Opnieuw slachthuis dicht wegens gebrekkige hygiëne

Opnieuw moet in ons land een slachthuis de deuren sluiten, ditmaal in Heist-op-den-Berg. De erkenning van het bedrijf, dat 32 werknemers telt, is dinsdag ingetrokken door het Federaal Voedselagentschap (FAVV), na een stroom van processen-verbaal voor onder meer gebrekkige hygiëne. Dat berichten Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag.

Het runderslachthuis in Heist-op-den-Berg ligt al jaren in de clinch met het FAVV. Sinds 2015 maakten controleurs van het FAVV tientallen pv’s op. Die gaan niet alleen over hygiëne, maar ook over het onderhoud van de infrastructuur, de gebrekkige opleiding van het personeel en het intern systeem van kwaliteitscontrole.

Voedselveiligheid garanderen

“Om de voedselveiligheid te garanderen, werden in de voorbije maanden meermaals volumes vlees in beslag genomen”, zegt FAVV-woordvoerster Katrien Stragier. “Een half jaar geleden werd een herstelplan opgemaakt met de bedoeling om de inbreuken aan te pakken, maar dat leverde niks op.”

Dat herstelplan werd opgesteld om het bedrijf de kans te geven de zaken op orde te stellen, maar omdat dat niet zou gebeurd zijn, besloot het FAVV de deuren van het slachthuis te sluiten. “De intrekking van de erkenning is de allerlaatste maatregel die we nemen, dus over dergelijke beslissing gaan we niet over een nacht ijs”, klinkt het nog bij Stragier.

Onterechte beslissing?

Het slachthuis laat echter aan VRT NWS weten dat het “geen kennis heeft van ‘volumes vlees’ die in beslag zijn genomen op het bedrijf zelf of bij derden” en dat er nooit sprake is geweest van een gevaar voor de volksgezondheid.

Zaakvoerder Frederik Mortelmans reageert bovendien strijdvaardig. “Wij werken zoals het hoort en zullen de intrekking met alle mogelijke juridische middelen aanvechten. De tekortkomingen waarover het FAVV het heeft, zijn inmiddels achterhaald. We kregen onlangs zelfs nog een certificaat na een grondige audit.”

In “De ochtend” op Radio 1 zegt woordvoerster Katrien Stragier van het FAVV dat de inbeslagname in het FAVV-dossier staat en dat die informatie zou moeten kloppen. Op de vraag of het FAVV nu niet extra streng handelt na een reeks schandalen bij verschillende Belgische slachthuizen, houdt Stragier het kort: “Het is inderdaad zo dat er vorig jaar vier erkenningen zijn ingetrokken, het is iets dat we helaas af en toe moeten doen.”

Bron: Het Nieuwsblad