Tientallen Franse dierenactivisten vallen slachthuis binnen

Tientallen activisten drongen afgelopen donderdagmorgen het slachthuis in het West-Vlaamse Tielt binnen uit protest tegen vermeend dierenleed. De activisten van de Franse beweging 269 Libération Animale zeggen voor de derde keer op pad te zijn om met zo'n inval het werk in een slachterij te dwarsbomen.

 

VideoTientallen activisten zijn vanochtend een slachthuis in het West-Vlaamse Tielt binnengevallen uit protest tegen vermeend dierenleed. De activisten van de Franse beweging 269 Libération Animale zeggen voor de derde keer op pad te zijn om met zo'n inval het werk in een slachterij te dwarsbomen.


De groep kwam donderdagmorgen 5 juli 2018 tot bij de varkens en bevrijdde één van de dieren. Een aantal actievoerders ketende zich vast aan de installaties in het slachthuis. De groep wil dat er niet langer varkens worden geslacht. ,,We voeren actie uit protest tegen de vleesindustrie die dieren uitbuit en mishandelt", zegt Romain Perdrizet van de actiegroep tegen persbureau Belga. 

Eerder dit jaar slaagden de activisten er in om vier dieren uit het slachthuis van Anderlecht te bevrijden. Alle bevrijde dieren werden opgevangen in het dierenasiel van 269 Libération Animale.

,,Het slachthuis van Tielt is uitgerust met camerabewaking na een eerder schandaal, maar eigenlijk wordt hier niks anders gedaan dan de situatie van uitgebuite dieren verslechteren”, klinkt het. ,,Het is tijd dat deze nutteloze slachtingen beëindigd worden.” 

Enorm verrast

Thomas De Roover-De Brauwer, de zaakvoerder van het slachthuis, betreurt de actie. ,,We zijn enorm verrast maar ook geschrokken en verbolgen over de manier waarop de actievoerders ons bedrijf zijn binnengedrongen. Eén varken werd hardhandig aangepakt, het dier werd over een hok gesleurd en meegenomen. Het varken werd in een auto geladen die daarna snel is weggereden. We vragen ons af of het dier in kwestie dit zal overleven."

Hij vervolgt: ,, Als je een levend varken zo behandelt, ontstaat een stressreactie die kan leiden tot de spontane dood van het dier. Dat kan toch allerminst de bedoeling zijn van dierenactivisten? We hebben aangeboden om ter plaatse met hen in dialoog te gaan maar daar was geen draagvlak voor."

De actie heeft volgens de woordvoerder voor bijzonder veel stress gezorgd bij de dieren in het slachthuis. ,,Of we klacht gaan indienen tegen de actievoerders? Dat is op dit moment niet onze hoofdzorg. Prioriteit is nu de rustige heropstart van onze productie. Dierenwelzijn staat hier heel hoog op de agenda, het is belangrijk dat de rust snel hersteld wordt.” 

Undercoverbeelden

Het exportslachthuis Debra-Meat kwam vorig jaar in het nieuws toen dierenrechtenorganisatie Animal Rights undercoverbeelden vrijgaf waarop te zien was hoe varkens werden mishandeld. Het bedrijf moest toen een tijdje dicht. Na extra maatregelen die de mishandeling van dieren moeten voorkomen, gaf Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) groen licht om de activiteiten te hervatten.

Het slachthuis Debra Meat voert sindsdien naar eigen zeggen een transparant beleid en laat regelmatig bezoekers toe. 

Bron: Algemeen Dagblad