Durffonds uit Sofina-stal koopt de leverancier van uw slager


Het fonds Sofindev uit de Sofina-stal koopt voor een onbekend bedrag Group Claes, een Limburgse groothandel die ingrediënten en machines levert aan voedselverwerkende bedrijven.

Group Claes ontstond iets meer dan een halve eeuw geleden als leverancier van kruiden, darmen en specerijen. In 1992 stapten Ronny, Peter en Nico, de drie zonen van oprichter Frans Claes, mee in het bedrijf.

De eenmanszaak groeide uit tot een groep rond twee bedrijven: Claes Distribution en Claes Machines. Claes Distribution levert kruiden, sauzen en marinades, specerijen maar ook verpakkingen aan voedselverwerkende bedrijven. Slagerijen en viswinkels, maar ook retailers als Carrefour, Delhaize en Colruyt zijn er klant. 'Er is geen slager die de broers Claes niet kent', schreef het blad Made in Limburg een tijd geleden.


De andere tak levert machines voor de verwerking en de verpakking van vlees, vis en bereide maaltijden. Koopt u een potje américain préparé bij de slager of in uw supermarkt, dan is de kans groot dat die verwerkt of verpakt is met een machine van Claes. De groep boekte vorig jaar 58 miljoen euro omzet, iets meer dan in 2016. Dat jaar kwam de brutobedrijfswinst (ebitda) uit op ongeveer 4 miljoen euro.

Overnames

Group Claes is voornamelijk actief in België. Om de groei van het bedrijf te ondersteunen trokken de Claes-broers Sofindev aan. Twee van de drie broers - CEO Ronny en zijn broer Peter - stappen samen met een andere manager in de nieuwe constructie boven het bedrijf. 'Het is de bedoeling via overnames het aanbod te verbreden', zegt Sofindev-vennoot Jan Camerlynck. 'In eerste instantie denken we aan overnames in België. Maar ook in de buurlanden zijn er groeikansen.'

Group Claes is het vijfde bedrijf waarin het Sofindev IV-fonds participeert. De andere zijn de bouwmaterialengroep Fedrus, het softwarebedrijf Geodynamics, het uitzendbedrijf House of Talents en de dampkapproducent Novy.

In 2016 haalde Sofindev IV 107 miljoen euro op bij de historische Sofindev-aandeelhouders (de Boël-holding Sofina, de familie Colruyt, de gelijknamige retailer en de familie achter Interparking). Enkele ondernemers van bedrijven waarin Sofindev eerder participeerde, investeerden mee.