkende export van varkensvlees richting Azië. http://www.vilt.be/commissie-houdt-nieuwe-opslagregeling-varkensvlees-af



Actua

Belg gaf in 2015 18 procent meer geld uit aan bio

27/04/2016

Tussen 2008 en 2015 verdubbelden de biobestedingen in België en in Vlaanderen. Vooral in 2009 (+14%), 2010 (+10%) en 2015(+18%) werd een piek opgetekend. Dat Belgische gezinnen afgelopen jaar bijna 20 procent meer geld uitgaven aan bioproducten, is extra opvallend gezien het feit dat de algemene bestedingen aan voeding dat jaar min of meer stabiel blijven (+1,1%), net als het aantal biokopers. Zo’n 88 procent van de Belgische gezinnen koopt minstens een keer per jaar een biologisch product. Dat aantal heeft zich de laatste jaren gestabiliseerd, maar het aantal kopers dat vaker dan een keer per jaar bio koopt, neemt wel toe. In 2015 kocht bijvoorbeeld negen procent van de gezinnen minstens wekelijks een bioproduct. Het zijn deze ‘frequentere biokopers’ die de totale bestedingen doen stijgen. http://www.vilt.be/belg-gaf-in-2015-18-procent-meer-geld-uit-aan-bio



Actua

Bio, je kan er niet meer omheen

27/04/2016

Bio is alom tegenwoordig in ons land en de bestedingen van bioprodcten namen met 18% toe in 2015. Maar er is zeker nog ruimte voor groei. VLAM voert daarom dit voorjaar campagne om het ruime assortiment aan bioproducten te promoten bij de Vlaming.
Amper 16 bioboeren in Vlaanderen houden varkens Terwijl de biolandbouw in zijn geheel een gestage groei vertoont, zijn er anno 2015 nog altijd maar 16 bioboeren die varkens houden. Op drie jaar tijd kwamen er amper twee bedrijven bij. Veel vaker voorkomende specialisaties zijn biologische groenteteelt, rundveehouderij en pluimveehouderij. http://www.vilt.be/amper-16-bioboeren-in-vlaanderen-houden-varkens



Actua

Groeiend aandeel van gevogelte in thuisverbruik van de korf van vlees, vis en gevogelte

27/04/2016

In lijn met de dalende vleesaankopen daalden de aankopen van gevogelte en wild vorig jaar ook, zij het minder sterk dan andere vleessoorten. In tegenstelling tot vlees blijft de aankoopfrequentie van gevogelte in België op peil. Hierdoor kon gevogelte en wild zijn aandeel binnen de korf van vlees, vis en gevogelte verstevigen. Binnen de gevogeltecategorie is kip zeer dominant. Kalkoen en ander gevogelte daalden in 2015 sterker dan kip. De Belg kocht vorig jaar 10 kg gevogelte, wild en konijn en besteedde er 79 euro aan.

 

 



Actua

Thuisverbruik van konijn stabiel

27/04/2016

Na jaren van daling stabiliseerde de aankoop van konijnenvlees voor thuisverbruik in 2015. Ruim drie kwart van het volume van konijnenvlees wordt gekocht door 50-plussers. Jongere consumenten tonen weinig interesse voor dit fijne vlees. Konijn wordt bijna uitsluitend vers gekocht en het geheel, versneden konijn blijft de populairste aanbiedingsvorm. Konijn wordt voor meer dan de helft aangekocht in DIS 1 (de hypermarkten en grotere supermarkten). Het marktaandeel van hard discount (Aldi en Lidl) is beperkt. De slager/poelier ziet zijn marktaandeel stabiliseren op 12%. Dit zijn de belangrijkste bevindingen van GfK Belgium, dat in opdracht van VLAM de aankopen voor thuisverbruik continu opvolgt bij 5.000 Belgische gezinnen.



Actua

De Belg blijft een vleeseter maar kiest voor een kleiner stukje

27/04/2016

De Belg is tuk op zijn stukje vlees. Binnen de korf van vlees, vis en gevogelte haalt vlees nog steeds het hoogste aandeel in verbruik. Het volume-aandeel gaat wel in dalende lijn (nog 57%), ten voordele van gevogelte. De daling is vooral toe te schrijven aan een dalende aankoopfrequentie. We eten dus minder vaak vlees of een kleiner stukje vlees. Bron: VLAM

 

 

 



Actua

Alcohol en verwerkt vlees verhogen gevaar op maagkanker

27/04/2016

Voor het eerst is een "sterk verband" aangetoond tussen verwerkt vlees en alcohol enerzijds en maagkanker anderzijds. Wie dagelijks 50 gram verwerkt vlees eet, of twee plakjes spek, verhoogt het risico op maagkanker. Wie drie of meer eenheden alcohol per dag drinkt, heeft ook een verhoogde kans op maagkanker. Dat blijkt uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoeksfonds. Het risico op maagkanker kan je verlagen door citrusvruchten te eten. http://www.demorgen.be/lifestyle/alcohol-en-verwerkt-vlees-verhogen-gevaar-op-maagkanker-b67ded7d/



Actua

Bestel je Wagyu-steak online


27/04/2016

Dry Aged Pork belly, Japanse Wagyu of Rubia Gallega. Die dure en exclusieve vleessoorten vind je niet in de toonbank van een slagerij. Omdat er wel vraag naar is, startte de Koksijdse slager Rik Debouver (53) de onlineshop Gustor Meat Boutique. Een schot in de roos: na een paar maanden is de webshop al goed voor tien procent van de omzet. http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-koksijde/bestel-je-wagyu-steak-online-a2662925/



Onze nieuwsbrief

U kan hier registreren voor onze maandelijkse nieuwsbrieven.

 


Abonneer u

U kan zich kosteloos abonneren als professional door hier te klikken.



Ons magazine