Vlees dat via internet wordt verkocht soms van twijfelachtige kwaliteit

Het in het Nderlandse Esch gevestigde bedrijf Voordelig Vlees Voor Iedereen (VVVI) verkoopt tegen lage prijzen vlees via internet. Het Brabants Dagblad liet onderzoek doen naar de kwaliteit. De redactie van de krant bestelde 7 producten en liet ze door het erkende laboratorium TLR in Rotterdam onderzoeken. Drie producten bevatten de listeriabacterie. Op twee producten zaten zoveel bacteriën dat voedselexpert IJsbrand Velzeboer ze bedorven noemt. Tegelijk constateert hij dat de verkoop ervan niet verboden is. Er bestaat in Nederland volgens hem geen wettelijke bacterienorm voor rauw vlees.

VVVI verkoopt vlees via internet tegen prijzen die soms maar de helft zijn van wat er in de supermarkt voor gevraagd wordt. Circa 600 particulieren bestellen er wekelijks via besloten Facebook-groepen. De orders worden via een koelwagen afgeleverd bij circa 40 servicepunten door het hele land, woonadressen van vrijwilligers.

De werkwijze van VVVI is niet tegen de regels. Op de servicepunten wordt vlees vaak korte tijd ongekoeld bewaard. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vindt dat acceptabel, zo lang de producten bewaard worden bij een temperatuur van beneden 7 graden. Ook is VVVI niet verplicht aan de consument te melden waar het vlees vandaan komt.

VVVI zegt in nauw overleg met de NVWA te werken. Dat een deel van zijn vlees niet goed is, gelooft de eigenaar van het bedrijf niet. "Ik krijg nooit klachten." De ondernemer zegt zijn vlees te betrekken van 'Nederlandse slachterijen'. "Het is gewoon goed vlees. Als bij de Albert Heijn de schouderkarbonade in de aanbieding is, houden ze ribkarbonade over. Die krijg ik dan.”

bron: Brabants Dagblad