Een aanzienlijke daling van de vleesconsumptie in Duitsland

Cijfers gepubliceerd door het Federaal Agentschap voor Landbouw en Voedsel tonen een daling van de vleesconsumptie in Duitsland die in 2017 onder de 60 kilogram per persoon per persoon viel.

Dit is het laagste niveau in 20 jaar en vergelijkbaar met de situatie tijdens de gekkekoeiencrisis. Terwijl varkensvlees nog steeds het meest geconsumeerde vlees in het land is, is er een toename van de consumptie van rundvlees en kip.

Er zijn verschillende redenen voor deze daling van de vleesconsumptie: de hogere frequentie van maaltijden buitenshuis waar kleinere porties vlees worden geserveerd, de vergrijzing van de bevolking omdat ouderen minder vlees eten , de impact van gezondheidsschandalen en de groeiende belangstelling voor gezondheidskwesties die consumenten naar alternatieven voor varkensvlees drijven.

Deze veranderingen in consumptiepatronen hebben een directe impact op de benarde situatie van landbouwhuisdieren, want in 2017 werden acht miljoen minder dieren geslacht dan er in 2016 in Duitsland werden geslacht. Gevolg is een verandering voor de landbouw. De kippen, waarvan het vlees steeds populairder wordt, worden mer geliefd. Alhoewel het gewicht van geslachte kippen toegenomen is ten opzichte van 2016 kan Duitsland zijn behoeften toch niet meer dekken zonder een beroep te doen op invoer uit het buitenland

Duitsland stond in 2017 op de achtste plaats qua vleesconsumptie, het is een van de drie grootste vleesproducenten na Frankrijk en Spanje. Duitsland heeft een sterk vleesindustrie met name slachthuizen met bijzonder concurrentiekracht. Inderdaad zijn het vooral buitenlandse werknemers uit Oost-Europa die onder bijzonder zware omstandigheden in Duitse slachthuizen werken.

Veel deskundigen zijn echter van mening dat de vleesproductie in Duitsland zijn hoogtepunt heeft bereikt en waarschijnlijk zal afnemen in de komende jaren, niet het minst vanwege de toenemende eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn.

De vleesproductie, die tot 2016 was blijven toenemen, daalde daarom in 2017, evenals de export van dierlijke producten of de handel in levende dieren (import en export). De eerste beschikbare cijfers voor de eerste helft van 2018 duiden echter op een omgekeerde trend met een lichte stijging van 1,8%.

Een bijzonder sterke veganistische beweging
Terwijl Duitsland de vlees- en melkindustrie de afgelopen jaren aanzienlijk heeft ontwikkeld, wordt het ook gekenmerkt door de opkomst van een bijzonder sterke veganistische beweging. Wat de melkproductie betreft, staat Duitsland op de eerste plaats in de Europese Unie. Veel fabrieksboerderijen met maximaal 3.000 koeien werden gebouwd in het noorden en oosten van het land.

Dit sterke productivisme verklaart zeker ook gedeeltelijk het belang van de veganistische beweging in Duitsland. Volgens de vegetarische vereniging VEBU telt het land acht miljoen vegetariërs (10% van de bevolking) en 1,3 miljoen veganisten (1,6%). Het is in Duitsland dat het aantal nieuwe veganistische producten (zonder dierlijke substantie) dat elk jaar op de markt wordt gebracht, het grootste is van heel Europa.

Berlijn, met zijn vele restaurants en veganistische winkels, wordt vaak beschouwd als de hoofdstad van de beweging op het Europese continent. Veganistische kookboeken zijn echte bestsellers (bijv. Attila Hildmann's, die meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht), terwijl niet-gespecialiseerde supermarkten steeds meer veganistische, voedsel- of cosmetische producten distribueren. . Een maandelijks nieuwsmagazine gewijd aan het dierenprobleem, Das Veganistisch Magazin, heeft zich permanent weten te vestigen in het medialandschap.

De veganistische beweging is vooral populair bij de jongere generatie. In Berlijn werd in 2010 een 100% vegetarisch / veganistisch universiteitsrestaurant geopend. In deze stad, en elders in Duitsland, is het nu mogelijk om curryworst te vinden in klassieke, vegetarische of veganistische versies relatief eenvoudig.