Gegarandeerd antibiotica-vrije charcuterie

De Duitse vleeswarenfabrikant Reinert brengt vleeswaren op de Duitse markt, die van gegarandeerd antibioticavrij gemeste varkens zijn gemaakt. De vleesproducten zijn gemaakt van Deens vlees.

Ondanks de grote varkensproductie in Duitsland, koopt Reinert – een van de grotere Duitse vleeswarenproducenten – het vlees in bij de grote Deense varkensslachter Danish Crown. Dat bedrijf startte 3 jaar geleden met de slacht van varkens die met een hoog dierenwelzijn, maar zonder gebruik van antibiotica (dat vroeger werd gebruik als groeibevorderaar, maar ook nodig blijft bij de behandeling van ziekten) worden gehouden op het eiland Bornholm. Ongeveer 40% van de varkens haalt de eindstreep niet zonder antibiotica. Die dieren niet behandelen zou niet ethisch zijn; ze worden uit de antibioticavrije lijn gehaald en als regulier varkensvlees in de andere lijnen van de slachter verwerkt.

Danish Crown slacht inmiddels 200.000 gegarandeerd geheel antibioticavrij gemeste dieren per jaar. Vorig jaar vertienvoudigde Danish Crown zijn productie om aan de vraag uit de VS te kunnen voldoen. Amerikaanse consumenten én investeerders ontwikkelen een steeds grotere weerstand tegen met antibiotica gemest vlees. Reinerts nieuwe lijn bestaat uit vleeswaren, dus niet alleen de duurbetaalde varkenshaasjes of andere gewilde stukken. Er is sprake van de eerste vorm van kop-tot-staartverwerking zonder antibiotica.

Consumenten denken dat ze gevaarlijke doses antibiotica via vlees binnen kunnen krijgen. Regelgeving bepaalt dat dat – mits aan de wet wordt voldaan – is uitgesloten. Antibioticagebruik zorgt voor de ontwikkeling van resistente bacteriën die op verschillende plekken kunnen opduiken. Via de mest in het milieu, maar eventueel ook via vlees in de keuken. Het directe gevaar zit dan ook niet in de antibiotica, maar in die resistente kleine organismen. Antibioticavrijvlees helpt met name bij het voorkomen van de ontwikkeling van antibioticaresistentie in het milieu buiten de keuken. Zowel Reinert als Danish Crown hopen dat hun producten navolging krijgen onder Duitse retailers. Het antibioticagebruik onder Duitse boeren ligt dubbel zo hoog als in Denemarken. Nederland scoort iets slechter dan de Denen.

Bron: Vlees +