De blockchain van de kip en het ei

Voor velen is blockchain synoniem met bitcoin. Maar de technologie leent zich ook voor andere toepassingen dan cryptogeld. Binnenkort toont ze je precies waar je eieren vandaan komen.


Carrefour zal dit jaar blockchains gebruiken om de bevoorradingsketen van verse voedselwaren te controleren. Daarmee past de Franse supermarktketen een van de hipste technologieën van het moment toe om een van de grootste bekommernissen bij de consument te ontzenuwen: voedselveiligheid. Aanvankelijk gebruikte Carrefour blockchains op kleine schaal om na te gaan of de eieren uit de Auvergne-streek wel echt zo vers waren als de leveranciers hadden beloofd. Begin maart volgde dan een project in België rond de traceerbaarheid van producten van het merk Belchick’n.De voorbije jaren zijn enkele voedselschandalen aan het licht gekomen. Consumenten besteden nu meer aandacht aan wat ze kopen en eten, en aan het welzijn van de dieren, zegt een woordvoerder van de winkelketen. ‘Carrefour wil zijn klanten geruststellen met een transparante en geïntegreerde toevoerketen voor kip.’ In het najaar volgt een uitbreiding naar acht andere productgroepen bij Carrefour, waaronder honing, melkproducten en hamburgers. De technologie is bedoeld voor intern gebruik, zodat de keten een betere kwaliteitscontrole kan uitoefenen.

Al zou ook de consument er iets aan hebben. Bedoeling is dat die via een app een QR-code op eieren scant en meteen te zien krijgt van welke boerderij ze komen, op welke dag de eitjes gelegd werden en zelfs welke voeding de legkip verorberd heeft.